Witam,
czy ktoś przyciemniał szyby w swojej Madzi? Może ktoś ma do polecenia jakiś dobry warsztat?
Ew. czy ktoś to robił we własnym zakresie. Chodzi przede wszystkim o przyciemnianie szyb w drzwiach przesuwnych. Czy można to wykonać bez rozbierania boczków i rozgrzebywania drzwi, czy trzeba jednak, żeby zrobić to dobrze?
Dowiadywałem się u dealera o oryginalne zasłonki, ale cena powala na kolana.
Przyciemnianie szyb
Strona 1 z 1
Kiedyś przyciemniałem szyby – wrocławska róg powstańców śląskich – przy salonie BMW. Nie było drogo – a wykonanie serio OK – po 2 latach nie było widocznych uszkodzeń... nie wiem czy nadal tam to robią bo teraz już miałem ciemne... spisują się na 100%
[flash=][color=#FF0040]SlawekMazda5[/color][/flash]
- Od: 3 cze 2008, 21:01
- Auto: MAZDA 5 2.0 143 km TOP 2008
Dzięki za info. Zlokalizuję, zadzwonię i sprawdzę.
Jakby co to mam sprawdzony warsztat na Sadybie, ale ja tam moją 5 się nie wybiorę chyba, bo trzeba zjechać do garażu i to groziłoby dewastacją całego podwozia ze względu na mały prześwit i duży rozstaw. Tzn. skontaktuję się z chłopakami z tego serwisu i dogadam sprawę w opcji bez garażowania. Dam znać jakby co.
Nadal czekam na opinie.
Jakby co to mam sprawdzony warsztat na Sadybie, ale ja tam moją 5 się nie wybiorę chyba, bo trzeba zjechać do garażu i to groziłoby dewastacją całego podwozia ze względu na mały prześwit i duży rozstaw. Tzn. skontaktuję się z chłopakami z tego serwisu i dogadam sprawę w opcji bez garażowania. Dam znać jakby co.
Nadal czekam na opinie.
Witaj, nie mogę Ci polecić żadnego warsztatu, gdyż mam przyciemnione od nowości.
Mogę jedynie coś zasugerować – jak już będziesz robił to przyciemnij także te małe okienka z tyłu, a jeśli cię stać to także tylną szybę. Wydaje mi się, że przyciemnienie samych szyb w drzwiach przesuwnych może śmiesznie wyglądać.
Mogę jedynie coś zasugerować – jak już będziesz robił to przyciemnij także te małe okienka z tyłu, a jeśli cię stać to także tylną szybę. Wydaje mi się, że przyciemnienie samych szyb w drzwiach przesuwnych może śmiesznie wyglądać.
- Od: 2 wrz 2008, 20:33
- Auto: Mazda 5 2.0 MZR-CD
W moim poprzednim aucie mam przyciemniane szyby i do dzisiaj, po prawie dziesięciu latach są OK. Było to zrobione w Firmie "AUTO SZYBY" Warszawa ul. Leonidasa 50 tel.0600 319065, 0504 699 871. Niestety nie wiem czy te dane są aktualne. Pozdrawiam!
- Od: 2 sty 2008, 12:00
Dzięki kika. Sprawdzę i pewnie skorzystam.
atommy78 – to oczywiste, że jak przyciemniać to cały tył. Moje pytanie dotyczyło technicznego aspektu przyciemniania szyb w tylnych drzwiach, bo jak to wygląda w przypadku tylnych bocznych okienek i szyby w klapie bagażnika to już wiem.
Niemniej dzięki za wszystkie uwagi i informacje, a jak się może jeszcze podzielić swoimi doświadczeniami to oczywiście będę wdzięczny.
atommy78 – to oczywiste, że jak przyciemniać to cały tył. Moje pytanie dotyczyło technicznego aspektu przyciemniania szyb w tylnych drzwiach, bo jak to wygląda w przypadku tylnych bocznych okienek i szyby w klapie bagażnika to już wiem.
Niemniej dzięki za wszystkie uwagi i informacje, a jak się może jeszcze podzielić swoimi doświadczeniami to oczywiście będę wdzięczny.
A zna ktoś dobrych fachowców w tym temacie w Małopolsce lub Świętokrzyskim
A pozatym słyszałem o przyciemnianiu polegającym na metalizacji szkła tlenkami tytanu (potocznie metoda piecowa
). Droższa ale podobno lepsza.... czy na pewno??..... zna się ktoś na tym, warto przepłacać czy jednak folia jest wystarczająco dobra, ładna i trwała???
- Od: 7 lut 2011, 20:43
- Auto: M5- 2.0d – 143KM- DPF
Przyciemnianie piecowe jest jakby bardziej "profesjonalne". Nie wiem jakie są zalety tego typu zabiegu.
Przyciemnianie folią daje natomiast dodatkowy plus, którym jest trzymanie się ew. potłuczonej szyby w ramach. Jeśli dostaniesz kamieniem to szyba pójdzie w drobny mak, ale nadal jest przyklejona do folii i można jechać. W przypadku braku folii "gruz" się posypie i zostaje dziura, więc trzeba ją na szybko wstawiać.
Przyciemnianie markową folią przez ludzi, którzy się na tym znają daje świetne efekty.
Ja mojej madzi nie ściemniałem, ale mamy w firmie dwa auta z foliami i po 4 latach bez zarzutu.
Przyciemnianie folią daje natomiast dodatkowy plus, którym jest trzymanie się ew. potłuczonej szyby w ramach. Jeśli dostaniesz kamieniem to szyba pójdzie w drobny mak, ale nadal jest przyklejona do folii i można jechać. W przypadku braku folii "gruz" się posypie i zostaje dziura, więc trzeba ją na szybko wstawiać.
Przyciemnianie markową folią przez ludzi, którzy się na tym znają daje świetne efekty.
Ja mojej madzi nie ściemniałem, ale mamy w firmie dwa auta z foliami i po 4 latach bez zarzutu.
Widzę że temat powrócił. Dodam tylko do tego co wcześniej wpisałem o poprzednim samochodzie w którym miałem przyciemniane szyby folią że chyba było to dobrze zrobione bo po dziesięciu latach żadnych oznak starzenia. Dodatkowo wyglądało to nawet lepiej niż w maździe bo szyby były przyciemnione stopniowo. Przednie (bok kierowcy i pasażera) były przyciemnione nieznacznie, drugi rząd siedzeń miał już ciemniejsze szyby a bagażnik (z boku i tyłu) był bardzo przyciemniony.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 2 sty 2008, 12:00
nie... oryginalnie "dymione" 
Ostatnio edytowano 10 maja 2014, 13:18 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zbędne cytowanie poprzedzającego postu
Powód: zbędne cytowanie poprzedzającego postu
Strona 1 z 1