Dziwny zapach z ukladu wentylacji

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez marcili » 9 wrz 2009, 12:08

Witam,

Jak włączam klimatyzację to jest ok (dla ścisłości to nie jest kwestia filtra kabinowego) czyli świeże powietrze ale jak tylko wyłączam klime i tylko wentylacja działa od razu czuć taki wilgotny jakby od grzyba smród – nie wiem jak to nazwać taki jak nad morzem. Ani to smród ani nie wiem co.
Forumowicz

Od: 27 mar 2008, 22:30
Auto: Premacy 2003 DiTD RF3F

Postprzez say » 9 wrz 2009, 12:16

Przy obiegu zamkniętym czy nie ma znaczenia?
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez tobee » 9 wrz 2009, 15:56

sprawdz czy masz to samo jak wylaczysz klime kilka minut(2-3) przed a nie razem z silnikiem i uzyjesz tylko nawiewu z zewnatrz np.
ja takie efekty mam jesli wylacze klime razem z silnikiem(zdarza mi sie – pierwsze auto z klima :P) i po niedlugim czasie ruszam ponownie
efekt krotkotrwaly aczkolwiek roznica jest :P
Początkujący

Od: 18 maja 2009, 16:26
Auto: Premacy 1.8 '04

Postprzez wiesiek3d » 9 wrz 2009, 17:26

A odgrzybiliście Panowie system wentylacyjno-klimatyczny, tzn. kanały nawiewów od dmuchawy aż po wyloty?.
Pozdrawiam Wiesiek.
VW JETTA
HONDA SEVEN FIFTY
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 09:43
Auto: VW JETTA

Postprzez Yard » 9 wrz 2009, 18:15

wiesiek3d napisał(a):A odgrzybiliście Panowie system wentylacyjno-klimatyczny, tzn. kanały nawiewów od dmuchawy aż po wyloty?.

Najwyższy czas.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez marcili » 9 wrz 2009, 18:26

say napisał(a):Przy obiegu zamkniętym czy nie ma znaczenia?

Obojętnie

tobee napisał(a):sprawdz czy masz to samo jak wylaczysz klime kilka minut(2-3) przed a nie razem z silnikiem i uzyjesz tylko nawiewu z zewnatrz np.
ja takie efekty mam jesli wylacze klime razem z silnikiem(zdarza mi sie – pierwsze auto z klima :P) i po niedlugim czasie ruszam ponownie
efekt krotkotrwaly aczkolwiek roznica jest :P

Właśnie wtedy najbardziej czuję – czyli używam klimę a przed dojechaniem / wyłączeniem silnika jakieś 5 min przełączam na samą wentylację.

wiesiek3d napisał(a):A odgrzybiliście Panowie system wentylacyjno-klimatyczny, tzn. kanały nawiewów od dmuchawy aż po wyloty?.

Problem już mam od samego początku i jak byłem w Zaniemyślu to też o tym tam wspomniałem (Sierpień 2008) i przy sprawdzaniu klimy też było czyszczenie / odgrzybianie kanałów – wężyk z preparatem i na całej długości rozpylanie. Grzyba na samej nagrzewnicy z zewnątrz też nie było.
Forumowicz

Od: 27 mar 2008, 22:30
Auto: Premacy 2003 DiTD RF3F

Postprzez say » 9 wrz 2009, 20:26

Albo gdzieś przy wlocie powietrza zbiera się woda, może zapchane są kanały spływowe, pod podszybiem, albo ma na to wpływ nadmierna wilgoć w skraplaczu (ma , miedzy innymi, za zadanie zbierać wilgoć z układu) – puszka przy chłodnicy. Nie pamiętam gdzie ale czytałem o takim przypadku. Tylko niby jak miałby zapach przedostawać się do nawiewu skoro nieszczelności brak. Stawiam na kanały.

Inna rzecz, aby dobrze wyczyścić wymiennik, trza by go wymontować i oczyścić mechanicznie. Kupa roboty o spuszczeniu czynnika nie wspomnę, faktem jest, że dostęp do niego łatwy po zdjęciu schowka. Może warto pokusić się o ozonowanie lub ultradźwięki?

wiesiek3d napisał(a):A odgrzybiliście Panowie system wentylacyjno-klimatyczny
Dwukrotnie, 2 lata temu (w firmie specjalizującej się) i w tym miesiącu (sam, środkiem rozpylanym w kabinie – tzw. bomba :P )
Ostatnio edytowano 10 wrz 2009, 08:21 przez say, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez Łukasz » 9 wrz 2009, 21:33

U mnie też ten problem czasami występuje.Szczególnie w gorące i duszne dni po wyłączeniu klimy (nawiew po wyłączeniu a/c dalej działa)
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 kwi 2004, 21:52
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon