Witam uzytkownikow mazdy 5.
Mam Mazde 5 rocznik 2006, silnik 2.3 L, wersja amerykanska, automat 4-biegowy.
Prosze o informacje czy w ogole, a jesli tak to po jakim przebiegu zalecana jest wymiana oleju w automatycznej skrzyni?
Jaki olej zastosowac?
Pytalem kilku tzw. fachowcow kazdy twierdzi co innego.
Bede wdzieczny za informacje.
Pozdrawiam
Wymiana oleju w automatycznej skrzyni (silnik 2.3l L3 Pb)
Strona 1 z 1
Według instrukcji do Naszych M potrzebny jest ATF o specyfikacji M-V, ale tutaj bardzo ważne! – M-V to NIE jest Mercon-V, na ten temat nawet było oficjalne stanowisko Mazdy parę lat temu, z uwagi na duże zamieszanie w temacie.
ATF znaleźć ciężko w dobrej cenie. Na stronie US piszą, że Dexelia (czyli OEM – 45 zl/litr, wchodzi 8l) jest słaby i szybko się zabrudza, natomiast ciężko znaleźć coś innego żeby miał tą specyfikację, póki co znalazłem na allegro olej firmy Gulf i ma M-V – cena 27 zł/ litr czyli 228 zł za 8 litrów, przymierzam się by go kupić bo mam już 130 k przebiegu.
Oczywiście wymień od razu filtr i uszczelkę pod nim – koszt ok. 80zł-100zł za nie-OEMowski.
Trudno też o dobry serwis skrzyń automatycznych, do wymiany ATF potrzebna jest wymiana dynamiczna, bo jeżeli zlejesz to grawitacyjnie to połowa zostanie i tak w przekładniach. Sam szukam. Ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie ?
ATF znaleźć ciężko w dobrej cenie. Na stronie US piszą, że Dexelia (czyli OEM – 45 zl/litr, wchodzi 8l) jest słaby i szybko się zabrudza, natomiast ciężko znaleźć coś innego żeby miał tą specyfikację, póki co znalazłem na allegro olej firmy Gulf i ma M-V – cena 27 zł/ litr czyli 228 zł za 8 litrów, przymierzam się by go kupić bo mam już 130 k przebiegu.
Oczywiście wymień od razu filtr i uszczelkę pod nim – koszt ok. 80zł-100zł za nie-OEMowski.
Trudno też o dobry serwis skrzyń automatycznych, do wymiany ATF potrzebna jest wymiana dynamiczna, bo jeżeli zlejesz to grawitacyjnie to połowa zostanie i tak w przekładniach. Sam szukam. Ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie ?
- Od: 23 gru 2014, 10:52
- Auto: Mazda 6 2006 US, 2.3 Pb +LPG STAG, automat
Strona 1 z 1