"Skrzypi" przednie zawieszenie

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez maluta75 » 2 sty 2011, 16:16

Witam
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Mazdy 5 2.0 benzyna 2006 r. Od pewnego czasu, przejeżdżając przez nierówności poprzeczne, a w szczególności przez "spowalniacze " dochodzą z przodu samochodu dźwięki przypominające skrzypiącą szafę. Czy to może efekt zimy czy raczej problem leży gdzie indziej?
maluta75

Postprzez arturber » 2 sty 2011, 16:45

Witaj,
u mnie jest tak samo i zauwazylem, ze gdy temperatura troszke podskakuje powyzej zera szafa z samochodu znika lub jak przejade naprawde duzo kilometrow i zawieszenie sie "rozgrzeje". jak na mooje obserwacje to zupełnie nie ma sie czym martwic.

pozdrawiam
Początkujący

Od: 30 sie 2010, 18:25

Postprzez gorylla » 3 sty 2011, 12:47

Obstawiam gumy stabilizatorów. Zakup i wymiana śmiesznie tania- na sam przód z wymianą w stówce da radę się zmieścić.
Jeszcze tylko kilka chwil i na rybki...

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 maja 2009, 10:38

Postprzez jarku007 » 5 sty 2011, 11:35

To kosmetyczny lecz bardzo irytujący problem :]

gorylla napisał(a):Obstawiam gumy stabilizatorów. Zakup i wymiana śmiesznie tania- na sam przód z wymianą w stówce da radę się zmieścić.

tak i który dosięga większość M5...
    W sumie nie ma czym się zbytnio przejmować ...
    Wczoraj słyszałem ( idąc chodnikiem ) jak BMW 330d (nowy model – na oko coś ok.08') skrzypnęło na progu tak że ho ho...
    Pozdrawiam
    Mazda5 Mzr-cd top 07'
    Honda Civic sport vtech 05'
    Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2008, 13:42
Auto: Mazda /Honda /Mercedes

Postprzez pseeast » 25 sty 2011, 12:03

Wystarczy kupić silicon w spray'u do gumy. Od czasu do czasu popryskać na gumy na przednim zawieszeniu. Nie trzeba jechać na kanał. Wystarczy zobaczyć gdzie są elementy gumowe i potraktować silicon'em. Problem powraca po wypłukaniu przez wodę (zwłaszcza latem).
Początkujący

Od: 28 maja 2009, 11:10

Postprzez Manfred » 14 lut 2011, 20:21

U mnie też czasami słyszę skrzypienie, ma to miejsce przy niskich temperaturach. Serwis w takich przypadkach przesmarowuje poduszki stabilizatora . Oczywiście sporo za to kasują. Jak się wie można to samemu wykonać lub jak kolega powyżej radzi wymienić od razu na nowe. Nie jestem w stanie odpowiedzieć co się bardziej opłaca zapłacić komuś za rozpięcie zawieszenia i przesmarowanie poduszek, czy może od razu wymienić na nowe. Ja z powodu wyczuwalnego luzu wymieniłem na nowe, przecież koszty robocizny są te same a poduszki kosztuję około 30 zł.
Początkujący

Od: 14 lut 2011, 19:22