Wyciek oleju ze skrzyni.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez dablo2 » 13 paź 2011, 14:41

Byłem dziś w serwisie i zlokalizowali mi niewielki wyciek ze skrzyni biegów na uszczelce półosi lewej strony.Czy ktoś wie czy można to naprawić w pierwszym lepszym zakładzie ,czy to jest skomplikowana sprawa,załatwiać orginalną uszczelkę czy na silikon, i jaki konkretny olej zalać potem do skrzyni i w jakiej ilości <co?> poradzicie Szanowni Forumowicze :|
Forumowicz

Od: 27 gru 2008, 20:43
Auto: Mazda 5 MZR 2.0 143 KM

Postprzez donbartolesko » 17 paź 2011, 17:19

Ciężko mi coś doradzić co do tego tego wycieku nie widząc go. Może fote cyknij i wrzuć.
Jeśli chodzi o olej to wg "Mazda 5 Owner's Manual 2007" bo takim dysponuje to do skrzyni manualnej olej: API Service GL-4 or GL-5 / SAE 75W-90 i wg instrukcji wchodzi 2.87 L. Do automatycznej skrzyni: ATF M-V i wchodzi 7.2 L.

Ale generalnie po spuszczeniu oleju zawsze go troche zastanie wiec przy wlewaniu wejdzie trochę mniej i zasada jest taka że wlewasz go aż zacznie się przelewać, bo korek wlewowy jest na takiej wysokości żeby nadmiar oleju wypłynął.
Obrazek
ssij mnie wydech, liż mnie felgę :P
Forumowicz

Od: 1 sty 2009, 23:09
Auto: 3 '03r BK 2.0i 16V 150 KM

Postprzez dablo2 » 18 paź 2011, 15:50

Dziękuję serdecznie za pomoc :D wyciek jest niewielki z pod uszczelki ,ale mimo wszystko muszę to zrobić.Ponoć orginalna uszczelka to koszt około 80 zł.Tylko nie wiem jaki olej kupić <co?> czy może Mazda ma jakiś swój ,może jakiś zaleca ,parametry już znam ale jakiej firmy kupić <co?> autko w manualu,dieselek pozdrawiam
Forumowicz

Od: 27 gru 2008, 20:43
Auto: Mazda 5 MZR 2.0 143 KM

Postprzez donbartolesko » 19 paź 2011, 14:36

ja do skrzyni manualnych najczęściej wlewam olej Mobil MOBILUBE 1 SHC. Ten olej wlałem sobie do skrzyni i jeszcze w kilku autach. A co zaleca mazda to się szczerze mówiąc nigdy nie interesowałem :P
Obrazek
ssij mnie wydech, liż mnie felgę :P
Forumowicz

Od: 1 sty 2009, 23:09
Auto: 3 '03r BK 2.0i 16V 150 KM

Postprzez FragLess » 25 wrz 2013, 23:49

Witam wszystkich. Od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 5. Do tej pory nie miałem z nią najmniejszych problemów, ale jakieś dwa tygodnie temu z przerażeniem zauważyłem w garażu niewielki wyciek oleju. Załączam kilka fotek. Wydaje mi się, że olej wycieka ze skrzyni biegów i źródłem jest miejsce zaznaczone na pierwszym zdjęciu. Prosiłbym o jakieś sugestie. Być może moderator zaraz mnie zruga, że powinienem gdzie indziej pytać ale przeczesałem dokładnie forum i nigdzie nie znalazłem jakiejś wskazówki a sprawa jest dla mnie pilna. Proszę o wyrozumiałość, jestem tu pierwszy raz. Auto sporo jeździ i nie wiem czy z takim wyciekiem powinno. Dodam, że totalnie nie mam zaufania do trójmiejskich ASO Mazdy, bo tam mam najbliżej i wolałbym rozwiązać problem gdzie indziej, najlepiej sam w garażu. Pewnie tym razem bez wizyty u mechanika się nie obejdzie.
Załączniki
1.JPG
2.JPG
3.JPG
FragLess