Witam
Mam mazde 5 05r
W radiu jest funkcja HDD ale nic sie nie dzieje. Teraz czy można dołożyć ten dysk? Na radiu sa przyciski do REC oraz Media do zgrywania muzyki i segregowania jej.
Pozdr
HDD w oryginalnym radiu
Strona 1 z 1
Witam wszystkich ,
Czy ktoś wie może jak sformatowany jest dysk w takim radiu ?
Może również w jakim formacie zapisywane są na nim utwory?
Mam w swojej 5 takie radio ale niestety dysk padł próbuje podłączyć inny 2'5" dysk ale póki co mam komunikat format error.
Dużo szukałem w necie ale żadnej informacji nie znalazłem będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Czy ktoś wie może jak sformatowany jest dysk w takim radiu ?
Może również w jakim formacie zapisywane są na nim utwory?
Mam w swojej 5 takie radio ale niestety dysk padł próbuje podłączyć inny 2'5" dysk ale póki co mam komunikat format error.
Dużo szukałem w necie ale żadnej informacji nie znalazłem będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Znalazłem rozwiązanie może się komuś przyda:
Gdy dysk pokazuje błąd "format error" lub "DB error" lub wymienimy dyska na nowy
należy włączyć radio na funkcji media (HHD)
wcisnąć i trzymać przycisk MENU i natychmiast dodatkowo wcisnąć przycisk ENTER oraz ARTIST i przytrzymać około 1 sekundy
na wyświetlaczu ujrzymy napis Secret Menu
pokrętłem po prawej stronie wybieramy opcje Format i zatwierdzamy wciśnięciem pokrętła
następnie wybieramy funkcję Rebuild i zatwierdzamy
dysk powrócił do życia
Szukałem tej informacji w internecie a znalazłem ją tu na forum w podręczniku szkoleniowym dla serwisantów, jak to mówią szukajcie a znajdziecie
Pozdrawiam
Gdy dysk pokazuje błąd "format error" lub "DB error" lub wymienimy dyska na nowy
należy włączyć radio na funkcji media (HHD)
wcisnąć i trzymać przycisk MENU i natychmiast dodatkowo wcisnąć przycisk ENTER oraz ARTIST i przytrzymać około 1 sekundy
na wyświetlaczu ujrzymy napis Secret Menu
pokrętłem po prawej stronie wybieramy opcje Format i zatwierdzamy wciśnięciem pokrętła
następnie wybieramy funkcję Rebuild i zatwierdzamy
dysk powrócił do życia

Szukałem tej informacji w internecie a znalazłem ją tu na forum w podręczniku szkoleniowym dla serwisantów, jak to mówią szukajcie a znajdziecie

Pozdrawiam
Witam. Dużo szukałem po sieci na temat radia z dyskiem HDD. Jest info jak nagrać muzykę, sformatować i wejść do ukrytego menu ale nigdzie nie znalazłem informacji na temat czy można w inny sposób nagrać muzykę na ten dysk. Chodzi mi o podpięcie dysku do komputera i wgranie w ten sposób muzyki. Może znajdzie się ktoś co już robił coś takiego albo zna kogoś kto mógłby się podjąć takiego zadania? I jeszcze pytanie dotyczące podłączenia AUX. W to gniazdo z tyłu radia mam już podpiętą jakąś wtyczkę ale nie mam pojęcia gdzie prowadzą te przewody. Jest też sterowanie z kierownicy i fabryczna nawigacja więc może coś z tych rzeczy? Pozdrawiam.
- Od: 7 maja 2016, 17:34
- Auto: Mazda 5 2.0 Pb 2005
Nie maiłem jeszcze okazji naprawiać nawigacji z m5 z tych roczników. Czy tam na pewno jest dysk HDD ? Gdyby jednak takowy był to z mojego doświadczenia z innymi urządzeniami wyposażonymi w HDD to nigdy nie są one elementami dostępnymi dla użytkownika. Aby się do nich dobrać trzeba rozebrać radio.
Takowy dysk trzeba wymontować i spróbować podpiąć do kompa i oglądnąć katalogi, poszukać gdzie przechowywane są pliki z muzyką i dograć z jeden kawałek, poskładać wszystko do kupy i zobaczyć czy działa. Jeśli temat nie jest rozeznany to warto przed całą operacją stworzyć obraz tego dysku aby móc wrócić do punktu wyjścia jak by coś poszło niezgodnie z oczekiwaniami.
Co do AUX to w tym modelu nie mam żadnej wiedzy.
Takowy dysk trzeba wymontować i spróbować podpiąć do kompa i oglądnąć katalogi, poszukać gdzie przechowywane są pliki z muzyką i dograć z jeden kawałek, poskładać wszystko do kupy i zobaczyć czy działa. Jeśli temat nie jest rozeznany to warto przed całą operacją stworzyć obraz tego dysku aby móc wrócić do punktu wyjścia jak by coś poszło niezgodnie z oczekiwaniami.
Co do AUX to w tym modelu nie mam żadnej wiedzy.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
ja mam wersję z HDD ale bez navi. o nagrywaniu muzy na HDD się nie wypowiem ale ponieważ dysk jest formatowany przez radio to pewnie jest używany jakiś nietypowy format co wyklucza zwykłe podpięcie do kompa. tak teoryzuję.
AUX u mnie prowadzi do odtwarzacza DVD. jeżeli nie masz go u siebie to może też prowadzić do gniazdek na 3cim rzędzie foteli.
AUX u mnie prowadzi do odtwarzacza DVD. jeżeli nie masz go u siebie to może też prowadzić do gniazdek na 3cim rzędzie foteli.
-
cga
Mam pytanie posiadam DVD ori. podwieszane lecz nie jest sprawne
dodatkowo posiadam Dysk Twardy oraz gniazdo AUX przy ostatnim rzędzie. I co mam podpięte w gnieździe radia w miejscu na zmieniarkę czy to jest to DVD ? Próbowałem podpiąć się pod AUX z tyłu auta ale nic nie działa MEDIA nie wyszukuje mi AUX lecz tylko DYSK i CD.
- Od: 11 wrz 2016, 11:57
- Auto: Obecnie: Mazda 5 (CR) 2.0 benzyna 2005
Kiedyś: Mazda 323F BA 1.5 1995r.
Strona 1 z 1