Wyciek oleju ze skrzyni.
Strona 1 z 1
Byłem dziś w serwisie i zlokalizowali mi niewielki wyciek ze skrzyni biegów na uszczelce półosi lewej strony.Czy ktoś wie czy można to naprawić w pierwszym lepszym zakładzie ,czy to jest skomplikowana sprawa,załatwiać orginalną uszczelkę czy na silikon, i jaki konkretny olej zalać potem do skrzyni i w jakiej ilości
poradzicie Szanowni Forumowicze 

- Od: 27 gru 2008, 20:43
- Auto: Mazda 5 MZR 2.0 143 KM
Ciężko mi coś doradzić co do tego tego wycieku nie widząc go. Może fote cyknij i wrzuć.
Jeśli chodzi o olej to wg "Mazda 5 Owner's Manual 2007" bo takim dysponuje to do skrzyni manualnej olej: API Service GL-4 or GL-5 / SAE 75W-90 i wg instrukcji wchodzi 2.87 L. Do automatycznej skrzyni: ATF M-V i wchodzi 7.2 L.
Ale generalnie po spuszczeniu oleju zawsze go troche zastanie wiec przy wlewaniu wejdzie trochę mniej i zasada jest taka że wlewasz go aż zacznie się przelewać, bo korek wlewowy jest na takiej wysokości żeby nadmiar oleju wypłynął.
Jeśli chodzi o olej to wg "Mazda 5 Owner's Manual 2007" bo takim dysponuje to do skrzyni manualnej olej: API Service GL-4 or GL-5 / SAE 75W-90 i wg instrukcji wchodzi 2.87 L. Do automatycznej skrzyni: ATF M-V i wchodzi 7.2 L.
Ale generalnie po spuszczeniu oleju zawsze go troche zastanie wiec przy wlewaniu wejdzie trochę mniej i zasada jest taka że wlewasz go aż zacznie się przelewać, bo korek wlewowy jest na takiej wysokości żeby nadmiar oleju wypłynął.

ssij mnie wydech, liż mnie felgę :P
- Od: 1 sty 2009, 23:09
- Auto: 3 '03r BK 2.0i 16V 150 KM
Dziękuję serdecznie za pomoc
wyciek jest niewielki z pod uszczelki ,ale mimo wszystko muszę to zrobić.Ponoć orginalna uszczelka to koszt około 80 zł.Tylko nie wiem jaki olej kupić
czy może Mazda ma jakiś swój ,może jakiś zaleca ,parametry już znam ale jakiej firmy kupić
autko w manualu,dieselek pozdrawiam

- Od: 27 gru 2008, 20:43
- Auto: Mazda 5 MZR 2.0 143 KM
ja do skrzyni manualnych najczęściej wlewam olej Mobil MOBILUBE 1 SHC. Ten olej wlałem sobie do skrzyni i jeszcze w kilku autach. A co zaleca mazda to się szczerze mówiąc nigdy nie interesowałem 

ssij mnie wydech, liż mnie felgę :P
- Od: 1 sty 2009, 23:09
- Auto: 3 '03r BK 2.0i 16V 150 KM
Witam wszystkich. Od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 5. Do tej pory nie miałem z nią najmniejszych problemów, ale jakieś dwa tygodnie temu z przerażeniem zauważyłem w garażu niewielki wyciek oleju. Załączam kilka fotek. Wydaje mi się, że olej wycieka ze skrzyni biegów i źródłem jest miejsce zaznaczone na pierwszym zdjęciu. Prosiłbym o jakieś sugestie. Być może moderator zaraz mnie zruga, że powinienem gdzie indziej pytać ale przeczesałem dokładnie forum i nigdzie nie znalazłem jakiejś wskazówki a sprawa jest dla mnie pilna. Proszę o wyrozumiałość, jestem tu pierwszy raz. Auto sporo jeździ i nie wiem czy z takim wyciekiem powinno. Dodam, że totalnie nie mam zaufania do trójmiejskich ASO Mazdy, bo tam mam najbliżej i wolałbym rozwiązać problem gdzie indziej, najlepiej sam w garażu. Pewnie tym razem bez wizyty u mechanika się nie obejdzie.
-
FragLess
Strona 1 z 1