Kłopot z silniczkiem wycieraczek

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez robertlublin » 29 kwi 2011, 20:59

Podczas pracy silniczek wycieraczek wydaje dziwny dźwięk jakby miał się zatrzeć.Wyjąłem już go na zewnątrz – mechanizm wycieraczek ale ni jak się dostać do mechanizmu by go nasmarować.Już zapuściłem smar gdzie się dało ale wciąż skrzypi.Macie jakieś sposoby na te mechanizmy wycieraczek?
Forumowicz

Od: 15 sty 2011, 20:44
Auto: Premacy 2,0 Diesel 2000r.

Postprzez say » 29 kwi 2011, 21:29

Tak, rozebrać, naprawdę bardzo proste. Robiłem to 2 lata temu (strasznie skrzypiało, fuj :) ). Zaciera się jeden z trzpieni w tulei (albo oba), na które nasadza się ramiona wycieraczek. Aby je uwolnić z tulei trzeba rozpiąć cięgna (plastikowe przeguby kulowe – łatwiej będzie potem przy wyciąganiu trzpienia), wyjąć maleńką podkładkę sprężynującą, która utrzymuje trzpień (ośkę jak kto woli) by nie wysuwał się z tulei. Jest ona zaraz pod wieloklinem, w wycięciu w trzpieniu (dlatego trudno ją dostrzec). Nie jest to pełne koło, musisz znaleźć miejsce przecięcia i delikatnie, jakimś szpikulcem, pchać za jeden koniec przytrzymując drugi. Uwaga by nie wystrzeliła bo możesz potem nieźle się naszukać :). Są oczywiście odpowiednie narzędzia by ją wyjąć, jeśli masz to będzie łatwiej. Potem musisz wydostać trzpień i dokładnie go wyczyścić z korozji (tuleję też). Nałożyć smar (np. teflonowy, nie miałem i użyłem gęstego miedziowego), poskładać wsio do kupy i cieszyć się cichym mechanizmem wycieraczek. Powodzenia.

Ps. przepraszam jeśli napisałem mało zrozumiale, ale padam na pyszczek.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez robertlublin » 29 kwi 2011, 21:37

A jak z tymi kulowymi przegubami, bo wygląda to na nie rozbieralne?Jakoś mocniej szarnnąć co by wyskoczyło czy inaczej to się rozbiera?
Forumowicz

Postprzez say » 29 kwi 2011, 21:39

Nie tyle szarpnąć co wycisnąć/wyciągnąć z czuciem kulkę :).
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez robertlublin » 30 kwi 2011, 14:22

Dzięki SAY za podpowiedź.Zrobione i zupełnie inaczej od razu.Teraz to może nawet być ulewa :)
Jeszcze raz dzięki.
Forumowicz