Klimatyzacja – Różne problemy.
Jestem po wizycie w serwisie klimatyzacji.
Okazało się ,że warsztat , który nabijał mi klimę zrobił to źle i prawdopodobnie w znacznym stopniu przyczynił sie do trwałego spadku wydajności
W układzie hulało powietrze źle została zrobiona próżnia i dlatego klima nie wyrabiała. Po rozgrzaniu auta pracowała na 35 atmosferach
i prawdopodobnie nastąpił trwały spadek wydajności sprężarki o 30-40%. Klimatyzacja pracuje lepiej ale nadal źle, (po prawidłowej próżni i nabiciu) ale może to być winą zapchanego osuszacza (mechanior nie miał takiego modelu), więc w poniedziałek jadę na wymianę , może to coś pomoże, chociaż trochę.
Także jak widać na moim przypadku maszynka do nabijania klimy to nie wszystko, trzeba jeszcze posiadać wiedzę na temat jak to funkcjonuje i po nabiciu chociażby pomierzyć ciśnienia w układzie
Okazało się ,że warsztat , który nabijał mi klimę zrobił to źle i prawdopodobnie w znacznym stopniu przyczynił sie do trwałego spadku wydajności
Także jak widać na moim przypadku maszynka do nabijania klimy to nie wszystko, trzeba jeszcze posiadać wiedzę na temat jak to funkcjonuje i po nabiciu chociażby pomierzyć ciśnienia w układzie
- Od: 14 mar 2011, 13:05
- Auto: Mazda CX-5 2.2 SKYACTIV-D AWD Leder Navi BOSE LED AHK 2016r Black
Witam.Czy mierzył już ktoś i zna wartości jakie powinien mieć czujnik temperatury parownika i czujnik temperatury wewnętrznej.Ten drugi mierzyłem to miał wartość 1,93kΩ.Mam problem z klimatyzacją mianowicie jak jest gorąco to popracuje i się wyłączy potem po kilku lub kilkunastu minutach znów się załączy.Czynnik jest, układ szczelny(odwiedziłem trzy zakłady zajmujące się klimatyzacją-długa historia).Dwa z trzech zakładów mówi aby problem szukać w elektryce,natomiast jeden chciał od razu wymieniać skraplacz.W każdym bądź razie w tych dwóch zakładach dowiedziałem się że z punktu chłodnictwa czynnik jest,ciśnienia są dobre sprężarka sprawna.Po załączeniu sprężarki temperatura na wylocie z kratki wynosi 8 stopni.
Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku, może ktoś udzieli mi szybkiej odp. na pytanie: czy mazda 5 ma jakieś czujniki które uniemożliwiają na włączenie klimatyzacji poniżej jakiejś konkretnej temp. zewnętrznej? Dzisiaj chciałem włączyć klimę żeby odparować szyby a tu klima nie działa. temp. na zewnątrz 5 st.
dzięki i pozdro
dzięki i pozdro
- Od: 26 maja 2014, 11:48
- Auto: Mazda 5, 2,0 benzyna, model 2007
dolcze napisał(a):czy Mazda5 ma jakieś czujniki, które uniemożliwiają włączenie klimatyzacji poniżej jakiejś konkretnej temp. zewnętrznej?
Nie.
Witam,
Od jakiegoś czasu miałem problem z klimą – po przejechaniu kilku kilometrów zaczynała się wyłączać i dmuchać ciepłym – a teraz już w ogóle się nie załącza. Luz na sprzęgle klimy sprawdzony, podpięta na krótko działa. Czynnik uzupełniony, przekaźnik sprawdzony. Napięcie na cewce przekaźnika jest – wygląda jakby na przekaźnik nie była podawana masa? Gdzie szukać problemu?
Program FORScan reaguje na przyciskanie przycisku A/C ( zmienia się w programie ON/OFF)
Od jakiegoś czasu miałem problem z klimą – po przejechaniu kilku kilometrów zaczynała się wyłączać i dmuchać ciepłym – a teraz już w ogóle się nie załącza. Luz na sprzęgle klimy sprawdzony, podpięta na krótko działa. Czynnik uzupełniony, przekaźnik sprawdzony. Napięcie na cewce przekaźnika jest – wygląda jakby na przekaźnik nie była podawana masa? Gdzie szukać problemu?
Program FORScan reaguje na przyciskanie przycisku A/C ( zmienia się w programie ON/OFF)
- Od: 3 paź 2017, 19:03
- Auto: 323F BA 1.5 Z5
5 CR AT 2.0 PB
Niestety Mazda wylądowała u mechanika – 200 zł i klima działa
- Od: 3 paź 2017, 19:03
- Auto: 323F BA 1.5 Z5
5 CR AT 2.0 PB
Dobry wieczór mam problem z A/C gdy ją włączę chłodzi tylko na pasażera czyli na prawą stronę. na Kierowce wieje znacznie gorzej . w odwrotną stronę jeśli temerature damy na plus jest w porządku. proszę o pomoc
- Od: 27 sie 2018, 22:19
- Auto: Mazda 5 GTA 2.0 2010