kłopot z wiązką do haka mvg

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez milominder » 1 paź 2014, 11:48

Kupiłem i zamontowałem używany hak MVG 0585 A z wiązką 13-to pinową http://tiny.pl/q62jn
Niestety wiązka na stronie producenta różni się od tej, którą kupiłem razem z hakiem i mam kłopot z jej podłączeniem. Podstawową różnicą między wiązkami jest moduł, foto mojego w załączniku.
Podłączyłem:
dwie kostki do świateł,
dwa przewody do masy (były z oczkami pod śruby więc nie było wątpliwości),
zasilanie modułu podciągnięte do bezpieczników przy schowku.
Dodatkowo miałem kostkę z której szły przewody bezpośrednio na styki 9 i 10 w gnieździe przyczepy (zasilanie stałe i przez stacyjkę); nie znalazłem takiej wolnej w bagażniku więc znów pociągnąłem przewody do przodu i odpowiednio podłączyłem. Dalej miałem kostki do czujników parkowania które też wpiąłem w obwód i zostałem z cienkim, biało-czarnym przewodem który wychodzi z modułu z zacisku opisanego Park-Lo. Co z nim zrobić droga redakcjo?

Obecnie nie działają mi czujniki parkowania. Po wrzuceniu wstecznego jest szybki, dwukrotny pisk, gdzieś po 10-15 sekundach zaczyna rytmicznie piskać jak ostrzegawczo ciężarówka przy cofaniu (oczywiście czujniki nie reagują na przeszkody).

Drugi kłopot dotyczy chyba przyrządu na stacji diagnostycznej- po podpięciu diodowego "testera poprawności instalacji świateł przyczepy" i włączeniu kierunkowskazu tester zaczął szybko migać obiema diodami migaczy (na tyle szybko, że diody nie nadążały świecić pełnym światłem, jedynie zażarzały się i gasły), a kierunkowskazy w aucie zwiększyły częstotliowść "cykania" sygnalizując błąd w obwodzie.

Po podpięciu przyczep (różnych) problem nie występuje, podobnie u innego diagnosty który podpiął klasyczną makietę świateł przyczepy z dużymi lampami.

z góry dzięki za pomoc
Paweł

POPRAWKA: Temat zadałem też na elektrodzie gdzie wychwycono błąd w opisie- oczywiście zamiast "kostki do czujników parkowania" powinno być "kostka do przeciwmgłowego".
Załączniki
DSC_0179m.jpg
moduł haka mazda 5
Początkujący

Od: 16 sty 2014, 22:28
Auto: M5- 2008r
MZR-CD
2.0, 143KM