Ciągle świecące kontrolki poduszek, pasów, hamulca i abs

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez fillip » 31 gru 2009, 17:12

Witam, grudzień był dla mnie i Madzi prawdziwą drogą Pańską... Najpierw "na wyjeździe" auto gasło w ruchu – błachostka za 300 w Maździe w Wawie – zapchany parafiną i zamarznięty filtr paliwa. Po powrocie zamarzł prawy, tylny amortyzator w pozycji wciśniętej – masakra. Zamówiłem amortyzatory SACHS i nie mogłem do nich nigdzie znaleźć odboi i osłon. w koncu się udało. W międzyczasie musiałem wymienić szybę czołową bo przyjazny meteor ją trafił w drodze do rodziny na święta... No i do rzeczy: wczoraj zostawiłem auto w warsztacie do wymiany wspomnianych amorów z tyłu. Dziś odebrałem auto, odpalam – a tu świeci się na tablicy rozdzielczej ABS, PODUSZKA, HAMULEC i NAPINACZE PASÓW. Świecą się na stałe. Nie mrugają. w jeździe, na postoju – CIĄGLE. Byłem już u diagnosty. Komputer pokazuje kod 46 – usterka kontrolki poduszki. Jest podejrzenie zwarcia na instalacji lub masy. Ale nie mają schematów instalacji ABS< PODUSZEK... etc... Płyn hamulcowy jest, sprawdziliśmy czujniki hamulca przy ręcznym i przy akumulatorze... POMOCY !! Grudzień z Premacką kosztował mnie już 2000 !! Jeśli ktoś dysponuje schematami wspomnianych instalacji bądź wie o co chodzi... To moja trzecia po 323f, 1.5 98r i 626 2.0 93r Madzia. Jestem zwolennikiem gatunku, ale ten egzemplarz jest dla mnie zbyt wyczerpujący. Na tyle, że nie mam już siły na sylwestrową imprezę. POMOCY
Forumowicz

Od: 11 sie 2009, 14:28
Auto: Premacy DiTD 2.0 90KM, 2000r

Postprzez stolar1 » 4 sty 2010, 10:07

Ja też tak mam :( Mój mechanik powiedział że to jakis poluzowany pin w wiązce robi zwarcie i przy najbliżej wizycie poprawi. Ktoś pewnie wczesniej dłubał :] i spaprał. Czasem się nie palą, czasem (przeważnie przy jakiś wstrząsach ) się zapalają.
Początkujący

Od: 24 mar 2011, 00:10
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD, 101KM, 2001rok, czarna jak noc, drugi silnik, druga turbina

Postprzez fillip » 4 sty 2010, 11:04

hmm, Chodzi o to, że przez to "zwarcie" nie mam ABS, nie działa napinacz pasa pasażera i nie wiem co jeszcze. ABS na obecną pogodę raczej by się przydał. Przeszukiwałem jeszcze wczoraj nocą net w poszukiwaniu schematów ABS, AIR BAG, HAMULCA ale nic... Znalazłem tylko instrukcję obsługi... Chciałbym już po prostu mieć zdrowe auto. jesli ktoś dysponuje schematami – proszę o kontakt.
Forumowicz

Postprzez say » 4 sty 2010, 12:06

fillip, niestety trochę moralizatorsko, porządek musi być. :)
Poprawiłem za Ciebie temat, który nie był sformułowany zgodnie z pkt. 4 Regulaminu pisania na forum.

Polecam na początek lekturę:
Witaj na forum MazdaSpeed | FAQ i Regulamin
Praktyczny poradnik dla nowych Forumowiczów i nie tylko.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez stolar1 » 5 sty 2010, 21:06

Ja pomimo świecących kontrolek mam ABS (sprawdzam codziennie w drodze :D ), hamulce działają prawidłowo, nie wiem co z napinaczami bo nie mam jak sprawdzić .
Początkujący

Od: 24 mar 2011, 00:10
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD, 101KM, 2001rok, czarna jak noc, drugi silnik, druga turbina

Postprzez fillip » 23 sty 2010, 17:59

problem rozwiązałem jakieś dwa tygodnie temu, sprawdzone wszystkie obwody bo podejrzewaliśmy, że z masą gdzieś coś nie tak. Problem tkwił w czujniku tylnego abs. po zmianie czujnika i jedym gwałtownym hamowaniu wszystko wróciło do normy. ale dlaczego świeciła kontrolka poduszek i pasów? – to nadal jest dla mnie zagadką. błąd czujki abs to normalnie kontrolka abs + hamulca. ważne, ze już po sprawie...
jakby coś mam polską wersję instrukcji obsługi – w tym legendę bezpieczników i scany instalacji elektro, jak kto potrzebuje niech pisze na maila. chętnie pomogę. teraz mam kolejny problem ale to temat na następnego posta :(
Forumowicz