Organizacja bagażnika po montażu butli
Strona 1 z 1
Ja mam zbiornik zamiast koła. Ze względu na szynę która trzyma trzeci rząd siedzeń i blokuje wsadzenie większej butli mam ją mniejszą. Wchodzi ok 31L. Jednak już po założeniu LPG
doczytałem na tym forum, że wystarczyło podnieść tę listwę na podkładkach tak ok 10- 15mm i butla weszła by większa i nie kolidowało by to w żaden sposób ze składaniem i rozkładaniem tylnych siedzeń.
- Od: 16 lip 2013, 21:56
- Auto: mazda5 2,0 146 km 107kw benzyna/LPG 2005r.
Wlasnie gazownik mi powiedzial ze albo gaz i wyrzucanie trzeciego rzedu albo trzeci rzad zostaje i bez gazu.
Ale po podniesieniu tylnych siedzen po otwardziu bagaznika nie byloby takiej brzydkiej luki bo pewnie ten tylny schowek tez trzeba wyrzucic.
Ale po podniesieniu tylnych siedzen po otwardziu bagaznika nie byloby takiej brzydkiej luki bo pewnie ten tylny schowek tez trzeba wyrzucic.
- Od: 21 cze 2013, 09:38
- Auto: Hyundai ix 35
kicek83 napisał(a):Wlasnie gazownik mi powiedzial ze albo gaz i wyrzucanie trzeciego rzedu albo trzeci rzad zostaje i bez gazu.
Mi tez nie podobała się ta szpara po podniesieniu siedzeń (miała koło 5cm) oraz to, że po wywaleniu schowka podłoga w bagażniku była nierówna i zrobiłem tak – wywaliłem 3 rząd ( i tak go nie używam) i zrobiłem nową podłogę z płyty OSB oklejonej wykładziną samochodową:

Ale po co panowie wyrzucać tylny rząd siedzeń jak butla się mieści?! Czy po to kupowaliśmy VANa? Rzeczywiście orginalnego schowka trzeba się pozbyć aby wyrównać podłogę ale to w niczym moim zdaniem nie przeszkadza. Co za problem w tym , że jadąc do celu / w trasie / muszę zatankować auto nie jeden a dwa razy?! I tak stajemy na kawkę lub siusiu 
Dzisiaj postaram się zrobić zdjęcia i wrzucić. Rzeczywiście z dużą butlą to kiepsko wygląda. Ja myslałem żeby po usunięciu tylnego schowka luki z boku uzupełnić styropianem który by służył jako podpórka w celu wyrównania podłogi bagażnika. Z powodu braku czasu i tego ,że mi to nie przeszkadza jeszcze tego nie zrobiłem. Na trasie przejeżdżam na mojej butli na bank 300km.
Dopisano 9 lis 2013, 16:14:
Zrobiłem zdjęcia na Waszą prośbę z góry przepraszając za bałagan w bagażniku ale chcę pomóc w jak najlepszym rozwiązaniu tej kwestii. Siedzenia nie podnoszone i cały czas włożony schowek. Jak bym go wyjął i jak już pisałem wypełnił styropianem luki to podłoga orginalnie płaska. Pozdrawiam.
Dopisano 9 lis 2013, 16:14:
Zrobiłem zdjęcia na Waszą prośbę z góry przepraszając za bałagan w bagażniku ale chcę pomóc w jak najlepszym rozwiązaniu tej kwestii. Siedzenia nie podnoszone i cały czas włożony schowek. Jak bym go wyjął i jak już pisałem wypełnił styropianem luki to podłoga orginalnie płaska. Pozdrawiam.
U mnie mam butlę gdzie wchodzi tak ok. 34l. gazu. Tylny schowek jest podniesiony w stosunku do siedzeń. Przyznam , że bardziej podoba mi się wersja z podniesionymi siedzeniami. Ja już tak kupiłem, więc nie mam wyboru, a nie chce mi się dodatkowo wkładac kasy w inny zbiornik, bo to mi się nie zwróci. Wiem jedno – dla mnie uciążliwe jest zbyt częste tankowanie. Wolałbym mieć większy zbiornik, szczgólnie, że w planach mam wakacyjny wyjazd za granicę. (na zbiorniku robię ok. 280 km). Nie jestem zwolennikiem wyrzucania siedzeń, bo ja także skusiłem się na takie auto, ze względu na 6 miejsc. Mechanik zaproponował mi też inne wyjście na powiększenie baku. Wurzucić ten mały zbiornik co mam, wyciąć dno zbiornika na koło zapasowe (tzw. kibel) i wspawać głębszy od innego auta, co powiększy przestrzeń na zamontowanie kolejnego większego zbiornika gazowego. jedna wada – igerencja w podwozie auta, co nie każdemu może pasować. Osobiście uważam, że to nie osłabi konstrukcji samochodu, ale stwierdziłem że jakoś się jeszcze przemęczę, (lepiej kasę przeznaczyć na coś innego – a przyznam, że w planach mam wytłumienie wnętrza, bo mi jakoś jest za głośno jeśli chodzi o szum podwozia – a jeśli już ktoś to robił, to proszę o zdjęcia, lub porady).
Wrócę jeszcze do poprzedniego mojego wątku – czy ktoś miał już problemy z katalizatorem? gdzie i jak tanio go kupić?
Wrócę jeszcze do poprzedniego mojego wątku – czy ktoś miał już problemy z katalizatorem? gdzie i jak tanio go kupić?
