DPF i arcy dziwny przypadek z błędem P0133-C i P0030-FF

Postprzez CooLER » 8 lip 2026, 16:29

Witajcie
Mazda 5 RF7J 143km
wtryski z param. w normie.
Opiszę od początku.
Przebieg 213000
Ponieważ zauważyłem częste wypalanie DPF (co 120km miasto 180km trasa) i po zakończeniu procedury pozostawała coraz wyższa wartość PM_ACC_DSD tj. po 8 tyś km zostawało z 0,05 teraz 0.15g/L , postanowiłem wyczyścić chemicznie DPF środkiem K2 DPF Cleaner. Niestety nie dało się go zapodać bez demontażu zatem zdjąłem DPF i podałem środek od strony wlotowej do DPF-a. Procedura stosowania podanego środka wymaga wygrzania na postoju i dalej wyjeżdżenia ok 0.5godz. Niestety podczas montażu DPF-a ukręciły się (z korozji) śruby łączące koniec DPF z rurą wydechową. Zanim kupiłem śruby i wspawałem (w bezpośredniej bliskości jest soda Lambda ,którą na czas spawania zdemontowałem) minęły trzy dni z środkiem zapodanym w DPF-ie. Po zamontowaniu DPF-a do auta odstałem zalecane 15 min na biegu jałowym i ruszyłem w te 30 min. Po niedługim czasie na desce miałem zapaloną kontrolkę Check engine i kontrola trakcji. Dokończyłem te 30 min. a na Forscanie odczytałem P0133-C wolna reakcja obwodu HO2S-11i P0133-FF obwód sterujący elementem grzejnym Ho2S (pierwszy rząd cylindrów 1 czujnik) .
To wskazywało na problem z grzałką w czujniku lambda. Skasowałem błędy. Po demontażu Lambdy okazało się, że rzeczywiście grzałka umarła (co mogło być przyczyną zalegania przez trzy dni płynu K2). Zakupiłem właściwy nowy czujnik NTY-MZ-001 dedykowany do JMZR i po założeniu pojechałem na kontrole (tym bardziej że ilość PPm-ów tj. PM_GEN była już na poziomie 5.60 g/L). w trakcie jazdy rozpoczął się proces wypalania DPF-a ale po zejściu ok 0,5 g/L pojawiły się wcześniejsze komunikaty na desce tj. Check engine i trakcja. Forscan wykazał te same błędy j.w. Skasowałem je i znowu rozpoczęło się wypalanie i znów zeszło 0,5 g/L i znów świecą się Check engine i kontrolka trakcji. Jeszcze raz skasowałem błędy i wypalanie i to samo.

P.S. chyba to nie wina bezpiecznika (choć wskażcie który obsługuje ten czujnik), bo raczej by nie zaczął wypalać.

Pytania:
co może być przyczyną i co najprawdopodobniej:
a) przepływka (choć nie wyrzuca błędów)
b) nieszczelność na łączeniach DPF-a z rurami wydechu (da się to jakoś sprawdzić np. kamerą termowizyjną-bo mam)

NIc mi więcej nie przychodzi do głowy, ale może wy pomożecie.

CooLer

EDIT: resetowałem adaptację czujnika 02, ale dalej to samo j.w.
Początkujący

Od: 24 sty 2014, 22:19
Auto: MAZDA 5 CR RF7J 143kM 2010