Mazda 5 CR 2010 RF7J 143kM, przebieg 213 tyś. Olej zawsze DEXELIA Ultra DPF co 10 tyś
Forscan – brak błędów
W związku z częstym wypalaniem DPF co 140km w mieście i 180 km kilka razy w trasie ,zaniepokojony obejrzałem bagnet i stwierdziłem, iż oleju jest na końcówce bagnetu (poniżej minimum). Postanowiłem zajrzeć do cylindrów przez świece. W tym celu wykręciłem je wszystkie 4 szt (be zerwania-sukces). Załączam zdjęcia z prośbą o ocenę stanu tłoków i cylindrów.
Zdjęć jest sporo, bo obracałem kamerę aby uwidocznić kompleksowo stan , oraz widok zaworów i wtrysków w każdym cylindrze.
PYTANIA:
a) na podstawie zdjęć, jaka może być prawdopodobna przyczyna widocznego oleju w cylindrach?
b) co powinno być zrobione w aktualnym stanie ?
c) czy silnik wymaga kapitalnego remontu (jeśli) ?
Dodam, iż zaobserwowałem lekko nierówną pracę na biegu jałowym, i niechętne wkręcanie się silnika na obroty do 2 tyś. Lekka utrata mocy, ale przed diagnozą turbo pracowało bez zarzutu i silnik pracował (poza tym do 2 tyś) wg mnie ok.
Wykryłem nieszczelność na dolocie (pęknięta gumowa rura-foto) co może mieć związek, aczkolwiek mogła się rozerwać przy wyciąganiu jej, bo ciężko zeszła. Dodatkowo głębiej, gdzie rura łączy się już z silnikiem, wykryłem olej (filtr pow. i uszkodzona rura są suche), co może wskazywać na zapchaną odmę.
P.S. silnik odpala od strzała.
Najważniejsze pytanie do was, czy inwestować w reanimację, i co trzeba ew. sprawdzić i naprawić.
MAZDA 5 CR 2010 prośba o diagnozę cylindrów i wskazówki
Strona 1 z 1
- Załączniki
- Od: 24 sty 2014, 23:19
- Auto: MAZDA 5 CR RF7J 143kM 2010
Szukaj silnika z małym przebiegiem i potwierdzonym
- Od: 13 lip 2021, 22:47
paweledi1234 napisał(a):Szukaj silnika z małym przebiegiem i potwierdzonym
Czyli jest kaput?.
Możesz trochę rozwinąć co na to wskazuje ? (będzie ew. dla innych), bo sam rozumiesz przekładka i zakup silnika to też koszt spory.
Hej , Silniki diesla mazdy " biorą " olej tylko przez uszczelki wtryskiwaczy , wymien uszczelki wtryskiwaczy , zdemontuj miske olejową sprawdz / oczyść smok olejowy – tyle w temacie brania oleju , co do DPF sprawdz wtryskiwacze bo to głownie one odpowiadaja za prace filtra , temat DPF -u to temat rzeka ..... Silniki RF7J głownie mają problemy z ( czytaj wyzej ) jak sie nie zatrze to długo z nim nic sie nie dzieje a jak juz bardzo chcesz naprawiac silnik to poszukaj sprawnej uzywki , remont tej jednostki ( dobrze zrobic ) zabija cenowo. Pozdrawiam J
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
nie jestem ekspertem więc nie traktuj tego co napiszę jako 100% pewność.
Ja z interpretacji Twoich zdjęć wnioskuję, że olej do cylindrów dostaje się przez zawory.
Na czołach tłoków jest już dużo nagaru, więc ten olej wpada tam "nie od dziś"..
Najprawdopodobniej w efekcie spalania dużej ilości oleju cierpi DPF – może dochodzi do kresu swoich dni.
Chyba jedynym sposobem na poprawę sytuacji byłoby zajęcie się głowicą, w znaczeniu zmniejszenia ilości dostającego się do komór oleju, czyli najpewniej i uszczelniacze, i prowadnice i przy okazji mnóstwo innych rzeczy do zrobienia (nie jestem w stanie ocenić zakresu ani kosztów).
Dodatkowo przy okazji możnaby się pokusić o oczyszczenie tłoków z nagaru.
Gdyby udało się po wszystkim odpalić auto, to wówczas należy zająć się tym nieszczęsnym dpf'em i jakoś zregenerować, albo wymienić = najpewniej bardzo duże koszty.
Pewnie Jaksa jako doświadczony mechanik mazdowy ma rację, więc postępuj zgodnie z tym co ON napisał
Rura dolotu pękła ze starości. Jeżeli jej w tym pomogłeś, to i tak niedługo by pękła..
We wszystkim oczywisty brak pewności na powodzenie wszystkich prac.
Chyba najlepiej przeliczyć koszty i zastanowić się albo nad naprawą albo silnika wymianą albo zmianą auta-niestety..
Ja z interpretacji Twoich zdjęć wnioskuję, że olej do cylindrów dostaje się przez zawory.
Najprawdopodobniej w efekcie spalania dużej ilości oleju cierpi DPF – może dochodzi do kresu swoich dni.
Chyba jedynym sposobem na poprawę sytuacji byłoby zajęcie się głowicą, w znaczeniu zmniejszenia ilości dostającego się do komór oleju, czyli najpewniej i uszczelniacze, i prowadnice i przy okazji mnóstwo innych rzeczy do zrobienia (nie jestem w stanie ocenić zakresu ani kosztów).
Gdyby udało się po wszystkim odpalić auto, to wówczas należy zająć się tym nieszczęsnym dpf'em i jakoś zregenerować, albo wymienić = najpewniej bardzo duże koszty.
Pewnie Jaksa jako doświadczony mechanik mazdowy ma rację, więc postępuj zgodnie z tym co ON napisał
Rura dolotu pękła ze starości. Jeżeli jej w tym pomogłeś, to i tak niedługo by pękła..
We wszystkim oczywisty brak pewności na powodzenie wszystkich prac.
Chyba najlepiej przeliczyć koszty i zastanowić się albo nad naprawą albo silnika wymianą albo zmianą auta-niestety..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
Jaksa napisał(a):Hej , Silniki diesla mazdy " biorą " olej tylko przez uszczelki wtryskiwaczy , wymien uszczelki wtryskiwaczy. Pozdrawiam J
Dzięki Jaksa za wskazówki. Powalczę.
Pytanie jeszcze jak oceniasz po zdjęciach cylindry.
Dopisano 11 lis 2024, 16:38:
zadra napisał(a): Ja z interpretacji Twoich zdjęć wnioskuję, że olej do cylindrów dostaje się przez zawory.
Chyba jedynym sposobem na poprawę sytuacji byłoby zajęcie się głowicą, w znaczeniu zmniejszenia ilości dostającego się do komór oleju, czyli najpewniej i uszczelniacze, i prowadnice i przy okazji mnóstwo innych rzeczy do zrobienia.
Dzięki zadra za odpowiedź. DPF mnie tak nie martwi na aktualnym etapie, bardziej interesuje mnie ocena stanu cylindrów.
P.S. przydała by się kontr opinia Tadziola Ekh......
Ludzie jeździli na różnych wynalazkach.
Sam w 323 BJ miałem chwilowo poklejoną rurę dopóty, zanim wymieniłem, ale jeśli zaklejasz, to raczej jako pracę zastępczą bo docelowo trzeba jednak wymienić..
Sam w 323 BJ miałem chwilowo poklejoną rurę dopóty, zanim wymieniłem, ale jeśli zaklejasz, to raczej jako pracę zastępczą bo docelowo trzeba jednak wymienić..
Historie mojej młodości :
Mi ta rura tak samo pękła. Dobrą używkę dostać praktycznie niemożliwe. Nowa 600 zł. Odtłuściłem benzyna w sprayu i skleiłem kropelką do elastycznych. Dobrze klei to tworzywo. Całość okręciłem taśmą aluminiowa do kominków. przed montażem rurę podgrzać suszarką do włosów. Rura robi się bardziej elastyczna.
Strona 1 z 1