Sprzęgło buczy na luzie

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Swistak » 18 lip 2013, 20:56

Witam !
Jestem nowy, a to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość :)
Posiadam Mazda 5 110km
Szukałem na forum lecz nieznalazłem nic podobnego :(
Mój porblem polega na ty że gdy na biegu jałowym (luzie) wciskam sprzęgło z okolic filtra powietrza
słychać dziwne buczenie (coś w stylu bu bu bu bu) gdy puszcze sprzęgło hałas natychmiast ustaje.
Chciałbym dodać że sprzęgło chodzi ciężko (niewiem czy to ma znaczenie), lecz ciągnie wręcz idealnie.
Ze swoim problemem byłem już w 2 serwisach, w jednym mechanik zaśmiał się i powiedział że pierwszy raz coś takiego słyszy i niema pojęcia, a drugi uznał że tak ma być :( (niezbyt mi się chce w to wierzyć).
Może ktoś z was też borykał się już z tym problemem
a może wam też się tak dzieje i to jest normalne :(
Gdybym miejece było złe prosze o prznieisienie
Ps. Wielkie dzięki za wszelką pomoc :)
Początkujący

Od: 18 lip 2013, 19:02
Auto: Mazda 5 fl
MZR CD 2.0 110

Postprzez jeziorek » 19 lip 2013, 09:49

Ja tez tam mam i jeszcze kilku innych kolegow. Gdzies dostalem info ze to rezonans.
Forumowicz

Od: 5 paź 2012, 08:41
Auto:

Postprzez uciu » 20 lip 2013, 20:05

Ja też tak mam ale tylko jak wcisnę je do oporu.
Jak delikatnie puszcze hałas mija.
Ewentualnie można nie wciskać do końca i nic nie słychać:–)
pozdrawiam
uciu
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 sty 2011, 17:34
Auto: Była piątka 2.0 MZR top LPG jest GV 2.0 automat lpg ;–)

Postprzez antossyn » 16 paź 2013, 13:44

Ja też mam tak samo auto mam 2lata mechanik mówił że wszystko jest ok
Początkujący

Od: 31 paź 2012, 13:51
Auto: MAZDA 5 CD DPF 110KM

Postprzez iwi » 17 paź 2013, 15:41

Mam też to samo, ale to mnie nie denerwuje tak bardzo jak ciężko chodzące sprzęgło – ale pewnie z tym już się nic nie da zrobić (muszę się przejść na jazdę próbną żeby porównać z nową M5 :) )

ale jak chcesz poszukać co to jest to może to nie ma znaczenia, ale w 1,9D w Peugeocie 206 był taki zaworek, który kierował powietrze albo z zewnątrz, albo z powrotu spalin (chyba to jest EGR) i ponieważ w 206 to strasznie buczało to na forum wyczytałem, że można to na stałe otworzyć i przestało buczeć.
Często się słyszy o źle zaprogramowanych komputerach i być może nasze komputery otwierają zawór EGR w jakimś celu po naciśnięciu sprzęgła. Jak ktoś ma drugą osobę do pomocy to można to sprawdzić – bo buczy bardzo podobnie (jakby ktoś dmuchał w dużą pustą butelkę ) a jak to nie to to będziesz się musiał przyzwyczaić. A nawet jak to jest to to i tak będziesz się musiał przyzwyczaić bo jak go otworzysz na stałe to komputer wywali błąd (w 206 nie było tak dużo elektroniki :) )
Forumowicz

Od: 3 lip 2011, 00:33
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel 2006r. 150KM
6,5-8,0l / 100km
230000km