Wymiana radioodtwarzacza
W mojej Madzi zamontowany jest standardowy radioodtwarzacz cd ,który niestety nie czyta plików MP3 .Chciałbym go wymienić ale tu zaczynają się schody.Zasięgałem informacji w dwóch placówkach ASO i w jednej mi powiedziano ,że w zasadzie można wymienić ale to wiąże się z daleko idącymi zmianami całej deski rozdzielczej (???) a w drugiej usłyszałem ,że jest to w ogóle niemożliwe ,bo Japończyk robi wszystko tak ,że nie można już tego zmienić. Czy ktoś zetknął się z podobnym przypadkiem? Wiem,że w samochodach innych marek można dokupić osobno panel z otworem pozwalającym zamontować każdy model radia.Niestety w ASO powiedzieli mi ,że w Madziach nie ma takich możliwości a tak nawiasem to widziałem w Niemczech radioodtwarzacz MP3 wraz ze zmieniarką na 6 płyt, więc z tą wymianą to chyba problem tylko dla fachowców w ASO.
Najtanszym i najprostszym rozwiazaniem dla Ciebie będzie Xcarlink. W telegraficznym skrocie to taki "symultor zmieniarki" odtwarzający mp3 z karty pamieci czy tez z pendrive'a. Poszukaj na forum a znajdziesz osobny watek na temat tego urzadzonka.
pozdrawiam
pozdrawiam
Wypożyczalnia Bagażników Samochodowych
www.auto-carrier.eu
www.auto-carrier.eu
- Od: 18 sie 2008, 15:00
- Auto: Mazda 5 MZR CD
Najtańszą i najprostszą opcją będzie transmiter FM za 30PLN z wejściem USB i pamięcią wewnętrzną.
W mojej M5 jest zmieniarka na 6 płyt , ale niestety bez opcji odtwarzania MP3, czy ona moze mieć dodatkowe wyjście na zmieniarkę?
W mojej M5 jest zmieniarka na 6 płyt , ale niestety bez opcji odtwarzania MP3, czy ona moze mieć dodatkowe wyjście na zmieniarkę?
- Od: 12 mar 2010, 20:05
- Auto: mazda 5, 2.3L
Oczywiście że podłączenie XCarlinka jest możliwe. Mam u siebie w M5, sam podłączałem, wszystko działa i pięknie hula, nic się nie psuje.
Czyli się da.
Zamontowanie innego odtwarzacza niż fabryczny też jest możliwe. Na ebayu można dostać specjalne panele do M5 o rozmiarach DIN2 i chyba DIN1 też są, ze wszystkimi potrzebnymi uchwytami i adapterami do trzymania radia itd.
Także kupujesz panel, kupujesz radio, wymontowujesz stare radio ze starym panelem, montujesz nowe radio w nowym panelu i wszystko powinno śmigać.
Ale polecam Xcarlinka. Działa wyśmienicie.
pozdrawiam
Czyli się da.
Zamontowanie innego odtwarzacza niż fabryczny też jest możliwe. Na ebayu można dostać specjalne panele do M5 o rozmiarach DIN2 i chyba DIN1 też są, ze wszystkimi potrzebnymi uchwytami i adapterami do trzymania radia itd.
Także kupujesz panel, kupujesz radio, wymontowujesz stare radio ze starym panelem, montujesz nowe radio w nowym panelu i wszystko powinno śmigać.
Ale polecam Xcarlinka. Działa wyśmienicie.
pozdrawiam
--
grzehoo
grzehoo
- Od: 23 lip 2008, 21:38
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 143KM 2008
Troche z innej beczki aczkolwiek mam nadzieje podobnie:
Calkiem niedawno zaryzykowalem kupno oryginalnej zmieniarki x6 plyt z MP3 na eBay. Opisana byla jako sprzet do M2, mimo iz posiadam M6 kupilem w ciemno bo cena groszowa a sprzet nowiutki. Wszystkie wymiary byly identyczne (poza faktem ze w mojej M6 jest CD i dodatkowo kaseciak, a to miejsce w radiu z M2 bylo puste) tylko dwa zestawy pinow wtykowych na przodzie sprzetu byly ok 5 mm wezsze anizeli w przednim panelu M6 i nie dalo sie tego zlozyc do kupy. Radio sprzedalem dalej bez mozliwosci przetestowania.
