Dziś właśnie straciłem prawy halogen
Wymiana halogenu
1, 2
tak sa takie same w premacy co 323 f bj. wiem napewno bo kupilem od premacy a mam je w 323 f bj.
http://moto.allegro.pl/item438055572_ha ... _1999.html
pozdrawiam

pozdrawiam
damiano
- Od: 5 paź 2008, 15:53
- Auto: mazda 323f bj 2.0 ditd 1999r.
niedawno peklo mi szklo w holegenie, kupilem nowy i mam problem z dojsciem do gornych srob mocowanie halogenow
jak najlepiej dostac sie do nich ? moja mazda jest z 2000 roku 1.8 benzyna
-
taxi42
mysle ze mozna odkrecic kierunkowskaz i lampe . moze to pozwoli dojsc do gornych srub ;p bede probowal tak zrobic i odpisze jak mi poszlo
-
taxi42
Jestem już po wymianie halogenu.
Najpierw wymontowałem kierunkowskaz i zabrałem się za wykręcanie reflektora. Śruby mocujące wykręciłem bez problemów, ale samo wyjęcie reflektora, nie było takie proste. Blokuję go zderzak, a nie chciałem wyciągać na siłę. Podjąłem decyzję o odkręceniu zderzaka. Najpierw musiałem zdemontować grill, potem wyjąłem kilka kołków trzymających nadkole przy błotniku i zdjąłem plastikową ozdobę (wersja przed liftingiem) ze zderzaka (uwaga bo można uszkodzić zaczepy). Niektóre auta mają jeszcze osłonę silnika, którą trzeba odkręcić (moja mazda niestety już jej nie ma). Po tych czynnościach można odkręcać już zderzak. Myślałem że trzeba odkręcić cały, ale wystarczy tylko tą stronę w której wymieniamy halogen. Po odkręceniu kilku śrub, zderzak można na tyle odchylić, że bez żadnych problemów można wcisnąć rękę z kluczem i odkręcić górne dwie śrubki które trzymają halogen. Potem odkręcamy oczywiście dwie dolne i halogen jest już na dłoni. Około 40 minut mi to zajęło, ale wymiana i skręcenie ponownie wszystkich elementów, już tylko 10 minut.
Pozdrawiam.
Najpierw wymontowałem kierunkowskaz i zabrałem się za wykręcanie reflektora. Śruby mocujące wykręciłem bez problemów, ale samo wyjęcie reflektora, nie było takie proste. Blokuję go zderzak, a nie chciałem wyciągać na siłę. Podjąłem decyzję o odkręceniu zderzaka. Najpierw musiałem zdemontować grill, potem wyjąłem kilka kołków trzymających nadkole przy błotniku i zdjąłem plastikową ozdobę (wersja przed liftingiem) ze zderzaka (uwaga bo można uszkodzić zaczepy). Niektóre auta mają jeszcze osłonę silnika, którą trzeba odkręcić (moja mazda niestety już jej nie ma). Po tych czynnościach można odkręcać już zderzak. Myślałem że trzeba odkręcić cały, ale wystarczy tylko tą stronę w której wymieniamy halogen. Po odkręceniu kilku śrub, zderzak można na tyle odchylić, że bez żadnych problemów można wcisnąć rękę z kluczem i odkręcić górne dwie śrubki które trzymają halogen. Potem odkręcamy oczywiście dwie dolne i halogen jest już na dłoni. Około 40 minut mi to zajęło, ale wymiana i skręcenie ponownie wszystkich elementów, już tylko 10 minut.
Pozdrawiam.
- Od: 24 lut 2010, 19:45
Takie pytanie w związku z rozbitym halogenem ,
na forum znalazłem o wymianie po wyjęciu lampy a mnie zastanawia czy jest dostęp z kanału z dołu po odkręceniu osłony silnika przykręconej do zderzaka
robił ktoś już tak ?
pozdrawiam Darek (daro39)
na forum znalazłem o wymianie po wyjęciu lampy a mnie zastanawia czy jest dostęp z kanału z dołu po odkręceniu osłony silnika przykręconej do zderzaka
robił ktoś już tak ?
pozdrawiam Darek (daro39)
- Od: 16 lip 2010, 16:34
- Auto: M5 – 2007r
1,8 Pb
Da się dobrać do poliftowego haloegenu bez ściągania osłony – trzeba mieć jednak bardzo chude ręce. Od spodu trzeba wyczuć zatrzaski, które należy wypchnąć. W sumie sztuk 4 – 2 na górze, 2 na dole. Potem odkręcamy kluczem płaskim – drugim ładnie kontrując, przez przewidzianą do tego dziurę pod halogenem. Sam halogen rozkręca się jak słoik.
- Od: 11 cze 2007, 15:28
- Auto: Mazda Premacy CP 2.0DiTD RF4F 2003
ej jak odkręcić te śrubki u góry za chiny nie moge sie do niej dostać,niech ktos mi podpowie
A może by tak jakaś interpunkcja?! Poza tym jak odkręcić śrubki? W przeciwną stronę niż je się zakręca... Sory, jakoś dzisiaj słabo mi działa jasnowidzenie, a więc szanowny kolego, o które śrubki Tobie się rozchodzi?
no kurcze te u gory mocowania halogenu nie wiem jak sie do nich dostac?
no dół odkęciłem ale tej u góry nie wiem jak się tam dostać? czy wyjmowac światła bo od dołu nie widze możliwości sie tam dostać?
a jakby tak odkręcić nadkole, to nie wystarczy?
Ostatnio edytowano 13 paź 2013, 21:55 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: niepotrzebne cytowanie poprzedniego postu
Powód: niepotrzebne cytowanie poprzedniego postu
właśnie tego sie obawiałem ,ze musze odkręcic zderzak
za dużo z tym roboty powiedzcie mi czy mozna kupic sam wkład do halogenu ?
1, 2