żarówki podświetlenia tablicy rejestracyjnej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kallak » 28 cze 2016, 18:20

Hej

Witam, wszystkich, błaha sprawa – przepaliły mi się obie żarówki od podswietlenia tablicy na klapie. Próbowałem się dostać do nich od wewnątrz (tak obrazuje to instrukcja) – klapa od wewnątrz zakryta jest plastikiem, dość dużym – ale za nic w świecie nie mogę go zdjąć/zsunąć/podważyć... zresztą podważanie skończyło się na pęknięciu jednego z zaczepów które są widoczne w szczelinie .. ma ktoś jakiś pomysł jak zdjąć ten plastik? Instrukcja pokazuje, że należy go – o ile dobrze rozumiem strzałkę – pchnąć w górę (w stronę – mówiąc obrazowo – zawiasów, a nastepnie odchylić w stronę bagaznika)... mi się to nie udaje...
Załączniki
Przechwytywanie1.JPG
Forumowicz

Od: 12 maja 2013, 14:49
Auto: Mazda 5 Exclusive + | 2.0 Pb | '09

Postprzez btc » 28 cze 2016, 19:30

Witaj,

Ja pokrywę ,, szarpnąłem'' od strony szyby i wyskoczyła bezproblemowo z zatrzasków.
Początkujący

Od: 12 lut 2013, 18:11
Auto: Corolla E10 SW 4AFE 1996
Mazda 5 CR LF 2008

Postprzez Wojtek » 28 cze 2016, 22:50

Inny i chyba łatwiejszy sposób:
1. Podnieś klapę
2. Wyjmij klosz podświetlenia rejestracji
3. Wyjmij przepaloną żarówkę
4. Włóż w jej miejsce nową
5. Wciśnij klosz w zatrzaski...
Idź na kawę... :)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez kallak » 28 cze 2016, 22:55

To jeszcze mała podpowiedź jak wyjąć ten klosz, bez skutków ubocznych w stylu połamane zaczepy itp itd? Jest jakiś guide że zdjęciami?

A pokrywy szarpnąć nie ma za co... Żadnego wgłębienia czy uchwytu, no chyba że ktoś ma ręce niczym podkładka gecko że wszystko się ich trzyma ...
Forumowicz

Postprzez btc » 29 cze 2016, 09:59

quote="kallak"]no chyba że ktoś ma ręce niczym podkładka gecko że wszystko się ich trzyma ...[/quote]

Bez przesady przecież masz to na rysunku, najpierw szarpnięcie do siebie a następnie wysunięcie w górę. Osłona od dołu bliżej zderzaka ma dwa dzyndzle (nie zatrzaski) dlatego trzeba ją wysunąć.
Fakt przy radzie Wojtka można uszkodzić klosz.
Początkujący

Od: 12 lut 2013, 18:11
Auto: Corolla E10 SW 4AFE 1996
Mazda 5 CR LF 2008

Postprzez kallak » 29 cze 2016, 20:07

Na szczeście już sobie poradziłem. Trzeba zacząć ściąganie nakładki od przeciwnej strony – tuż przy szybie czy też przy mechanizmie od wycieraczek, w tej 'wybrzuszonej" części. Najpierw siłowo należy "wyrwać" wręcz nakładkę z zatrzasków w dół, tj odsunąć od szyby, następnie to samo po bokach, więc była obawa że coś popęka... dopiero wtedy można ją wysunąć z tych dolnych zaczepów. Tu się mazda w instrukcji nie spisała, te strzałeczki są smiechu warte...

Niestety trzeba dodatkowo uważać przy demontażu samych oprawek od żarówek – mi w każdej z oprawek przy próbie wyjęcia pękły mini zaczepy, a byłem mega ostrożny.

Nie wiem tylko czy to przypadek.. ale po wymianie zauważyłem padnięte oświetlenie trzeciego światła stop....(ledwo świeci)
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 1 lip 2016, 16:56

btc napisał(a):Fakt przy radzie Wojtka można uszkodzić klosz.

hahaha
Wiele razy demontowałem je i ani razu zatrzask nie pękł...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM