Witam.
Czy ktoś zwrócił uwage jak funkcjonuje ogrzewanie ogrzewanie tylnych siedzeń. Otóż przedni nawiew ok natomiast nadmuch na tył z pod przednich siedzeń foteli dmucha zimnym powietrzem ,czym może to być powodowane.
Nadmuch ciepłego powietrza na tył
Strona 1 z 1
witam, miałem podobny problem – no może trochę podobny. U mnie ledwo co dmuchaly te nawiewy pod przednimi fotelami i raczej chłodnym powietrzem, ale i również przednie nawiewy nie miały dobrej skuteczności. Parowaly również szyby. wymiana filtra kabinowego rozwiązała te problemy.
pozdr
jzk
pozdr
jzk
Powietrze się wychładza bo ma do pokonania dłuższą drogę . Z przodu jest bliżej nagrzewnicy a tam idzie przy podłodze i ok 15 min mija zanim kanał sie nagrzeje i nie bedzie odbierał ciepła
Odświeżam temat,bo mam podobny problem.
Po włączeniu nawiewu na tylne kratki (te pomiędzy siedzeniami) dmucha tylko zimnym powietrzem,i to nawet po 15 minutach. Wygląda to tak,jakby w ogóle nie napływało tam ciepłe powietrze. Czy ktoś może miał podobny problem?A może wiecie,jak to wygląda w środku,może jakiegoś przewodu mi brakuje albo jest uszkodzony?
Po włączeniu nawiewu na tylne kratki (te pomiędzy siedzeniami) dmucha tylko zimnym powietrzem,i to nawet po 15 minutach. Wygląda to tak,jakby w ogóle nie napływało tam ciepłe powietrze. Czy ktoś może miał podobny problem?A może wiecie,jak to wygląda w środku,może jakiegoś przewodu mi brakuje albo jest uszkodzony?
- Od: 18 lip 2012, 13:36
- Auto: Mazda 5, 2,3l benzyna, 2008 rok
Poczekaj dluzej. Niech sie auto dobrze rozgrzeje.
Niestety u mnie jedt tak samo i tez myslalem, ze to usterks. Mialem nswet zerknac na przewody ogrzewania, ale... nie bylo czasu. Cxytslem kiedys, ze ktos na forum mial z nimi klopot – odlaczyly sie. Ale nie mail wcale nawiewu spod foteli.
Jak na minivana to biednie z tym ogrzewaniem – nie.mowie o skutecznosci, bo ta akurat jest doskonala, ale o komforcie doa pasazerow drugiego i trzeciego rzedu. Latem jest tez problem z brakiem nadmuchow. Occzywiscie.nie jest to olbrzymi dyskomfort, ale przydalyby sie nawiewy. Po lifcie chyba nbyly w konsoli srodkowej.
Jesli.bys sprawdzal te przewody napisz gdxie sa i czy cos to dalo
pozdrawiam
jzk
Niestety u mnie jedt tak samo i tez myslalem, ze to usterks. Mialem nswet zerknac na przewody ogrzewania, ale... nie bylo czasu. Cxytslem kiedys, ze ktos na forum mial z nimi klopot – odlaczyly sie. Ale nie mail wcale nawiewu spod foteli.
Jak na minivana to biednie z tym ogrzewaniem – nie.mowie o skutecznosci, bo ta akurat jest doskonala, ale o komforcie doa pasazerow drugiego i trzeciego rzedu. Latem jest tez problem z brakiem nadmuchow. Occzywiscie.nie jest to olbrzymi dyskomfort, ale przydalyby sie nawiewy. Po lifcie chyba nbyly w konsoli srodkowej.
Jesli.bys sprawdzal te przewody napisz gdxie sa i czy cos to dalo
pozdrawiam
jzk
Ostatnio edytowano 29 sty 2014, 10:55 przez jeziorek, łącznie edytowano 1 raz
Dzięki za reakcję,ale to raczej nie jest kwestia czasu. Ogrzewanie przednie hula na całego,a z tyłu zimno,nawet po 20 minutach. Nie wiem,jak to jest zbudowane,ale wydaje mi się,że ciepłe powietrze w ogóle tam nie dociera...
- Od: 18 lip 2012, 13:36
- Auto: Mazda 5, 2,3l benzyna, 2008 rok
Wg mnie ogrzewanie/klima w 5tce są mega niewydajne. Jeździłem kilkoma samochodami i w tym jest najgorzej... Po prostu zrobili trzy razy większa budę a osprzęt jest z małej mazdy 3 – wiec jak to ma działać??? W 6tce jest o niebo lepiej.
No ale cóż taki urok 5tki...a raczej kolejny mankament:)
No ale cóż taki urok 5tki...a raczej kolejny mankament:)
Kierujac autem nie odczuwam dyskomfortu, dzieciaki tez nie skarza sie. Ale brak tylnego nawiewu to faktycznie duzy mankament. Uciu – u ciebie tez trzeba troche poczekac, zeby cieple powietrze lecialo spod siedzen?
pozdrawiam
jzk
pozdrawiam
jzk
jeziorek napisał(a): Uciu – u ciebie tez trzeba troche poczekac, zeby cieple powietrze lecialo spod siedzen?
Sprawdzę i dam znać – nigdy nie siedziałam z tyłu:–)
u mnie też zgłaszam niewydolność tylnego nawiewu. Nawiasem mówiąc przedni też słabo dmucha, ale za to jest przynajmniej głośny (coś za coś
).
Próbowałem nawet bez filtra bo też zastanawiałem się nad tym (wymieniam raz na rok) ale taki sam efekt.
W zimie za słabo grzeje, a w lecie za słabo klima mrozi.
Może ktoś wymyśli sposób, jak zamocować albo mocniejszy wentylator, albo jakieś inne rozwiązanie to chętnie przerobię.
Próbowałem nawet bez filtra bo też zastanawiałem się nad tym (wymieniam raz na rok) ale taki sam efekt.
W zimie za słabo grzeje, a w lecie za słabo klima mrozi.
Może ktoś wymyśli sposób, jak zamocować albo mocniejszy wentylator, albo jakieś inne rozwiązanie to chętnie przerobię.
Witam, dzis przy okazji wymiany zarowki podswietlajacej przycisk AC sprawdzilem jak podlaczone sa przewody nawiewu tylnego. Wiec po zdjeciu oslony srodkowej (tej w ktorej jest gniazdo zapalniczki) widac te przewody. Jeden duzy wychdzi ze srodka i laczy sie z prawym otworem w podlodze, z lewej jest dodatkowy krotki kawalek. Niestety spasowanie przewodow wentylacyjnych jest marne. Dodatkowo calosc trzyma sie na spince (takiej szarej jak w podsufitce), wiec jezeli komus wcale nie dmucha jest spore prawdopodobienstwo, ze spinka wypadla i przewod wysunal sie z kanalu wentylacyjnego.u mnie spinka wyla luzna i czesc powietrza mogla uciekac, ale po zamontowaniu nowej duzo lepiej nie jest.[attachment=-1]uploadfromtaptalk1397834681749.jpg[/attachment]
Panowie, nie ma co się specjalnie zastanawiać, nadmuch na środkowe fotele i tył ze środkowej konsoli jest tylko chłodnego powietrza, co innego na nogi tu wszystko zależy od zadanej temperatury
Piotr
Strona 1 z 1