Witam,
Jak włączam klimatyzację to jest ok (dla ścisłości to nie jest kwestia filtra kabinowego) czyli świeże powietrze ale jak tylko wyłączam klime i tylko wentylacja działa od razu czuć taki wilgotny jakby od grzyba smród – nie wiem jak to nazwać taki jak nad morzem. Ani to smród ani nie wiem co.
Dziwny zapach z ukladu wentylacji
Strona 1 z 1
sprawdz czy masz to samo jak wylaczysz klime kilka minut(2-3) przed a nie razem z silnikiem i uzyjesz tylko nawiewu z zewnatrz np.
ja takie efekty mam jesli wylacze klime razem z silnikiem(zdarza mi sie – pierwsze auto z klima
) i po niedlugim czasie ruszam ponownie
efekt krotkotrwaly aczkolwiek roznica jest
ja takie efekty mam jesli wylacze klime razem z silnikiem(zdarza mi sie – pierwsze auto z klima
- Od: 18 maja 2009, 16:26
- Auto: Premacy 1.8 '04
say napisał(a):Przy obiegu zamkniętym czy nie ma znaczenia?
Obojętnie
tobee napisał(a):sprawdz czy masz to samo jak wylaczysz klime kilka minut(2-3) przed a nie razem z silnikiem i uzyjesz tylko nawiewu z zewnatrz np.
ja takie efekty mam jesli wylacze klime razem z silnikiem(zdarza mi sie – pierwsze auto z klima) i po niedlugim czasie ruszam ponownie
Właśnie wtedy najbardziej czuję – czyli używam klimę a przed dojechaniem / wyłączeniem silnika jakieś 5 min przełączam na samą wentylację.
wiesiek3d napisał(a):A odgrzybiliście Panowie system wentylacyjno-klimatyczny, tzn. kanały nawiewów od dmuchawy aż po wyloty?.
Problem już mam od samego początku i jak byłem w Zaniemyślu to też o tym tam wspomniałem (Sierpień 2008) i przy sprawdzaniu klimy też było czyszczenie / odgrzybianie kanałów – wężyk z preparatem i na całej długości rozpylanie. Grzyba na samej nagrzewnicy z zewnątrz też nie było.
Albo gdzieś przy wlocie powietrza zbiera się woda, może zapchane są kanały spływowe, pod podszybiem, albo ma na to wpływ nadmierna wilgoć w skraplaczu (ma , miedzy innymi, za zadanie zbierać wilgoć z układu) – puszka przy chłodnicy. Nie pamiętam gdzie ale czytałem o takim przypadku. Tylko niby jak miałby zapach przedostawać się do nawiewu skoro nieszczelności brak. Stawiam na kanały.
Inna rzecz, aby dobrze wyczyścić wymiennik, trza by go wymontować i oczyścić mechanicznie. Kupa roboty o spuszczeniu czynnika nie wspomnę, faktem jest, że dostęp do niego łatwy po zdjęciu schowka. Może warto pokusić się o ozonowanie lub ultradźwięki?
)
Inna rzecz, aby dobrze wyczyścić wymiennik, trza by go wymontować i oczyścić mechanicznie. Kupa roboty o spuszczeniu czynnika nie wspomnę, faktem jest, że dostęp do niego łatwy po zdjęciu schowka. Może warto pokusić się o ozonowanie lub ultradźwięki?
Dwukrotnie, 2 lata temu (w firmie specjalizującej się) i w tym miesiącu (sam, środkiem rozpylanym w kabinie – tzw. bombawiesiek3d napisał(a):A odgrzybiliście Panowie system wentylacyjno-klimatyczny
Ostatnio edytowano 10 wrz 2009, 08:21 przez say, łącznie edytowano 1 raz
Strona 1 z 1