Witajcie, od niedawna jestem posiadaczem 5ki z 2010 roku i mam mały problem. Podczas jazdy od ok 20km/h z tylnego zawieszenia/kół wydobywa się wycie/buczenie, ciężko to nazwać. Ogólnie w kabinie jest bardzo głośno, tworzy się rezonans. Im szybciej się jedzie, to dźwięk jest coraz bardziej uciążliwy, aż do momentu (przy prędkości powyżej 110 km/h) kiedy pęd powietrza zagłusza owe dźwięki. Czy oprócz poniższej listy, jest coś co powinienem sprawdzić?
1. Stan ogumienia i podmiana na zimówki.
2. Łożyska kół.
3. Poprawność montażu nowych klocków.
Dodam, że auto prowadzi się dobrze, nie ściąga, nie drży kierownica, podczas hamowania również. Przy pierwszym przeglądzie nie wykryto żadnych nieprawidłowości.
Dziwi mnie tylko fakt, że przy jeździe próbnej inną 5ką, maiłem podobne odczucia tyle, że było trochę ciszej w kabinie. Sprzedający twierdził, że to wina opon.
Obecne auto kupiłem od niemca, sam osobiście po nie pojechałem. Mam całą historię serwisową z ASO, ostatni przegląd robiony 2 miesiące temu z wymianą wszystkich płynów i klocków przy przebiegu 88000 (teraz jest 90500). Przed zakupem odbyłem tylko krótką jazdę próbną a że droga była z kostki nie było słychać tego buczenia. Auto wróciło do kraju na lawecie.
Wycie/buczenie z tylnego zawieszenia
Strona 1 z 1
W 95% jest to przyczyna "zząbkowanych opon"
Buczenie pochodzi właśnie od nich... niestety jest to przypadłość większości VAN-ów.
Moja buczy okropnie, na chwile przestało przy nowych oponach – do momentu kiedy znowu "zząbkowały"
Trzeba z tym żyć... niektórzy wyciszają nadkola dodatkowo – trochę pomaga
Szerokości na drodze!

Buczenie pochodzi właśnie od nich... niestety jest to przypadłość większości VAN-ów.

Moja buczy okropnie, na chwile przestało przy nowych oponach – do momentu kiedy znowu "zząbkowały"
Trzeba z tym żyć... niektórzy wyciszają nadkola dodatkowo – trochę pomaga
Szerokości na drodze!

- Od: 24 lip 2013, 09:17
- Auto: Madzia 5, 2.0 Pb, 2006r.
pajac napisał(a):A letnie faktycznie bardzo zużyte od wewnętrznej strony
To masz chyba jeden z nielicznych problemów M5:
Ścinanie opon po wewnętrznej stronie na tylnej osi
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Strona 1 z 1