Wracajac do pytania gorylla wydaje mi sie ze wszystkie 6 plyt wklada sie jedna po drugiej i nie ma osobnego wyjscia na zmieniarke, a juz na pewno nie bylo go z tylu modulu. Z tego co pamietam w instrukcji pisano rowniez o polaczeniu i kompatybilnosci z iPodem ale nie pamietam jak to trzeba bylo polaczyc. Radio bylo z 2007 roku dedykowane konkretnie pod M2 ale wymiarami identyczne z tego ktore wymontowalem z M6 rocznik 2004 Przednie styki do polaczenia z panelem to jedyna roznica.
Pozdrawiam,
Waldek.
Calkiem niedawno zaryzykowalem kupno oryginalnej zmieniarki x6 plyt z MP3 na eBay. Opisana byla jako sprzet do M2, mimo iz posiadam M6 kupilem w ciemno bo cena groszowa a sprzet nowiutki. Wszystkie wymiary byly identyczne (poza faktem ze w mojej M6 jest CD i dodatkowo kaseciak, a to miejsce w radiu z M2 bylo puste) tylko dwa zestawy pinow wtykowych na przodzie sprzetu byly ok 5 mm wezsze anizeli w przednim panelu M6 i nie dalo sie tego zlozyc do kupy. Radio sprzedalem dalej bez mozliwosci przetestowania.
Wracajac do pytania gorylla wydaje mi sie ze wszystkie 6 plyt wklada sie jedna po drugiej i nie ma osobnego wyjscia na zmieniarke, a juz na pewno nie bylo go z tylu modulu. Z tego co pamietam w instrukcji pisano rowniez o polaczeniu i kompatybilnosci z iPodem ale nie pamietam jak to trzeba bylo polaczyc. Radio bylo z 2007 roku dedykowane konkretnie pod M2 ale wymiarami identyczne z tego ktore wymontowalem z M6 rocznik 2004 Przednie styki do polaczenia z panelem to jedyna roznica.
Pozdrawiam,
Waldek.
- Od: 4 mar 2008, 01:03
- Auto: Mazda 6 2.0D 2003 TS2
Mazda 5 2.0i 2006 Sport
wszyp napisał(a):...wydaje mi się ze wszystkie 6 plyt wklada sie jedna po drugiej ...
- W wersj poliftowej M5 jest zastosowany dokładnie ten sposób ładowania 6-ciu CD/MP3 – ale TYLKO w wersji SPORT .
- Wydaje mi się że w M5 przed liftem będzie podobnie , aczkolwiek mam wersje TOP która akurat zmieniarki niema

- Od: 15 kwi 2008, 13:42
- Auto: Mazda /Honda /Mercedes
Ja również mam wersję TOP i nie mam zmieniarki.
A o wejście zmieniarki w radioodtwarzaczu M5 pytałem dlatego, że w opisie xcarlinka dla wszystkich Mazd widnieje jak wół, że podłącza się go do wejścia zmieniarki. Stąd się zastanawiam, gdzie jest wejście zmieniarki radia M5.
A o wejście zmieniarki w radioodtwarzaczu M5 pytałem dlatego, że w opisie xcarlinka dla wszystkich Mazd widnieje jak wół, że podłącza się go do wejścia zmieniarki. Stąd się zastanawiam, gdzie jest wejście zmieniarki radia M5.
Hej GORYLLA, a czy probowales juz dostac sie do radia? Ja mam zamiar zamontowac zestaw glosnomowiacy i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac... jakby co to do "6" mam pełną fotograficzną instrukcję co i jak... ale "5" to na razie... nie wiem...
