Hej
Mam problem z klimatyzacją... ale dość nietypowy. Klima chłodzi ale tylko po stronie pasażera, tj obydwa nawiewy pasażera (zewnetrzny oraz wewnetrzny przy konsoli) dają zimne powietrze, po stronie kierowcy leci zwykłe, letnie – jak ze zwykłego nawiewu. Sprężarka włącza się poprawnie, słychać jej działanie..
Zablokowanie obydwu zewnetrznych kratek – zwieksza siłę nawiewu, ale temperaturowo pozostaje bez zmian. Zamykalem wszystkie kratki po kolei, rownież wszystkie na raz i sprawdzalem po jednej – to samo – po stornie kierowcy cieplo, po stronie pasazera zimno. Jest to roznica bardzo wyraźnie odczuwalna.
Gdy włączę nawiew ciepła – ze wszystkich kratek leci równo ciepłe powietrze.
Probowałem nawiew na maxa kilkukrotne przełączanie kierunku nawiewu itp... zero efektu.
Wie ktoś dokładnie Jak jest zbudowany układ ? Czy to możliwe, że zablokowana jest jakaś "łopatka" między strefami? Jakoś to sprawdzić? Zaznaczam że klima jest jednostrefowa..
Od czego zacząć szukać przyczyny? Czy jest sens nabijania teraz klimy, wymiany filtra kabinowego.... itp – coś?
Zaznaczam że klima w zeszłym roku była nabita, odgrzybona, wymienione filtry, olej czy co tam jeszcze trzeba... i chodziło wszystko ok. Jeżdzę przeważnie z włączoną, jeśli nie cały czas to dość regularnie – również zimą, jesienią i wiosną.
Dopisano 10 maja 2016, 19:09:
Nikt nic? Jakaś chociaż mała podpowiedź?
Dwie osoby mi podpowiadaly że może jakieś zapadki/klapki się zablokowały... Przed chwilą zdemontowalem filtr kabinowy, ale bez niego jest to samo. Wyjalem schowek, dolot powietrza na nogi pasażera, przez otwór którego widać na środku konsoli, mniej więcej na wysokości przyciskow od klimy zapadkę, która płynnie i bezszelestnie się porusza zamykając dolot na nogi w momencie zmiany kierunku nawiewu. Więc możliwe, że gdzies pośrodku konsoli jest coś podobnego , i dzieli lewa/prawa...i I sizablokowalo? Choć Klima ma jedna strefę...byłoby to dziwne...
A może coś wpadlo w kanał nawiewu i blokuje ? Jest jakiś post , instrukcja, pokazująca jak dostać się pod konsolę, do tych kanałów? Nie chciałbym rozpędzić się za bardzo...:–)
klima w M5 – chłodzi tylko pasażera
Strona 1 z 1
Czy naprawiłeś klimatyzację . Mam ten sam problem .
Po wymianie filtrów kabinowych klimatyzacja chłodzi tylko po stronie pasażera , a po stronie kierowcy chyba wcale nie chłodzi . Dodam . że najpierw zle włożyłem filtry ( ciasno ) , a na drugi dzień je poprawiłem na prawidłowo , ale bez zmian . Jak dodaje temperaturę na grzanie to zaczyna grzać i po stronie pasażera i kierowcy . Czy coś mogłem tam uszkodzić lub poprzestawiać . Nie mam klimatyzacji dwustrefowej . Dzisiaj pojechałem dobić klimę , ale była napełniona na 100% . Co może być . Z góry dzięki za pomoc .
Po wymianie filtrów kabinowych klimatyzacja chłodzi tylko po stronie pasażera , a po stronie kierowcy chyba wcale nie chłodzi . Dodam . że najpierw zle włożyłem filtry ( ciasno ) , a na drugi dzień je poprawiłem na prawidłowo , ale bez zmian . Jak dodaje temperaturę na grzanie to zaczyna grzać i po stronie pasażera i kierowcy . Czy coś mogłem tam uszkodzić lub poprzestawiać . Nie mam klimatyzacji dwustrefowej . Dzisiaj pojechałem dobić klimę , ale była napełniona na 100% . Co może być . Z góry dzięki za pomoc .
- Od: 23 cze 2011, 12:36
- Auto: Była Mazda MPV 2,0 lpg 2000 r.
Jest Mazda 5 2.0 lpg 2006 r.
Ok. Jutro podjade jeszcze raz sprawdzić klimatyzację
Dopisano 7 cze 2016, 11:16:
Klimatyzacja została dzisiaj dobita do pełna . Było tylko 220gram , a powinno być 500gram . Wszystko śmiga jak ta lala . Wszędzie dmucha chłodem.
Dopisano 7 cze 2016, 11:16:
Klimatyzacja została dzisiaj dobita do pełna . Było tylko 220gram , a powinno być 500gram . Wszystko śmiga jak ta lala . Wszędzie dmucha chłodem.
- Od: 23 cze 2011, 12:36
- Auto: Była Mazda MPV 2,0 lpg 2000 r.
Jest Mazda 5 2.0 lpg 2006 r.
Strona 1 z 1