Witam!
Mam problem z czujnikiem cofania w mojej Mazdzie 5. Wydaje mi się, że mam uszkodzoną centralkę, ponieważ po wrzuceniu wstecznego biegu mam okresowy impulsowy sygnał (co 1 sekundę), którego częstotliwość nie zmienia się ani przy zbliżaniu ani przy oddalaniu od przeszkody. W przypadku sygnału ciągłego wiadomo, że jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia którejś z czujek, ale tutaj to raczej odpada. Chciałbym zdemontować centralkę, ale nie jest ona standardowo wsadzona w skrzynkę na lewarek, ale w ogóle zamontowana nad prawym nadkolem całkowicie pod plastikowym bokiem. Moje pytanie brzmi: jak zdemontować cały plastikowy bok z prawej strony aby nic nie uszkodzić albo jak się dobrać do tych wewnętrznych przestrzeni bez zdejmowania boku? Dodam że rozwiązania szukałem na necie i na tym forum ale go po prostu nie znalazłem. Domyślam się że to proste, ale proszę bez złośliwych komentarzy i liczę na konstruktywne odpowiedzi.
Problem z czujnikiem cofania (5 CR 2005- )
Strona 1 z 1
Po kilku miesiącach widzę mój temat i postanowiłem dopisać o co biegało (dzięki pomocy ludzi z forum udało się rozwiązać)
Odchyliłem boczek i okazało się, że mam moduł oryginalny mazdy czujnika cofania.
Jeżeli więc Twój oryginalny czujnik cofania w pewnym momencie będzie cyklicznie piszczał bez względu na odległość od jakiejkolwiek przeszkody – winą jest wypięcie się z centalki jednej z wtyczek czujników. Po ponownym podpięciu cały układ działa idealnie.
P.S. Udało mi się odchylić boczek bez konieczności demontowania siedzeń 3 rzędu.
Pozdrawiam
Odchyliłem boczek i okazało się, że mam moduł oryginalny mazdy czujnika cofania.
Jeżeli więc Twój oryginalny czujnik cofania w pewnym momencie będzie cyklicznie piszczał bez względu na odległość od jakiejkolwiek przeszkody – winą jest wypięcie się z centalki jednej z wtyczek czujników. Po ponownym podpięciu cały układ działa idealnie.
P.S. Udało mi się odchylić boczek bez konieczności demontowania siedzeń 3 rzędu.
Pozdrawiam
- Od: 11 lut 2010, 15:15
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 143KM 2006r
Strona 1 z 1