Przygasające światło mijania

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mexico3 » 18 paź 2011, 21:35

Witam. Przeszukałem już wszystkie możliwe posty na tym forum, ale nie znalazłem podobnej sytuacji.
Więc zwracam się do braci z forum.
W mojej madzi od jakiegoś czasu borykam się z takim problemem;
Gdy uruchamiam samochód i zapalam światła mijania (krótkie) prawy przedni reflektor świeci idealnie, a lewy takim słabym światłem. Jak przełączę światła na drogowe (długie) i wrócę na mijania (krótkie), to wszystko wraca do normy i obydwa reflektory świecą mocno jednostajnym światłem. Sytuacja pojawia się po kilku minutach jazdy i znów muszę zastosować myk mrugnięcia światłami.
Wymieniałem już kilka żarówek i wygląda na to że nie jest ich wina.
Sprawdziłem przewody i wtyczkę żarówki, nie mam już pomysłów co można sprawdzić.
Z góry dziękuję za pomoc.
Obrazek
Początkujący

Od: 21 mar 2011, 15:49
Auto: Premacy 1.8 DOHC 16V, 00r.

Postprzez say » 25 lis 2011, 19:55

Wygląda na to, że problem tkwi w przełączniku przy kierownicy. Musisz to rozebrać i przeczyścić wszystkie styki. Nie proponuję wymiany bo nie jestem pewny na 100%, że to pomoże, sądzę, że powinno.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez malez4 » 27 lis 2011, 11:07

Połączenie w wiązce przewodów pomiędzy prawym i lewym reflektorem.
Początkujący

Od: 25 cze 2011, 17:03

Postprzez mexico3 » 27 lis 2011, 20:41

Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Męcząc się z tym problemem trafiłem do mojego mechanika, który pooglądał wszystko i znalazł przyczynę takiego zachowania się świateł. Okazało się że w lewym reflektorze mocowanie żarówki miało już wyrobiony zatrzask wtyczki (nie zatrzaskiwał się po dociśnięciu).
Po kilku minutach jazdy, po naszych Polskich drogach wysuwał się i żarówka słabiej świeciła.

Myślę że temat nadaje się do zamknięcia.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.
Obrazek
Początkujący

Od: 21 mar 2011, 15:49
Auto: Premacy 1.8 DOHC 16V, 00r.