Moja piątka zaczyna mnie irytować.
Zaczęło mi buczeć wspomaganie- wczoraj diagnoza- wyciek płynu z przekładni. Regeneracja lub używka (o nową nawet nie pytałem, żeby się nie denerwować). Jak powiedziałem gościowi, który zajmuje się profesjonalnie regeneracjami magli, że w trzyletniej M5 mam wyciek, to się mocno zdziwił, bo trochę młoda jak na korozję listwy.
A jeszcze dobija mnie prawy halogen, bo od jakiegoś czasu nie kontaktuje. Raz palił, raz nie, a teraz wysypał się do końca. Przy okazji szukania wycieku płynu wspomagania okazało się, że uszkodzona jest wtyczka- nie dość, że połamana, to widać wyraźnie, że gniazda są już mocno powypalane (co jest dziwne, bo halogenów używałem bardzo mało). Wtyczka po prostu odłączyła się od halogenu i sobie luźno wisiała. Prawdopodobnie połamał ją niedawno znajomy debil-mechanik (już do niego nie postawię auta), bo do wizyty halogen normalnie palił (żarówka przepaliła się w przeddzień wymiany). Poszukiwania na Allegro nic nie dały (same halogeny, ale po co mi halogen, skoro mam sprawny), w serwisie Mazdy zero pomocy, nie zajmują się tym, nie mają takich części (wtyczek, wiązek).
Czy wie ktoś na temat tego, skąd wziąć taką wtyczkę (nie licząc złupienia wraku M5)? Na Alledrogo i gdzieś na innych stronkach widziałem jakieś wtyczki uniwersalne do halogenów z żarówkami różnych typów (H1, H3, H7 i jakieś inne), tylko nie wiem, jaką żarówkę halogenową ma M5 i czy taka uniwersalna by pasowała do gniazda w halogenie Mazdy. Nie wiem, czy w piątce nie jest zamontowana jakaś nietypowa żarówka, bo wymieniana była razem z oprawką (kosztowała coś koło 50zł).
Jakieś podpowiedzi?
Światła przeciwmgielne – problem z wtyczką
Strona 1 z 1
gorylla napisał(a):Zaczęło mi buczeć wspomaganie- wczoraj diagnoza- wyciek płynu z przekładni. Regeneracja lub używka (o nową nawet nie pytałem, żeby się nie denerwować). Jak powiedziałem gościowi, który zajmuje się profesjonalnie regeneracjami magli, że w trzyletniej M5 mam wyciek, to się mocno zdziwił, bo trochę młoda jak na korozję listwy.
Jedz do ASO... na wspomaganie jest akcja serwisowa... nie pamietam z ktorego roku auta sie na nia lapia, ale chyba od 2007r...
A co do halogenow... niektore modele (na pewno od 2008r) maja montowane w fabryce: zarowki-lampy (tak jak to jest z kierunkowskazami w nadkolach wszystkich Madzi) i swiatlem przeciwmgielnym. Nie ma mozliwosci wymiany zarowki
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Akcja serwisowa wspomagania dotyczy piątek benzynowych, więc i tak odpada.
Halogen miałem wymieniany, więc można go wymienić samego. Widziałem tę żarówkę, jest razem z obsadką i wymienia się ją jako całość (żarówka z obsadką). Ale niestety nie wiem co to za tym żarówki i czy dostępne zamienniki wtyczek będą pasować do żarówki z M5.
Czy ma ktoś może wtyczkę halogena do M5, albo wie skąd ją łatwo zdobyć? Czy pasują też wtyczki od innych modeli Mazd?
Halogen miałem wymieniany, więc można go wymienić samego. Widziałem tę żarówkę, jest razem z obsadką i wymienia się ją jako całość (żarówka z obsadką). Ale niestety nie wiem co to za tym żarówki i czy dostępne zamienniki wtyczek będą pasować do żarówki z M5.
Czy ma ktoś może wtyczkę halogena do M5, albo wie skąd ją łatwo zdobyć? Czy pasują też wtyczki od innych modeli Mazd?
No dobra- wiem jedno- halogen to H11 i stosowany jest również w wielu innych modelach Mazd, oraz samochodach innych firm. Niestety dokupienie wtyku do H11 graniczy z cudem. Większość wtyków do H11, które znalazłem na necie, są to wtyki rzekomo oryginalne do VW/Audi. Ciekawe, czy będą pasowały do Mazdy, bo wydaje się, że powinny- w końcu wtyk do H11 musi pasować do żarówki H11. Zakupię, spróbuję zamontować i podzielę się wiedzą.
Kupiłem jakiś wtyk uniwersalny do żarówki H11, zobaczymy, czy pasuje.
Wtyk założony, pasuje, halogen uratowany. Nie chcę siać reklamy, ale jak ktoś ma podobny problem to wtyk kupiłem w firmie JASON w Olsztynie. Są obecni też na Allegro.
Wtyk założony, pasuje, halogen uratowany. Nie chcę siać reklamy, ale jak ktoś ma podobny problem to wtyk kupiłem w firmie JASON w Olsztynie. Są obecni też na Allegro.
Strona 1 z 1