Przygasające światła przy skrecaniu
Strona 1 z 1
Witam serdecznie forumowiczow ,mam problem z moja madzia , szukalem odpowiedzi na forum lecz nie znalazlem , dlatego zalozylem nowy watek .Otoz od niedawna zauwazylem jadac noca , gdy skrecalem to przygasaja mi swiatla , na postoju przy wlaczonym silniku to samo sie dzieje .Dzwonilem do Polski do mechanika to powiedzial mi ze to moze byc zwarcie w przelaczniku zespolonym i postraszyl mnie ze moga mi swiatla nagle zgasnac .Jestem zalamany , tutaj w Blubmergu sa podobno jacys mechanicy ale ja ich nie znam a podobno maja kosmiczne ceny za godz pracy .Ja dopiero bede w Polsce w grudniu .Bardzo prosze o pomoc , co moze byc przyczyna .
- Od: 2 mar 2016, 17:41
- Auto: Mazda 5 benzyna 1,8 2006 Saab 93 benzyna , 2004 ,Areo 210KM
Na początek nie czekając do grudnia możesz :
– sprawdzić naciąg i stan paska alternatora, w PB 2.0 jest jeden na wszystko
– dokręcić klemy na akumulatorze, a jak są brudne, zaśniedziałe to je oczyść.
– sprawdzić naciąg i stan paska alternatora, w PB 2.0 jest jeden na wszystko
– dokręcić klemy na akumulatorze, a jak są brudne, zaśniedziałe to je oczyść.
- Od: 12 lut 2013, 18:11
- Auto: Corolla E10 SW 4AFE 1996
Mazda 5 CR LF 2008
Klemy mam czyste , zakonserwowane specjalna pasta , pasek napiety prawidlowo .To sie dzieje jak tylko skrecam , jadac prosto jest ok 
Sprawdź stan akumulatora i ładowanie. Dziwne że podczas jazdy przygasają

MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

Wróżenia
c.d..
Pompa wspomagania w naszych M5 jest elektryczna. W momencie skrętu w chwili gdy pracuje to ,,dużo prądu pobiera", co może świadczyć o jej uszkodzeniu.
Płyn w układzie wspomagania sprawdzałeś? (barwa / poziom).

Pompa wspomagania w naszych M5 jest elektryczna. W momencie skrętu w chwili gdy pracuje to ,,dużo prądu pobiera", co może świadczyć o jej uszkodzeniu.
Płyn w układzie wspomagania sprawdzałeś? (barwa / poziom).
- Od: 12 lut 2013, 18:11
- Auto: Corolla E10 SW 4AFE 1996
Mazda 5 CR LF 2008
Ale jak spawdzic czy to pompa od wspomagania ? Plyny sa w normie .Nie mam porownania , ale wydaje mi sie ze kierownica powinna lzej sie obracac .Czy w waszych madziach parkujac krecicie przyslowiowym jednym palcem czy troche ciezej ? Bo ja nie za bardzo. Czy na kompie wykaze ze to pompa ma wade?
U mnie jest podobny objaw. Prawdopodobnie ten typ tak ma. Kierownicą kręci się aż zbyt lekko jak na moje.
Sprawdź jeszcze czy światła przygasają podczas opuszczania/podnoszenia szyb – najlepiej dwie naraz.
Sprawdź jeszcze czy światła przygasają podczas opuszczania/podnoszenia szyb – najlepiej dwie naraz.
Cenna informacja Alfred Hugecock odnosnie kierownicy moja ciezko kreci na parkingu , ledwie uciagne jednym palcem , a szyby sprawdze dzisiejszej nocy jak wyjde z pracy o polnocy ,jutro sie odezwe , dzieki 
Nie mam mozliwosci sprawdzenia akumulatora jestem w Niemczech. 

Ja miałem tak samo w MPV, teraz mam M5 i jest identycznie. wydaje mi się że po prostu ten typ tak ma, wspomaganie elektryczne i w momencie kręcenia kierownicą jest zwiększony pobór prądu i następuje delikatny spadek siły święcenia żarówek.
Innych objawów nie miałem w obu Mazdach, akumulator wymieniony, ładowanie z alternatora jak należy, wspomaganie działa jak należy nie trzeszczy nie hałasuje. Więc jest ok
Przejechałem na M5 już ponad 50tysiecy kilometrów i w tym czasie nic się nie zmieniło w tej sprawie, ani pogorszenia ani poprawy.
Nadane telegrafem Z1
Innych objawów nie miałem w obu Mazdach, akumulator wymieniony, ładowanie z alternatora jak należy, wspomaganie działa jak należy nie trzeszczy nie hałasuje. Więc jest ok
Przejechałem na M5 już ponad 50tysiecy kilometrów i w tym czasie nic się nie zmieniło w tej sprawie, ani pogorszenia ani poprawy.
Nadane telegrafem Z1
Zgadzam sie z toba hrabia 82
, udalo mi sie zrobic pomiary akumulatora , wszystko jest ok , na parkingu moga troszke przygasac swiatla podczas krecenia kierownica i otwieraniu szyb .Rozmawialem z tut mech potwierdzil to co napisales .Fajnie ze nie trzeba wydawac niepotrzebnie forsy .Dziekuje wszystkim za podpowiedzi , to forum to wspaniala sprawa.
.

Strona 1 z 1