Witajcie.
Rok minął i żeby to nie był rok stracony to postanowiłem sobie ulepszyć moją M5
Zapewne każdy myśli, że podgrzewane fotele to kupa forsy i kupa roboty.
Na szczęście to nie jest drogie i przy okazji usunięcia awarii w moim małym A160 postanowiłem zabrać się za zrobienie podobnego luksusu w mojej M5.
Niestety jest czasochłonne – trzeba liczyć około 2h na fotel
Co trzeba mieć:
1. Przełączniki – najlepiej oryginalne – koszt paręnaście zł
2, Maty grzewcze – ja wybrałem taką jak na zdjęciu pod siedzenie, ale mogą być dowolne – 88zł/2szt
(nie montowałem w oparciu bo wg mnie nie jest potrzebna, ale jak ktoś lubi to tą samą matę może zastosować czyli dodatkowo 88zł. Można zastosować dowolną matę – nawet te obszyte materiałem – są tańsze (34zł za dół i górę), ale te tańsze mają grubsze druty grzewcze które są wyczuwalne. A ta mata co proponuję ma delikatną siateczkę przez co jest praktycznie niewyczuwalna – ale jak ktoś chce to oczywiście można montować te tańsze – nawet łatwiej się to robi bo nacięcia można zrobić większe – tylko trzeba je wypruć z tego materiału.
3. Lutownicę,
4. Cierpliwość i trochę czasu.
Od czego zacząć.
1. Montaż przełączników jest banalnie prosta. wyciągamy (4 śrubki) konsolę środkową (to gdzie mamy podstawkę pod kubki) i wycinamy nożykiem otwory pod przełączniki. Jak widzicie – nacięcia są już przygotowane więc łatwo to idzie. Kostki podłączeniowe są przygotowane – tylko wpiąć. Teraz mamy już napięcie pod fotelami.
2. Demontaż siedzenia – 4 śrubki od spodu. Kluczem 12 fajkowym lub nasadowym odkręcamy.
reszta opisu pod zdjęciami
Zdjęcia demontażu siedzeń są na forum w tym wątku strona 5.http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=409&t=66933&hilit=podgrzewane+fotele&start=80
Ja postaram się Wam jeszcze wysłać zdjęcia jak to wygląda z tą matą.
Jak zrobić podgrzewane fotele – dołożenie maty
Strona 1 z 1
- Załączniki
Witam,
noszę się z zamiarem zamontowania podgrzewania foteli. Zakupiłem już maty grzewcze wraz z przekaźnikiem, przełącznikiem i jest nawet bezpiecznik 10A. Mam jednak pytanie gdzie podłączyć zasilanie 12V fotela. Czy jest ono wyprowadzone w tej dużej kostce pod fotelem, czy powinienem jednak podłączyć gdzie indziej? Domyślam się, że pod zapalniczkę odpada bo grzanie 2 foteli + ładowanie jakiejś elektroniki z zapalniczki może przekroczyć 120W i pójdą bezpieczniki. Gdzie to najlepiej podłączyć?
Pozdrawiam,
KRD
noszę się z zamiarem zamontowania podgrzewania foteli. Zakupiłem już maty grzewcze wraz z przekaźnikiem, przełącznikiem i jest nawet bezpiecznik 10A. Mam jednak pytanie gdzie podłączyć zasilanie 12V fotela. Czy jest ono wyprowadzone w tej dużej kostce pod fotelem, czy powinienem jednak podłączyć gdzie indziej? Domyślam się, że pod zapalniczkę odpada bo grzanie 2 foteli + ładowanie jakiejś elektroniki z zapalniczki może przekroczyć 120W i pójdą bezpieczniki. Gdzie to najlepiej podłączyć?
Pozdrawiam,
KRD
- Od: 5 paź 2015, 21:56
Jak napisałem wyżej pod fotelem w kostce masz wyprowadzone kable.
Przełączniki jeśli masz oryginalne to po zamontowaniu ich w tej kostce pod siedzeniem pojawi się napięcie. Wystarczy miernikiem sprawdzić.
Przełączniki jeśli masz oryginalne to po zamontowaniu ich w tej kostce pod siedzeniem pojawi się napięcie. Wystarczy miernikiem sprawdzić.
Strona 1 z 1