Centralny zamek brak życia

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Mariusz Sałapa » 3 lip 2015, 15:23

Witam,

Po zamknięciu autka za pomocą pilota brak możliwości otworzenia centralnego zamka (wyszło następnego dnia rano). Bateria w pilocie OK (nowa), programowanie pilota nie pomaga. Chciałbym posprawdzać zasilanie, stąd moja prośba o pomoc w zlokalizowaniu bezpieczników odpowiedzialnych za centralny – gdzie ich szukać???. Jakie i gdzie mogę sprawdzić połączenia elektryczne, przyłącza, bo naprawdę nie wiem , gdzie jest ukryta elektronika- centralka i inne.

Dodam , że brak również oświetlenia kabiny, schowka i światła mijania nie świecą na trybie AUTO. Kierunkowskazy po wybraniu kierunku świecą ciągłym światłem i nie migają. Istna jazda ;)

Ostatecznie pozostaje ASO ;(.

Dziękuje za ewentualną pomoc.
Mariusz
Początkujący

Od: 3 lip 2015, 15:12
Auto: Mazda 5 / 2008 r., 2.0 PB

Postprzez Wojtek » 4 lip 2015, 10:50

Wszystko to wspomniane przez ciebie mieści się w BCM (Body Control Module)... Jest w kabinie zawieszony na przegrodzie z silnikiem...

W pierwszej kolejności sprawdź czy dochodzi prąd do bezpiecznika room w skrzynce bezpieczników w kabinie... Jak nie, to masz problem z kablami lub samym modułem BCM

ps. Zastanawiam się tylko nad tymi kierunkami i światłami w trybie auto... Dla kierunków BCM podaje tylko napięcie, a sam przerywacz jest za zegarami (jak dobrze pamiętam jest 7 stykowy). Natomiast, M5 posiada oddzielny moduł świateł... Hm... Sprawdź czy moduł dostaje napięcia...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez dzux » 4 lip 2015, 12:32

Ja natomiast podejrzewam akumulator, ewentualnie jakieś zwarcie na kablach,odłącz aku na 10 minut, sprawdz napiecie
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez Mariusz Sałapa » 4 lip 2015, 14:01

Wojtek napisał(a):Wszystko to wspomniane przez ciebie mieści się w BCM (Body Control Module)... Jest w kabinie zawieszony na przegrodzie z silnikiem...

W pierwszej kolejności sprawdź czy dochodzi prąd do bezpiecznika room w skrzynce bezpieczników w kabinie... Jak nie, to masz problem z kablami lub samym modułem BCM

ps. Zastanawiam się tylko nad tymi kierunkami i światłami w trybie auto... Dla kierunków BCM podaje tylko napięcie, a sam przerywacz jest za zegarami (jak dobrze pamiętam jest 7 stykowy). Natomiast, M5 posiada oddzielny moduł świateł... Hm... Sprawdź czy moduł dostaje napięcia...

OK, rozumie, że muszę porozbierać plastiki aby się dostać, czy możesz Wojtek sprecyzować z której strony (kierowca, pasażer) powinienem się do nich dobrać. Zlokalizowałem bezpieczniki przy akumulatorze, jak rozumie to nie to miejsce?

Dodatkowo klima nie załącza się, pomimo że na przycisku pali się dioda załączenia klimy.
Dzięki za info.
M
Początkujący

Postprzez dzux » 4 lip 2015, 21:16

Bezpieczniki znajdują sië od strony pasażera tam gdzie jego nogi najpierw jest plastikowa osłonka , 2 sruby plastikowe przekrec i opuść delikatnie i pokażą się wszystkie bezpieczniki
Forumowicz

Postprzez Mariusz Sałapa » 6 lip 2015, 14:33

dzux napisał(a):Ja natomiast podejrzewam akumulator, ewentualnie jakieś zwarcie na kablach,odłącz aku na 10 minut, sprawdz napiecie

I problem rozwiązany ;) podejrzany akumulator, który wprowadzał błędy w pracy centralki (umarł przy kolejnym odpaleniu silnika). Przed wymianą aku, wyjąłem i ponownie włożyłem bezpiecznik ROMM – 15A (zlokalizowany w komorze silnika), rygiel od tylnej klapy zadziałał i potem już można było pilotem zamykać i odblokowywać centralny. Praca świateł i kierunków wróciła do normy. klima załącza się :)
Początkujący

Postprzez dzux » 6 lip 2015, 21:37

Dziękuje nic nie kosztuję pozdrawiam :)
Forumowicz

Postprzez Mariusz Sałapa » 8 lip 2015, 08:25

dzux napisał(a):Dziękuje nic nie kosztuję pozdrawiam :)

TAK jest wielkie Dzięki dla kolegi dzux !!! :)
Początkujący

Postprzez robertel » 7 kwi 2017, 11:56

Witam. Ja mam inny problem z zamkiem centralnym, z pilota w kluczyku nie działa, jak zamykam mechanicznie "czyli kluczyk w zamek w drzwiach" działa. Na komputerze wyskakuje "błąd B1311-otwarty obwód przełącznika odryglowania drzwi sterowanych elektrycznie". I jeszcze ciekawostka przy włożonym kluczyku w stacyjkę jak kilkakrotnie wciskam przycisk otwarcia lub zamknięcia na pilocie, po wyjęciu kluczyka z pilota działa, jednak po ponownym włożeniu i przekręceniu w pozycję zapłon i po wyciągnięciu ze stacyjki nie działa.
I co wy na to Szanowni Forumowicze?
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 13:20
Auto: Mazda 5 2,0 110KM 2005