Czy włącznik TCS OFF powinien dać znać o wyłączeniu trakcji?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez gornn » 19 sie 2011, 07:51

Witam
Po przekręceniu kluczyka gasną kontrolki od ABS i TCS, TSC OFF
Przy drążku zmiany biegów mam przycisk TCS off.
Przyciśnięcie tego przycisku nic u mnie nie zmienia:
Czy tak powinno być. Czy też przyciśnięcie przycisku powinno zapalić jakąś kontrolkę.
Napiszcie czy też tak macie.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 10 lip 2011, 19:24
Auto: Mazda Premacy 1.8 16v
2000r

Postprzez McMan » 19 sie 2011, 08:13

Powinno
gornn napisał(a):Witam
Po przekręceniu kluczyka gasną kontrolki od ABS i TCS, TSC OFF
Przy drążku zmiany biegów mam przycisk TCS off.
Przyciśnięcie tego przycisku nic u mnie nie zmienia:
Czy tak powinno być. Czy też przyciśnięcie przycisku powinno zapalić jakąś kontrolkę.

Powinna zapalić się kontrolka z komunikatem TCS OFF.
Przetestuj może na jakiejś luźnej/mokrej nawierzchni, czy system reaguje na wciśnięcie guziczka.

pzdr
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 wrz 2008, 11:34
Auto: Mazda 3 BL
Nissan..

Postprzez robi4o2 » 23 sie 2011, 09:22

Przycisk TCS OFF działa tylko podczas jazdy, pozwala na wyłaczenie tego systemu w samochodzie. Oczywiście potwierdzenie tego mamy przez zapalenie się żółtej kontrolki TCS OFF.
Forumowicz

Od: 15 kwi 2009, 23:20
Auto: Mazda 5 Sport, 2009, Diesel MZR-CD 2.0 143KM>166KM

Postprzez gornn » 23 sie 2011, 14:53

No właśnie oto chodzi,że wciśnięcie tego przycisku w moim przypadku nie powoduje wyświetlania żadnego komunikatu.
Początkujący

Od: 10 lip 2011, 19:24
Auto: Mazda Premacy 1.8 16v
2000r

Postprzez koss » 23 sie 2011, 14:53

jak powyżej napisane powinna zapalić się kontrolka TCS OFF. być może jakiś problem z połączeniem elektrycznym od przycisku do kompa. sam TCS jest wg. mnie przereklamowany, nie ma problemu zerwać przyczepność z włączonym tym systemem. oczywiście załącza się, ale ze sporym opóźnieniem

Od: 29 gru 2010, 15:14

Postprzez robi4o2 » 28 sie 2011, 14:34

Jeżeli nie zapala sie u Ciebie kontrolka TCS OFF to sprawdź na początek żarówkę. Zainspirowany tym tematem postanowiłem sprawdzić u siebie czy nadal działa (a działał na pewno bo w zimie bardzo często go wyłanczałem) i zdziwiłem sie że kontrolka się nie zaświeciła. Wyciągnołem żarówkę, sprawdziłem, sprawna, włożyłem do samochodu, ruszyłem, po nacisnieciu przycisku TCS OFF kontrolka sie zapaliła. Ale po jakiś 15min jeszcze raz nacisnołem TSC OFF i znowu się nie zapaliła kontrolka. Żarówka w kontrolce raz działała a raz nie. Wymieniłem na nową i teraz nie mam problemów.

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 15 kwi 2009, 23:20
Auto: Mazda 5 Sport, 2009, Diesel MZR-CD 2.0 143KM>166KM

Postprzez junior_jr » 28 sie 2011, 21:46

Wita
Przycis dziala (przynajmniej u mnie) niezaleznie czy jade czy stoje
A sam system – zgadzam sie z Kossem jest nie dokonca taki jak w nowych samochodach – przy ruszaniu mozna zerwac przyczepnosc ale probowalem na dwojce na pelnym gazie na szlakowej drodze i wtedy zadzialal (kola nie buksowaly a kontrolka migala)
Początkujący

