Eberspaecher – dogrzewacz silnika – dymienie i ostry zapach
Dzisiaj pojawił się błąd
U0166 Utrata komunikacji z modułem sterującym podgrzewacza pomocniczego
Pytanie czy można samemu coś zrobić czy pozostaje tylko serwis ?
U0166 Utrata komunikacji z modułem sterującym podgrzewacza pomocniczego
Pytanie czy można samemu coś zrobić czy pozostaje tylko serwis ?
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

Ponowie pytanie do szanownych forumowiczów Może ktoś miał podobne zdarzenie 

Kolejny raz zapytam , może ktoś wie co trzeba zrobić. 

Niestety nikt nie wie co zrobić . U mnie sterownik po naprawie działał dwa sezony

Mnie w 2016 naprawiali sterownik i dwa sezony chodził. Latem nie załącza się i to może jest przyczyną. Żeby można było ręcznie startować pewnie nie byłoby problemów. Teraz zanim złapie temperaturę silnik to trwa dosyć długo. 

Damian68 napisał(a):Niestety nikt nie wie co zrobić . U mnie sterownik po naprawie działał dwa sezony![]()
Mój dogrzewacz znów robi ciepłe "buuuuu" przy odpaleniu i szybciutko nagrzewa silnik

Błąd z komunikacją udało się skasować, mogę wejść w dogrzewacz i podglądać parametry pracy ( używam IDSa) a to wszystko bez wyciagania pieca z auta

Mam Mazdę 6 GY i wystarczyło zostawić lampkę w środku i rano akumulator wskazał 6 volt. Podłączyłem prostownik na pół dnia i to w zasadzie tyle. Po południu chciałem przestawić auto i dogrzewacz już działał

Zastanawiam się nad wpływem nie doładowanego akumulatora na komunikację CAN lub ewentualne zabezpieczenie pieca przed rozładowaniem aku.
No właśnie z tego co się zorientowałem to chyba Forscan nie ma możliwości . Może się mylę.

]
Sprawdzę co można zdiagnozować.
smile napisał(a):
Zastanawiam się nad wpływem nie doładowanego akumulatora na komunikację CAN lub ewentualne zabezpieczenie pieca przed rozładowaniem aku.
Też miałem nie doładowany akumulator. Zobaczę jak podłącze w samochodzie czy piecyk zastartuje? Ciekawe czy ma to wpływ.
[quote="PitrekT napisał(a):Forscan ma możliwość diagnozy modułu dogrzewacza i jest on oznaczony jako FFH.
Sprawdzę co można zdiagnozować.

Akumulator naładowany. Podłączyłem Forscan i błąd nadal występuje. Nie mogę go skasować. U mnie pokazuje takie moduły. IC to chyba jest moduł sterowania nagrzewnicą – tak myślę. I tu mam takie pytanie co może oznaczać , co się stanie gdy zresetuje " IC reset modułu" ? Nie chcę nic zepsuć
Co oznacza " konfiguracja modułu " ? Proszę o wyjaśnienia – pomoc

Wygląda na to ,że nie ma fizycznego połączenia z dogrzewaczem dlatego nie wystepuje on na liście dostępnych modułów i dlatego wyświetlany jest błąd komunikcji z nim w module IC.
IC to skrót od "instrument cluster" czyli licznik. Jeżeli chodzi o funkcję resetu IC to byłbym ostrożny z tego powodu ,że mieć to związek z immobilizerem (PATS).
IC to skrót od "instrument cluster" czyli licznik. Jeżeli chodzi o funkcję resetu IC to byłbym ostrożny z tego powodu ,że mieć to związek z immobilizerem (PATS).
- Od: 27 wrz 2010, 17:58
- Auto: Mazda 3 BK
PitrekT napisał(a):Wygląda na to ,że nie ma fizycznego połączenia z dogrzewaczem dlatego nie wystepuje on na liście dostępnych modułów i dlatego wyświetlany jest błąd komunikcji z nim w module IC.).
Czyli jak to rozumieć ?

Może jest problem z masą lub z przewodem. Temat dla elektryka. Dzięki za podpowiedzi

Czy wyjecie bezpiecznika od nagrzewacza nie wyłączy jeszcze czegoś innego?
Denerwuje mnie to kopcenie a nie chce tego naprawiać bo przymierzam się do sprzedania auta.
Więc wyjecie bezpiecznika i wyłączenie będzie narazie najszybszym sposobem
Denerwuje mnie to kopcenie a nie chce tego naprawiać bo przymierzam się do sprzedania auta.
Więc wyjecie bezpiecznika i wyłączenie będzie narazie najszybszym sposobem
- Od: 12 gru 2018, 17:06
- Auto: Mazda 5 2.0 CD 2006 rok