Fabryczny alarm. Różne problemy...

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez magic123 » 7 wrz 2008, 14:44

co nalezy zrobic zeby przy zamykaniu samochodu oprocz migania awaryjnych bylo slychac pikanie
Początkujący

Od: 29 lip 2008, 19:43
Auto: mazda 5 2006r 2.0d ts (110KM)

Postprzez cristow » 7 wrz 2008, 15:21

Niestety NIC nie zrobisz – wymóg Unii Europejskiej co do dzialania alarmów – sygnalizacja tylko wizualna bez dźwięków – tez tak chcialem miec – ale w kilku ASO potwierdzili mi tą informacje.
Forumowicz

Od: 20 wrz 2007, 13:41
Auto: Mazda 5, MZR-CD TOP 143 KM '06

Postprzez magic123 » 7 wrz 2008, 16:10

slyszalem ze jest jakis sposob ze wkladasz kluczyk do stacyjki i wciskasz jakas kombinacje przyciskow i bedzie pikal
Początkujący

Postprzez Yapa » 7 wrz 2008, 20:33

ja jak zakładałem alarm to poprosiłem, żeby mi to pikanie wyłączyli <lol> , żeby dzieciaka mi nie budziło. teraz pika tylko, kiedy ktoś ma nieczyste zamiary ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 gru 2007, 16:39
Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM

Postprzez magic123 » 7 wrz 2008, 21:58

ale nie wiesz jak to zrobić w druga strone?\
Początkujący

Postprzez Yapa » 7 wrz 2008, 22:07

Nie wiem jak to jest w fabrycznym alarmie, ale do niefabrycznego elektrykowi moja prośba nie sprawiła najmniejszego problemu.
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 gru 2007, 16:39
Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM

Postprzez Krisek » 8 wrz 2008, 02:38

rozumiem ze 2krutne nacisniecie nie daje dzwieku ?
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez htb » 12 sty 2009, 14:25

Moze macie jakies sugestie co to moze byc. Po nocy na powietrzu przy tempetaturze ponizej zera pojawil mi sie nastepujacy problem. Probuje rozbroic alarm i skutek jest taki ze zamki sie otwieraja i zaczyna wyc alarm nawet jak nie otworze drzwi. Aby go rozbroic musze odpalic samochod zeby pochodzil z 5 minut. W pierwszej chwili myslalem ze to aku, ale raz ze samochod nie ma jeszcze roku, poza tym gdyby to byl aku to bylby problem z odpaleniem a odpala bez najmniejszego problemu. Ma ktos jakis pomysl co to moze byc ? Co ciekawe jak po tych 5 minutach wylacze samochod i wlacze alarm to przy probie wylaczenia go za chwile sytuacja sie powtarza, tzn. znow wyje :(

Nazwa tematu została poprawiona na regulaminową. Proszę o zapoznanie sie z zasadami nazewnictwa aby w przyszłości uniknąć przeniesienia tematu do kosza. Pozdrawiam. Moderator :)
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 17:05
Auto: Mazda 5, TOP 2.0 CD (143KM)

Postprzez Karwoś » 12 sty 2009, 16:21

Możliwe że to wida zmrożonych przekaźników – po prostu jeden z nich w niskiej temperaturze traci swoje właściwości i nie przewodzi – sygnał do otwarcia drzwi idzie a sygnał rozbrojenia się nie przebija. U mnie czasami jest odwrotnie – latem jak jest +30 załącza mi się alarm ale centralny zamek drzwi nie zamyka – dopiero za którymś razem – musze też go zlokalizować i wymienić.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez htb » 12 sty 2009, 22:34

czyli kanal :( bo jesli teraz dobrze dziala to pewnie bedzie problem z namierzeniem go, bo w serwisie ciezko bedzie zasymulowac temperature -10, no chyba ze komputer zarejestrowal co glupieje. Ogolnie rzecz biorac to mam wrazenie ze elektryka w tym samochodzie to jego najslabszy elemant. Wrazliwy na wszystko :(
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 17:05
Auto: Mazda 5, TOP 2.0 CD (143KM)

Postprzez uciu » 28 kwi 2011, 21:48

Witam,

ma ktoś może schemat fabrycznego alarmu?
Gdzie są są czujki (nie mam ich po bokach deski czy na słupkach jak w innych autach z alarmem).
Musze jakoś zmniejszyć czułość alarmu bo wystarczy, że trzasne drzwiami z garażu a już się włącza...
Czasem nawet załączy sie sam od siebie... nie wiem czemu.

Oczywiście zakładam, że mam fabryczny:–)
Autko z Germanii jeśli ma to znaczenie.

Bawił się ktoś przy tym?
pozdrawiam
uciu
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 sty 2011, 17:34
Auto: Była piątka 2.0 MZR top LPG jest GV 2.0 automat lpg ;–)

Postprzez lukamila » 19 cze 2011, 18:41

Jesli dobrze pamietam, czujnik alarmu jest chyba pod siedzeniem kierowcy. Demontowałem piątkę i jakoś tak kojarzę, jest to czarna mała skrzyneczka przytwierdzona do metalowej obudowy i do podłogi , firmy Ate . Wydaje mi sie że to jest to.
Początkujący

Od: 19 cze 2011, 18:37

Postprzez szamot » 16 wrz 2011, 16:13

Ja miałem podobnie, auto kupiłem jesienią ubiegłego roku i zimą przy dużej wilgotności powietrza sam włączał mi się alarm. Dodatkowo świrował centralny zamek. Wiosną jak ręką odjął wszystko się same naprawiło, mam wrażenie, że auto, które przez dłuższy czas stało u naszych zachodnich sąsiadów pociągnęło wilgoci i trochę trwało zanim się to wszystko wywietrzyło (do wiosny)
Pozdrawiam
Tomek
szamot

Postprzez paolomario » 23 mar 2012, 20:23

Witam,
dorobiłem dzisiaj zapasowy kluczyk do mojej M5, bo jak kupowałem to był tylko jeden i zawsze istniało ryzyko, że się "zawieruszy". Kluczyk normalny, żaden scyzoryk czy z pilotem. Z immobilajzerem oczywiście.
Problem pojawia się, gdy zamknięty wcześniej "z pilota" samochód próbuje otworzyć tym nowym (wkładając do zamka). Wtedy włącza się alarm. Co ciekawe podobnie jest z tym starym, oryginalnym kluczem. Gdy zamknę auto pilotem a potem włożę kluczyk do zamka i otwieram to też alarm się włącza. Wyłączenie oczywiście z pilota, ale jak zgubię ten z pilotem to otwierając zapasowym będzie mi alarm wył.
Myśleliśmy że to jakiś problem z nowym kluczykiem. Zmienili chip, "wycięli" nawet nowy kluczyk, ale problem jest. Mają się dowiadywać jak to rozwiązać. W domu dopiero zorientowałem się, że tak samo dzieje się z oryginalnym kluczem.
Macie może jakieś pomysły jak to rozwiązać? Na chwilę obecną rozwiązaniem byłoby albo dokombinowanie jakiegoś pilota do alarmu (???) albo odłączenie alarmu w przypadku gdybym musiał używać zapasowego kluczyka. Tak mi się wydaje, rozumując po najmniejszej linii oporu. I tutaj drugie pytanie: jak taki alarm w razie czego odłączyć szybko i skutecznie?
Dzięki, pozdrawiam :)
Moja Mazda

Obrazek 9,3 L/100km; 30 mpg;

Obrazek7,8 – 8,2 L/100km; 34 – 36 mpg;
Forumowicz

Od: 10 lip 2011, 15:20
Auto: Mazda 5 CR 2007 MZR 2.0

Postprzez Wojtek » 24 mar 2012, 00:11

paolomario napisał(a):I tutaj drugie pytanie: jak taki alarm w razie czego odłączyć szybko i skutecznie?

przeciez nikt Tobie tego na otwartym forum nie napisze...

paolomario napisał(a):Problem pojawia się, gdy zamknięty wcześniej "z pilota" samochód próbuje otworzyć tym nowym (wkładając do zamka). Wtedy włącza się alarm.

tak to normalne zachowanie...
musisz zamknac z tego kluczyka co bedziesz otwierac ;P

a najlepszym rozwiazaniem by byl zakup oryginalnego kluczyka – scyzoryk i doprogramowac go do systemu
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez paolomario » 24 mar 2012, 00:48

Wojtek napisał(a):przeciez nikt Tobie tego na otwartym forum nie napisze...

Ale na priva... ;)
Swoją drogą, to mój alarm to chyba się kamufluje z "wyciem" bo jakoś mizernie daje znać o sobie. Nie wiem nawet czy by mnie obudził. Wasze też takie... niegłośne?
A tak na dobrą sprawę, kto dzisiaj zwraca uwagę na alarmy? Wyją, bo wyją. Nikt na ulicy nawet głowy nie odwróci.

Wojtek napisał(a):tak to normalne zachowanie...
musisz zamknac z tego kluczyka co bedziesz otwierac ;P

Zauważyłem właśnie, że tak to działa, ale zakładam, że w przypadku konieczności użycia zapasowego klucza, czyli gdybym zapewne zgubił oryginalny, to miałbym samochód normalnie zamknięty "z pilota". Czyli w tym przypadku otwarcie zapasowym uruchomiłoby alarm. Cóż, w trasie trzeba będzie się pilnować i zamykać przez zamek. A tak w ogóle to zamknięcie kluczykiem też aktywuje alarm?

Doczytałem w instrukcji, że jedną z opcji deaktywujących alarm jest właśnie otwarcie drzwi kluczykiem. :|
Cytując:
"To Turn off an Armed System:
An armed system can be turned off by any
one of the following methods:
(...)
+ Unlock a door with the key."
(...)

Wojtek napisał(a):a najlepszym rozwiazaniem by byl zakup oryginalnego kluczyka – scyzoryk i doprogramowac go do systemu

Pewnie tak, ale koszt byłby sporo większy, bo nawet w zakładzie gdzie dorabiałem powiedzieli, że sporo więcej by to wyniosło niż te 50 funtów, które zapłaciłem. A Mazda prosi na dzień-dobry 200 funciaków.
Moja Mazda

Obrazek 9,3 L/100km; 30 mpg;

Obrazek7,8 – 8,2 L/100km; 34 – 36 mpg;
Forumowicz

Od: 10 lip 2011, 15:20
Auto: Mazda 5 CR 2007 MZR 2.0

Postprzez rafalkielce » 17 sie 2016, 22:56

Witam,
miałem ostatnio taką sytuację. Rozładowała mi się bateria w pilocie centralnego zamka, więc otworzyłem swoją Mazdę tradycyjnie, z kluczyka. Po otworzeniu drzwi zaczęły mrugać kierunki, tak jak by włączył się autoalarm. Tylko, że nie było słychać syreny.
I teraz moje pytanie.
Czy moja syrena jest popsuta lub jej nie ma?
Jak jest, gdzie mogę/powinienem ją znaleźć?

Nigdy nie było mi jej dane usłyszeć... <płacze>

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 19 gru 2015, 00:24
Auto: Mazda 5, 2.0 143 KM, 2006 r.

Postprzez gryfel1997 » 18 sie 2016, 18:45

Witam.Pod lewym nadkolem
Forumowicz

Od: 13 lis 2010, 21:21

PostTen post został usunięty przez Yard 15 kwi 2017, 12:10.
Powód: dublowanie własnych postów

Postprzez Kozimazda5 » 14 lut 2017, 23:45

Witam, po wymianie akumulatora alarm zamilkł,jak go uzbroić mazda 5 1,8 2005
Początkujący

Od: 14 lut 2017, 23:14
Auto: Mazda 5 1.8 benzyna gaz 2005