Od: 26 kwi 2011, 18:21
Auto: Premacy 2.0 B+LPG Sportive

Postprzez McMan » 31 sie 2011, 00:31

Trochę marudzicie :D
Moje obserwacje ;) :
faktycznie na suchym asfalcie TCS pozwala na lekki uślizg przy jeździe na wprost – ale nie oszukujmy się, premacy nie jest dragsterem i "pali laka" <oczko> tylko jak tego jednoznacznie chcemy i pomoc przy ruszaniu na suchym jest praktycznie zbędna.
Pomaga na mokrym przy jeździe na wprost, gdy chcemy szybciej ruszyć – testowałem na płycie poślizgowej i naprawdę można dzięki niemu sprawnie się rozpędzić,.
Inaczej ma się rzecz w zakrętach – tu przy próbach szybkim pokonywaniu ciasnych zakrętów, i na suchym i na mokrym, tcs mocno zdusza silnik i psuje zabawę. Z drugiej strony takie "podhamowywanie" dociąża przód i zmniejsza podsterowność, czyli zwiększa bezpieczeństwo, przy niedocenieniu zakrętu..
W zimie na ubitym śniegu a szczególnie na lodzie najlepiej od razu go wyłączyć, i liczyć na siebie – potrafi przy ruszaniu nawet zadusić silnik.
IMHO ten dość prosty system czasem może się przydać, choć trzeba być świadomym jego słabości.
pzdr
Obrazek
Forumowicz

Nissan..

Postprzez Piotr Raczkowski » 1 wrz 2011, 08:51

McMan napisał(a):W zimie na ubitym śniegu a szczególnie na lodzie najlepiej od razu go wyłączyć, i liczyć na siebie – potrafi przy ruszaniu nawet zadusić silnik.

fakt w zimą lepiej go wyłączyć bo nie idzie jeździć
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 18:25
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez carlosshaman » 1 wrz 2011, 23:31

Myślę, że powinieneś sprawdzić sam przycisk i przewody do niego dochodzące. Komputer nie wykrywa jego naciśnięcia ( co za tym idzie nie wyłącza TCS ) tak więc kontrolka nie świeci.
Co do przydatności TCS i jego sposobu działania, tu jest ciekawy filmik wyjaśniający wszystkie zagadki:
http://www.youtube.com/watch?v=0XduV_AB3r8
Początkujący

Od: 12 cze 2011, 20:05
Auto: Mazda Premacy CP

Postprzez McMan » 2 wrz 2011, 08:40

carlosshaman napisał(a):Co do przydatności TCS i jego sposobu działania, tu jest ciekawy filmik wyjaśniający wszystkie zagadki:
http://www.youtube.com/watch?v=0XduV_AB3r8

Z tego co się orientuję, to w Premacy jest jeszcze niestety troszkę mniej subtelna opcja – "przytykająca" silnik, a nie ingerująca w hamulce i na każde koło z osobna.
Obrazek
Forumowicz

Nissan..

Postprzez Piotr Raczkowski » 6 wrz 2011, 07:56

McMan napisał(a):Z tego co się orientuję, to w Premacy jest jeszcze niestety troszkę mniej subtelna opcja – "przytykająca" silnik, a nie ingerująca w hamulce i na każde koło z osobna

dokładnie tak i dlatego na na prawde śliskiej nawierzchni nie jedziemy tylko posuwamy się skokami do przodu
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 18:25
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez drogbayo » 15 sty 2012, 21:50

Problem został rozwiązany?? Mam ten sam problem tylko, że w xedos9. Żarówka na pewno sprawna. Jakieś pomysły? Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 3 kwi 2008, 20:04
Auto: Mazda Xedos 9
2,5 2001 ;)

Postprzez radzits » 17 sty 2012, 18:39

Witam. Podobno przycisk TCS na konsoli środkowej jest podświetlany. U mnie niestety się nie świeci. Jak najłatwiej wyciągnąć guzik i jak tam jest żarówka??
Początkujący

Od: 8 kwi 2011, 08:01
Auto: Premacy 1.8 Pb/LPG 2000r.