Wymieniłem górną obudowę kluczyka tą z grotem i transponderem. Po wymianie nie musiałem programować klucza. Oto fotorelacja z prac.
1. Podgrzewamy suszarką logo mazdy, odklejamy je i odkręcamy widoczny wkręt.
2. Podważamy obudowę, wyciągamy grot, bolec blokady z sprężynką oraz sprężynę powrotną grota. Mi pękła górna cześć w której mieści się grot.
3. Z plastykowej obudowy należy wyciągać transponder. Zrobiłem to cieniutkim drucikiem zagiętym na końcu o 90 stopni. Wsadziłem go w szparę, przekręciłem tak aby haczyk zahaczył o dół transpondera i delikatnie szarpnąłem do góry. Wylazł bezproblemowo. Na zdjęciu drut zlał się ze stołem, nie bardzo go widać.
4. Teraz należy transponder przełożyć do nowej obudowy.
5. I przełożyć groty. Z lewej nowy surowy z prawej stary.
6. Z czystego grotu należy wybić trzpień i wsadzić na jego miejsce stary grot, wbić trzpień. Oszczędzimy na dorobieniu. Zrobiłem to przy pomocy samościsku, spinki do włosów , szafki w przedpokoju oraz młotka. Druciarstwo, ale wyszło.
7. Z lewej, stary grot na nowym miejscu, z prawej czysty + uszkodzona stara część.
8. Składamy obudowę, wkładamy sprężynę odbijającą grot. Jest tam wycięcie w które należy włożyć końcówkę sprężyny.
9. W dolną cześć obudowy montujemy przycisk z sprężynką, ma wycięcia i raczej nie da się go źle wsadzić.
10. Wracamy do górnej obudowy. Wkładamy grot, na zdjęciu widać kawałek sprężyny która jest luźna. Trzymając lewą ręka tak jak na zdjęciu, prawą przekręcamy grot do pozycji zamknięcia (ok. 180 stopni) sprężyna nadal jest luźna. Następnie cienkim śrubokrętem należy wepchnąć tą górną końcówkę sprężyny w wycięcie w części metalowej. Jeżeli to się uda grot powinien wrócić w pozycję otwartą. Gdy to zrobimy pozostanie tylko …
11. … zatrzasnąć i skręcić te dwa plastiki.
12. Zamiennik obudowy z grotem pasował do drugiej oryginalnej części pilota. Dlatego też elektroniki nie przekładałem. Kluczyk wyłącza imo. Nie ma potrzeby programowania go, wszystko działa

.