Wiem , ze był tu wątek jak wyłączyć funkcję świateł automatycznych , ja natomiast chciałbym zrobić coś odwrotnego mianowicie włączyć tę funkcję tak , aby włącznik w pozycji auto włączał światła cały czas zaraz po odpaleniu auta (namiętnie zapominam o tym obowiązku
Światła automatyczne
Strona 1 z 1
Witam
Wiem , ze był tu wątek jak wyłączyć funkcję świateł automatycznych , ja natomiast chciałbym zrobić coś odwrotnego mianowicie włączyć tę funkcję tak , aby włącznik w pozycji auto włączał światła cały czas zaraz po odpaleniu auta (namiętnie zapominam o tym obowiązku
) A skoro jest włącznik z pozycja auto jest czujnik to chyba nie jest to taki wielki problem aby coś przeciąć , przełozyć aby działało tak samo jak w Mazdach na rynek polski , może już ktoś robił takie coś i mógłby się podzielić swoją wiedzą.
- Od: 14 mar 2011, 13:05
- Auto: Mazda CX-5 2.2 SKYACTIV-D AWD Leder Navi BOSE LED AHK 2016r Black
Ja poradziłem sobie w najbardziej banalny z możliwych sposobów – zakleiłem taśmą izolacyjną czujnik zmierzchowy i teraz mam światła cały czas ustawione w pozycji AUTO i zapalają się od razu po odpaleniu auta 
-
tcx
Jak możesz to napisz jak się dostać do tego czujnika aby nic nie połamać...
Rozumiem ,że jest on schowany gdzieś pod lusterkiem wstecznym? Łatwo to wszystko rozmontować aby dostać sie do czujnika?
edit.
Hmm... dzisiaj próbowałem no i skończyło się tak szybko jak się zaczęło , bo nie mogę nawet wyjąć lusterka , za cholerę nie chce wyjść ta kula z gniazda a nie chcę czegoś połamać
Rozumiem ,że jest on schowany gdzieś pod lusterkiem wstecznym? Łatwo to wszystko rozmontować aby dostać sie do czujnika?
edit.
Hmm... dzisiaj próbowałem no i skończyło się tak szybko jak się zaczęło , bo nie mogę nawet wyjąć lusterka , za cholerę nie chce wyjść ta kula z gniazda a nie chcę czegoś połamać
nie musisz wyjmować lusterka.
Musisz zdemontować tą czarną plastikową obudowę lusterka i czujnika. Składa się ona z dwóch części, które trzeba dosyć energicznie rozsunąć tak aby puściły zaczepy.
Następnie aby zdemontować sam czujnik (czarna prostokątna kostka) na jego krawędziach zauważysz małe kwadraty – są to takie jakby kwadratowe sztyfty, które należy wcisnąć i wysunąć – wtedy zdemontujesz czujnik.
Musisz zdemontować tą czarną plastikową obudowę lusterka i czujnika. Składa się ona z dwóch części, które trzeba dosyć energicznie rozsunąć tak aby puściły zaczepy.
Następnie aby zdemontować sam czujnik (czarna prostokątna kostka) na jego krawędziach zauważysz małe kwadraty – są to takie jakby kwadratowe sztyfty, które należy wcisnąć i wysunąć – wtedy zdemontujesz czujnik.
-
tcx
Wielkie dzięki tcx jak się ma taki opis to cała zabawa zajmuje 3 minuty
Dodam jeszcze ,że czujnik świateł to ta mała biała dioda i otwór pod nią , natomiast te 6 większych otworów w dwóch rzędach to czujniki deszczu/wycieraczek
Strona 1 z 1