Witam. Proszę o pomoc w mojej sprawie. Otóż niedawno kupilem mazde z silnikiem 1.8. Kiedy dodam gwałtownie gaz z rury wydobywa sie czarny dym (ciemno niebieskawy po dłuższym momencie. Jaka może być tego przyczyna? Od czego zacząć szukanie?
Dodam ze auto ma 158.000 przebiegu. Przebieg jest teoretycznie udokumentowany (Nationale Auto Pas – Holandia)
Z gory dziękuje,
Pozdrawiam
Czarny dym z jednostki benzynowej.
Strona 1 z 1
Potwierdzam... sam tak miałem!!! Ale dymiła tylko rano po odpaleniu...
Pierścienie... ale warto zrobić dobrą diagnostykę komputerową – żeby wykluczyć inne niedomagania
Poza tym bardzo uważnie obserwować zużycie oleju!!!! Zapoznać się ze sposobem jego sprawdzania bo w Mazdach jest to kapryśne!!!! jest o tym sporo na forum.
Poza tym tym niestety to jest silnik Forda, kilkukrotnie już to potwierdzono ze zdarzają się bardzo nietrwałe jednostki w naszych Madziach
Pierścienie... ale warto zrobić dobrą diagnostykę komputerową – żeby wykluczyć inne niedomagania

Poza tym bardzo uważnie obserwować zużycie oleju!!!! Zapoznać się ze sposobem jego sprawdzania bo w Mazdach jest to kapryśne!!!! jest o tym sporo na forum.
Poza tym tym niestety to jest silnik Forda, kilkukrotnie już to potwierdzono ze zdarzają się bardzo nietrwałe jednostki w naszych Madziach

- Od: 24 lip 2013, 09:17
- Auto: Madzia 5, 2.0 Pb, 2006r.
Witam i od razu dziękuję za odpowiedź.
Moj mechanik wraca w poniedziałek z wakacji wiec auto bedzie sprawdzone. Przyznam szczerze, ze to moja 3 mazda (druga z tym silnikiem) i dotychczas bylem zadowolony z tej marki. Jednak moj kolega powiedział że tym 3 razem to strzal w kolano i boje się, że mial racje. Kurcze, od tygodnia jestem kłębkiem nerwów.
Co oznacza dla mnie jesli pierścionki sa zapieczone? Remont?
Jeśli tak, to chyba to sprzedam i pokieruje się pierwsza myślą – pierwsza myśl zawsze najlepsza – grandis albo captiva.
Pozdrawiam
Moj mechanik wraca w poniedziałek z wakacji wiec auto bedzie sprawdzone. Przyznam szczerze, ze to moja 3 mazda (druga z tym silnikiem) i dotychczas bylem zadowolony z tej marki. Jednak moj kolega powiedział że tym 3 razem to strzal w kolano i boje się, że mial racje. Kurcze, od tygodnia jestem kłębkiem nerwów.
Co oznacza dla mnie jesli pierścionki sa zapieczone? Remont?
Jeśli tak, to chyba to sprzedam i pokieruje się pierwsza myślą – pierwsza myśl zawsze najlepsza – grandis albo captiva.
Pozdrawiam
- Od: 13 lip 2016, 08:30
- Auto: Mazda 5
Usunięcie problemu zapieczonych pierścieni to tylko remont. Ewentualnie jeśli zużycie oleju nie jest duże, możesz to olać i jeździć, sprawdzając olej w miarę często. Z czasem problem może się jednak nasilić.
Witam. Auto było na warsztacie. Powiedziano mi ze jeden cylinder nie jest szczelny i sa jakies problemy z wtryskiem. Silnik byl zaniedbany. Wymieniono olej i filtry.Przeczyszczono silnik jakims specjalnym środkiem (chyba chodziło o zapieczone pierścienie). Oradzano mi montaz instalacji lpg. Co oznacza i czego moge się spodziewać po czyszczeniu silnika? Co o tym sadzicie?
- Od: 13 lip 2016, 08:30
- Auto: Mazda 5
Niko100 napisał(a):Powiedziano mi ze jeden cylinder nie jest szczelny
Jakieś cyfry z badania szczelności kolega otrzymał?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wszystko zależy od stopnia uszkodzenia / nieprawidłowości...
Niech zrobią test kompresji... bez tego to wróżenie z fusów...
Forum Fiend
Niech zrobią test kompresji... bez tego to wróżenie z fusów...
Forum Fiend
Arkana , Renault , Mii
Witam. Mam podobny problem. Silnik bierze sporo oleju. Jak drogi może być ewentualny remont silnika i czy LPG do mojej jednostki się nadaje?
-
Mistati
Mistati napisał(a):Witam. Mam podobny problem. Silnik bierze sporo oleju. Jak drogi może być ewentualny remont silnika i czy LPG do mojej jednostki się nadaje?
Najpierw zrób remont a potem instalacja LPG. W przeciwnym razie Jescze bardziej zaszkodzisz silnikowi
Nadane telegrafem Z1
Strona 1 z 1