Skutki odłączenia akumulatora – sterowanie szybami (programowanie)
WITAM.
Przymierzam sie do kupna mazdy 5, a własciwie to juz zaliczkowałem. Oglądając auto zdziwiła mnie jedna rzecz, otórz panel sterowania szybami od strony kierowcy nie otwiera szyb pasażerów. Oczywiscie sprawdzaliśmy na wszystkie sposoby i nic. Szyby otwierają się i zamykają na każdych dzwiach osobno, ale kierowca niestety nie może ich obsługiwać.
Gosciu, od którego chcę ją kupić, twierdzi ze spotkał sie z tym problemem w wielu egzemplarzach.
Czy może ktoś spotkał sie z takim problemem i ma doświadczenie jak to usunąć?
Chyba że to jest ściema... to przepraszam.
Przymierzam sie do kupna mazdy 5, a własciwie to juz zaliczkowałem. Oglądając auto zdziwiła mnie jedna rzecz, otórz panel sterowania szybami od strony kierowcy nie otwiera szyb pasażerów. Oczywiscie sprawdzaliśmy na wszystkie sposoby i nic. Szyby otwierają się i zamykają na każdych dzwiach osobno, ale kierowca niestety nie może ich obsługiwać.
Gosciu, od którego chcę ją kupić, twierdzi ze spotkał sie z tym problemem w wielu egzemplarzach.
Czy może ktoś spotkał sie z takim problemem i ma doświadczenie jak to usunąć?
Chyba że to jest ściema... to przepraszam.
Jeżeli chodzi o sterowanie szyb z pulpitu od strony kierowcy to sytuacja o której pisze ZEGAR ma zazwyczaj miejsce po odłączeniu akumulatora (chwilowym braku zasilania). Proponowałbym zamknięcie i otwarcir okien używając przycisku w poszczególnych drzwiach trzymając jednocześnie odpowiadający mu przycisk na pulpicie w drzwiach kierowcy. Trzymać aż do usłuszenia charakterystycznego głuchego kliknięcia. U mnie w trójce taka procedura działa i sterownie z pulpitu kierowcy zaczyna działać prawidłowo, muyśle że w przypadku tej 5 jest podobnie.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 13 kwi 2008, 11:16
kulfon66 napisał(a)::D Hej To jest dziwne z tymi szybami ja mam 5 i z pulpitu można otworzyć wszystkie okna i je zablokować nie ma z tym problemów dodam ze można tez z kluczyka zamknąć lub otworzyć okienka przytrzymując kluczyk w pozycji zamykania lub otwierania .Radze sprawdzić ta mazdę myślę ze to jest coca cola jak kolega szulbek mówi.
Odłącz na chwile aku i twoja piątka będzie miała ten sam objaw
Witam wszystkich,
mam jedną ciekawostkę w mojej 5-tce, chodzi mianowicie o to, że przycisk opuszczania/podnoszenia szyb w przednich drzwiach pasażera oraz tylnych prawych i lewych drzwiach działa bez zarzutu, natomiast w drzwiach kierowcy opuścić/podnieść można tylko i wyłącznie szybę kierowcy, a w przypadku trzech pozostałych przycisków, brak jakiejkolwiek reakcji.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów, ma jakiś pomysł, co może być tego przyczyną?
mam jedną ciekawostkę w mojej 5-tce, chodzi mianowicie o to, że przycisk opuszczania/podnoszenia szyb w przednich drzwiach pasażera oraz tylnych prawych i lewych drzwiach działa bez zarzutu, natomiast w drzwiach kierowcy opuścić/podnieść można tylko i wyłącznie szybę kierowcy, a w przypadku trzech pozostałych przycisków, brak jakiejkolwiek reakcji.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów, ma jakiś pomysł, co może być tego przyczyną?
- Od: 12 cze 2010, 15:00
- Auto: Mazda 5 CR
Mazda 3 BL
- Pewnie miałeś odłączony akumulator dlatego są zresetowane ustawienia programatora od szyb .
- Musisz zaprogramować od nowa każdą szybę z osobna .
- Opuść/podnieść szybę i przytrzymaj przycisk aż do kliknięcia .
- P.S. Stacje w radiu też pewnie miałeś " zgubine " ?!
- Od: 15 kwi 2008, 13:42
- Auto: Mazda /Honda /Mercedes
Musisz opuscic i domknąć kazde z okien ale nie w drzwiach kierowcy ale w poszczególnych drzwiach ! – opuscic do konca i podniesc do oporu.
Wtedy dopiero zaczną dzialac przyciski w drzwiach kierowcy.
Wtedy dopiero zaczną dzialac przyciski w drzwiach kierowcy.
Witam.
Od tygodnia jestem się szczęśliwym posiadaczem Mazdy 5 z 2006 roku z silnikiem 1.8. W związku z tym iż samochód nie jest nowy to wymaga trochę pomocy.
Mam problem związany z otwieraniem szyb w samochodzie z konsoli centralnej, poprostu niemogę ich otworzyć.Natomiast pojedyńczo w konkretnych drzwiach przyciski działają. Tak samo i u kierowcy.Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Od tygodnia jestem się szczęśliwym posiadaczem Mazdy 5 z 2006 roku z silnikiem 1.8. W związku z tym iż samochód nie jest nowy to wymaga trochę pomocy.
Mam problem związany z otwieraniem szyb w samochodzie z konsoli centralnej, poprostu niemogę ich otworzyć.Natomiast pojedyńczo w konkretnych drzwiach przyciski działają. Tak samo i u kierowcy.Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Marioo
- Od: 15 mar 2011, 20:14
- Auto: MAZDA 5 1.8 2006
Witam,
Też jestem nowym posiadaczem Mazdy 5 i mam podobny problem.
Nie działa mi otwieranie tylnej szyby od strony kierowcy na panelu w drzwiach kierowcy
, a w drzwiach działa 
Muszę wypróbować ten sposób, mam nadzieje że pomoże. Dam znać.
Pozdrawiam.
Też jestem nowym posiadaczem Mazdy 5 i mam podobny problem.
Nie działa mi otwieranie tylnej szyby od strony kierowcy na panelu w drzwiach kierowcy
Muszę wypróbować ten sposób, mam nadzieje że pomoże. Dam znać.
Pozdrawiam.
- Od: 26 lut 2011, 22:58
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 110KM.
Witam ponownie,
niestety w/w sposób u mnie nie działa.
Myslę, że mam padnięty przełącznik w drzwiach kierowcy.
Jakieś inne sugestie?
Pozdro
niestety w/w sposób u mnie nie działa.
Myslę, że mam padnięty przełącznik w drzwiach kierowcy.
Jakieś inne sugestie?
Pozdro
- Od: 26 lut 2011, 22:58
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 110KM.
Witam.
Spróbuj jeszcze raz, z tym ze jak bedziesz opuszczał szybę ( przyciskiem w tych wlasnie drzwiach ) to przytrzymaj dluzej tak aby sie na koncu pojawil taki charakterystyczny "klik" , potem podnies szyby i tez przytrzymaj dłużej.
Po tym musi dzialac konsola w Twoich drzwiach.
Pozdr
Cristow
Spróbuj jeszcze raz, z tym ze jak bedziesz opuszczał szybę ( przyciskiem w tych wlasnie drzwiach ) to przytrzymaj dluzej tak aby sie na koncu pojawil taki charakterystyczny "klik" , potem podnies szyby i tez przytrzymaj dłużej.
Po tym musi dzialac konsola w Twoich drzwiach.
Pozdr
Cristow