Kiedy wymienić świece? Jakie świece są najlepsze?
m.grizzly napisał(a):mam świece ze szczeliną 1.5mm
Jak będziesz jeździł na paliwie o liczbie oktanowej obowiązującej w USA, to montuj...
Jak nie, to kup odpowiednie świece...
bies napisał(a):Jaki konkretnie model świec zastosowaliście?
Poczytaj temat...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
oryginały:
super dodatek:
Iridium MAX : BPR5EFIX-13P
zamienniki:
Denso IRIDIUM POWER : IT16
Denso IRIDIUM TOUGH : VT16
(*) – zamiennik polecony w naszym temacie (nie stosowałem go)...
grabarka napisał(a):Oryginały są chyba irydowe *L303-18-110 ( ITR5F13 )
bilu83 napisał(a):to wymieniłem świece na fabryczne a więc NGK ITR5F13
super dodatek:
Iridium MAX : BPR5EFIX-13P
zamienniki:
Denso IRIDIUM POWER : IT16
Denso IRIDIUM TOUGH : VT16
(*) – zamiennik polecony w naszym temacie (nie stosowałem go)...
xenon90 napisał(a):NGK BPR 6 EF
Arkana , Renault , Mii
Tych świec już nie produkują teraz NGK zaleca TR5AI-13 w miejsce tych o których piszesz.
A w pozostałych to szczelina do zmiany zalecana przez Mazdę to 1,25-1,35mm a chyba żadna z wymienionych poza TR5AI-13 nie trzyma tego parametru.
A w pozostałych to szczelina do zmiany zalecana przez Mazdę to 1,25-1,35mm a chyba żadna z wymienionych poza TR5AI-13 nie trzyma tego parametru.
- Od: 11 maja 2015, 10:01
- Auto: Mazda 5
2.0 Benzyna 2007
mazda.5 napisał(a):Dokładnie tak jak kolega Wojtek napisał.Ja mam u siebie założone świece NGK BPR 6EF. Wcześniej siedziały fabryczne ITR 5F13.Skoro nie ma różnicy to po co przepłacać.
a co ze szczeliną?? w nich jest 0,8 zamiast 1,3
chociaż przy LPG zalecają zmniejszyć szczeline własnie do 0,8 – więc jeśli ktoś na LPG śmiga to poprostu zakładać takie i oszczedzać dudki ?
Witam,
Koledzy wyczyśćcie przepustnice w swoich benzyniakach bo to ona jest sprawczynią problemów z odpalaniem.
Miałem to samo tzn. silnik dławił się, krztusił, telepał przy odpalaniu.
Po wyczyszczeniu jak ręką odjął, a i mazda dostała wigoru.
Koledzy wyczyśćcie przepustnice w swoich benzyniakach bo to ona jest sprawczynią problemów z odpalaniem.
- Od: 23 mar 2015, 20:06
- Auto: Mazda 5 1.8
nie trzeba ale mozna- ja zmianilem na 0,9 tak na probe -nie wiem czy dobrze czy nie ale auto jezdzi 
Dzięki kolego za odpowiedź, dziś założę i dam znać jaki efekt.
Dopisano 12 gru 2015, 11:17:
Świece NGK BPR 6EF koszt 60zl
Również mogę polecić, przerwa 1,0 autko pali na rys tak więc w cenie jednej świecy dedykowanej mamy komplet
Stare świece były w stanie tragicznym aż błąd wyskoczył na 2cylindrze u auto nierówno pracowało. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Dopisano 12 gru 2015, 11:17:
Świece NGK BPR 6EF koszt 60zl
Również mogę polecić, przerwa 1,0 autko pali na rys tak więc w cenie jednej świecy dedykowanej mamy komplet
Stare świece były w stanie tragicznym aż błąd wyskoczył na 2cylindrze u auto nierówno pracowało. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
- Od: 8 cze 2015, 15:31
- Auto: Mazda 5 1.8+LPG LR
czah666 napisał(a):potwierdzam : NGK BPR 6EF (koszt ok 40zł/kpl) pasuja- auto jeżdzi i pali bez problemów.
Witam szanowne koleżeństwo
takie moje spostrzeżenie , w oryginale podawane są ITR5f13 czy wg katalogu ngk TR5AI-13 . Z tego co wiem w oznaczeniu NGK znak liczbowy ( tu "5") oznacza wartośc cieplną świecy , to może bardziej odpowiednie od BPR6EF były by np BPR5EFS-13 . "5" w wartości cieplnej i odległosc miedzy elektr. 13mm.
Co o tym myslicie?
koszt BPR5EFS-13 w Intercarsie zbliżony : 16,45/szt
Dopisano 2 mar 2016, 21:02:
loidd napisał(a):Witam,
Kolego możesz powiedzieć w jaki sposób czyściłeś? wykręcałeś całość czy tylko np. bez demontażu użyłeś '"specjalnych środków " do czyszczenia gaźników/przepustnic?
Jakich środków uzywałeś?
- Od: 2 mar 2016, 21:15
- Auto: Mazda 5 2.0b +lpg '06
krzynio51 napisał(a):Kolego możesz powiedzieć w jaki sposób czyściłeś?
Jest o tym osobny wątek:
viewtopic.php?f=60&t=105757&p=1805394#p1805394
- Od: 5 mar 2014, 20:17
- Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007
Michu_M6 napisał(a):krzynio51 napisał(a):Kolego możesz powiedzieć w jaki sposób czyściłeś?
Jest o tym osobny wątek:
viewtopic.php?f=60&t=105757&p=1805394#p1805394
O super dziękuje !
- Od: 2 mar 2016, 21:15
- Auto: Mazda 5 2.0b +lpg '06
Witajcie zakupiłem w sklepie świece do mojej mazdy. Świece to NGK ITR6F13. Coś mnie tkneło i sprawdziłem sobie jakie świece powinny być według http://www.ngkpartfinder.co.uk/ i tu wychodzi, że powinny być TR5AI-13. I teraz nie wiem czy gościu w sklepie się pomylił czy te świece są zamienne.