Mazda 5 2.0i 2006 Sport
Hej, czy juz wiecie gdzie jest to zlacze do zmieniarki? Jezeli w glownym module audio to wiem dokladnie jak sie do tego dobrac i z czasem zamierzam zrobic instrukcje ze zdjeciami (fotki zrobilem na wszelki wypadek jakby mi srubki zostaly) – to w sumie naprawde calkiem proste, choc ciezko mi bylo sie do tego zabrac. Nie wiem czy tego typu instrukcji wlasnie ludzie szukaja na tym forum. Pare tygodni temu montowalem samodzielnie zestaw Nokia CK-7W a tydzien temu wpadl mi w rece nowy zestaw Bluetooth do audio w samochodzie wiec rozbieralem wszystko jeszcze raz, a potem jeszcze raz, bo nie podlaczylem anteny do radia...
Pozdrawiam,
Waldek.
Pozdrawiam,
Waldek.
Ostatnio edytowano 24 lip 2010, 17:09 przez wszyp, łącznie edytowano 2 razy
Mazda 5 2.0i 2006 Sport
Jesli zrobienie fotek i krotka instrukcja nie bedzie dla Ciebie problemem, to bardzo prosze o takowe 
-
itek
Również ponawiam prośbę.
Znalazłem na allegro
PIONEER DEH-1100MP
Napisali że "Wyjście RCA Preout Możliwość podłączenia fabrycznego sterowania" czy ktoś coś wie na ten temat?????? Czy warto zaryzykować????
Znalazłem na allegro

Napisali że "Wyjście RCA Preout Możliwość podłączenia fabrycznego sterowania" czy ktoś coś wie na ten temat?????? Czy warto zaryzykować????
- Od: 28 sie 2010, 21:02
- Auto: Mazda Premacy 1.8.
Poszukajcie w dziale M6 jest o kabelku jako dodatkowym wejsciu audio... mozna podlaczyc pod to mp3, telefon, czy ipoda...
Ja wykonalem taki kabelek i dziala w M3 kolegi ... podejrzewam, ze w M5 tez bedzie. Testowalem tez w M6 po f/l i rowniez dziala.
Poczytajcie tez to:
http://www.mazdas247.com/forum/showthre ... -Aux-input
Ja wykonalem taki kabelek i dziala w M3 kolegi ... podejrzewam, ze w M5 tez bedzie. Testowalem tez w M6 po f/l i rowniez dziala.
Poczytajcie tez to:
http://www.mazdas247.com/forum/showthre ... -Aux-input
Hej,
Może to się Wam przyda:
viewtopic.php?f=28&t=25812&p=1145782&hilit=w%C5%82a%C5%9Bnie+zamontowa%C5%82em#p1145782
viewtopic.php?f=120&t=62684
viewtopic.php?f=120&t=62744
pozdrowienia i powodzenia
Może to się Wam przyda:
viewtopic.php?f=28&t=25812&p=1145782&hilit=w%C5%82a%C5%9Bnie+zamontowa%C5%82em#p1145782
viewtopic.php?f=120&t=62684
viewtopic.php?f=120&t=62744
pozdrowienia i powodzenia
--
grzehoo
grzehoo
- Od: 23 lip 2008, 21:38
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 143KM 2008
montował może ktoś coś takiego?

modele tutaj –>
http://www.autodvdgps.com/mazda-navigation-mazda-5-navigation-c-55_170.html?zenid=n2pjl1ic5t36gd8kd8rj6m1ml2
poproszę o jakieś opinie uwagi itp...
warto?

modele tutaj –>
http://www.autodvdgps.com/mazda-navigation-mazda-5-navigation-c-55_170.html?zenid=n2pjl1ic5t36gd8kd8rj6m1ml2
poproszę o jakieś opinie uwagi itp...
warto?
- Od: 21 kwi 2010, 14:00
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 143 KM