- Od: 7 paź 2013, 20:47
- Auto: Mazda5 2,3l LPG USA automat 2007
zakupiłem mazdzine w grudniu 2013. zalozylem gaz do niej – wchodzi 34litry. podloge podnioslem na dystansach 4cm. do tego w celu podniesienia schowka dorobilem 2 drewniane bloczki na ktorych ten schowek sie oparl. podloga jest teraz równa, ale jedyny minus ze mam sporą szparę. planuję kupić czarny, gruby filc i zasłonić tą dziure. niedlugo podesle fotki z tego eksperymentu,
jak narazie w trasie przy 4 osobach spalanie 10,6l na 100km. przy spokojnej jezdzie w tym samym zestawie spalil mi 7,8l paliwa
jak narazie w trasie przy 4 osobach spalanie 10,6l na 100km. przy spokojnej jezdzie w tym samym zestawie spalil mi 7,8l paliwa
-
tomalsson
tomalsson napisał(a):zakupiłem mazdzine w grudniu 2013. zalozylem gaz do niej – wchodzi 34litry. podloge podnioslem na dystansach 4cm.
to coś nie tak bo podłoge/fotele podnosiło się by weszła butla 50kilka litrów (40l wchodzi do odcięcia).
Butle 40l (miało do niej wejść 32l) mogłem wsadzić bez ruszania foteli.
Moze masz butle innego producenta – mniejsza średnica i wyższa?
Ostatni rząd siedzeń został podniesiony o 4 cm na kątownikach ,zeby weszła butla do której wchodzi 38 litrów gazu .
Denerwuje mnie ta szpara pomiedzy dywanikiem ,widziałem że można kupić Matę do klapy Bagażnika na allegro ale nie wiem czy do konca to załatwi sprawę czy ktoś z was ten problem już rozwiązał?
Jeśli tak to bardzo proszę o zdjęcia i informacje.
- Od: 5 paź 2014, 13:58
- Auto: Mazda 5 2005 rok silnik 2.0 Benzyna/LPG STAG-4 Q-BOX
Gotowa mata w kształcie dopasowanym nie rozwiąże twojego "problemu" ponieważ masz teraz podłogę na dwóch poziomach wysokości.
Zdaje się że masz 3 opcje:
1. mata – ale jako płachta gumy, która dopasuje się do kształtu podłogi
2. wykonać nową część podłogi – poprostu o większym wymiarze (coś jak u mnie – zdjęcie poniżej)
3. usunąć 3-rząd siedzeń jeśli Ci nie potrzebne
Punkt drugi wyglądał u mnie tak:
Jednak po pół roku użytkowania mojej Madzi stwierdziłem że mi nie jest potrzebny 3 rząd siedzeń więc ostatecznie zdemontowałem i wykonałem nową podłogę już na jednej płaszczyźnie, a zyskałem duuużo dodatkowego miejsca zwłaszcza pod podłogą. Biorąc pod uwagę że u mnie nie ma rolety to bardzo przydatne rozwiązanie.
PS: jutro postaram się pstryknąć fotki jak to teraz wygląda.
Zdaje się że masz 3 opcje:
1. mata – ale jako płachta gumy, która dopasuje się do kształtu podłogi
2. wykonać nową część podłogi – poprostu o większym wymiarze (coś jak u mnie – zdjęcie poniżej)
3. usunąć 3-rząd siedzeń jeśli Ci nie potrzebne
Punkt drugi wyglądał u mnie tak:
Jednak po pół roku użytkowania mojej Madzi stwierdziłem że mi nie jest potrzebny 3 rząd siedzeń więc ostatecznie zdemontowałem i wykonałem nową podłogę już na jednej płaszczyźnie, a zyskałem duuużo dodatkowego miejsca zwłaszcza pod podłogą. Biorąc pod uwagę że u mnie nie ma rolety to bardzo przydatne rozwiązanie.
PS: jutro postaram się pstryknąć fotki jak to teraz wygląda.
Super u ciebie to wygląda.Ja też muszę sie za to zabrać bo ostatnio staram się jak najmniej otwierać bagażnik aby tego nie oglądać.
Dziś wziąłem się za konserwacje nadkoli .
Jak sciągnąłem obudowę nadkoli i zobaczyłem co tam się dzieje:( Maskara.
Dopisano 12 paź 2014, 07:39:
Witam.Powiedz mi proszę gdzie kupiłeś tą wykładzine dywanową do bagażnika i z jakiego tworzywa wykonałeś połkę bo wcześniej myślałem o płycie osb a u ciebie widzie że jakieś białe tworzwo tam jest.
Dziś wziąłem się za konserwacje nadkoli .
Jak sciągnąłem obudowę nadkoli i zobaczyłem co tam się dzieje:( Maskara.
Dopisano 12 paź 2014, 07:39:
Witam.Powiedz mi proszę gdzie kupiłeś tą wykładzine dywanową do bagażnika i z jakiego tworzywa wykonałeś połkę bo wcześniej myślałem o płycie osb a u ciebie widzie że jakieś białe tworzwo tam jest.
Hejka,
Wiec ja zastosowałem PCW spienione 8mm. Zaleta tego jest taka ze jest bardzo lekkie, wytrzymałe i można ciąć nożem a nie koniecznie piłą czy frezarką. Wada to dość dużą elastyczność na taj dużej powierzchni dlatego zastosowałem dodatkowe wzmocnienia by usztywnić. A co do wykładziny to kupiłem samoprzylepny filc 4mm, z alledrogo.
Wiec ja zastosowałem PCW spienione 8mm. Zaleta tego jest taka ze jest bardzo lekkie, wytrzymałe i można ciąć nożem a nie koniecznie piłą czy frezarką. Wada to dość dużą elastyczność na taj dużej powierzchni dlatego zastosowałem dodatkowe wzmocnienia by usztywnić. A co do wykładziny to kupiłem samoprzylepny filc 4mm, z alledrogo.
Super.Dzięki za informacje:)
Strona 1 z 1