Stuki podczas ruchu kierownicą

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Radomianin » 29 mar 2017, 11:48

Witam

Mam różne opinie i diagnozy, jedni twierdzą , że niżej opisany problem wynika z luzów na krzyżaku i tym teleskopie w kolumnie kierowniczym, na którym wysuwa się kierownica.
Drudzy, że problem tkwi w luzach na przekładni. Szczerze to zgłupiałem, a nie chcę wydać kasy bez sensu.
Problem polega na tym , że podczas postoju, silnik włączony słyszę delikatne stuki gdy poruszam kierownicą prawo-lewo. Podczas jazdy nie słychać stuków. Na nierównej nawierzchni też nie słyszę stukania.
Wydaje mi się też, że auto dziwnie zachowuje się na nierównej nawierzchni takiej jak kostka lub kocie łby, puszczona kierownica lata na lewo i prawo. Jest jak by bardzo podatna na skręcanie gdy jedziemy delikatnie pochyloną droga lub w koleinach.
Na prostej drodze , nie zauważam myszkowania czy problemów w prowadzeniu auta.
Ktoś mierzył się z podobna przypadłością? Wdzięczny będę za rady.
Na przeglądzie wyszedł luz na sworzniu wahacza, wymienione oba razem z gumami stabilizatora.
Reszta zawieszenia bez zarzutu.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 2 sty 2014, 14:54

Postprzez Yard » 9 kwi 2017, 15:47

Mam to samo. Maglownica do regeneracji. Wejdź pod samochód i poproś kogoś żeby delikatnie ale gwałtownie ruszał kierownicą. Jak przyłożysz rękę to będziesz czuł stukanie. Przy dużych luzach zobaczysz je.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32