Running Lights – światła automatyczne po włączeniu stacyjki. Jak je wyłączyć?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez bredok » 19 cze 2009, 17:32

A wg. mnie własnie się gorączkujesz... Wyluzuj chłopie.
Czujnik zmierzchu występował napewno od wersji Exclusive i w górę, natomiast czy w podstawowej był na pokładzie tego nie wiem. Posiadam obecnie wersję Top z xenonami, poprzednio też miałem Topa'a.

gorylla napisał(a):Po co byłby w takim razie czujnik zmierzchu, gdyby światła i tak miały palić się non stop. To bez sensu.

U mnie w trybie auto światła zapalają się przy włączonym zapłonie, a ów czujnik zmierzchowy pracuje jak "przyciemniacz deski rozdzielczej i wyświatlacza". Za dnia podświetlane są wskazówki zegarów, a wyświetlacz z komputera/radia świeci mocniej. Natomiast o zmierzchu zapalają się wszystkie wskaźniki, przełączniki itp. a wyświetlacz z komputera/radia świeci ciemniej niż za dnia.
Wypożyczalnia Bagażników Samochodowych
www.auto-carrier.eu
Forumowicz

Od: 18 sie 2008, 15:00
Auto: Mazda 5 MZR CD

Postprzez wszczur » 19 cze 2009, 23:20

no sory ale choc nie jestem specem to jest oczywiste od lat i nie musze robic fotek
chodzilo mi tylko czy zamiast wstawki z przekaznika , da sie to zalatwic za pomoca czujnika zmierzchu
jak swiatla sa ustawione na pracy z czujnikiem to jest wlasnie ok,tylko je czujnik wylancza za dnia ,a w nocy gasna gdy zgasze silnik i sie zapala gdy wlacze i to jest moj caly problem czy np. moze wystarczy zmostkowac jakies dwa przewody przy czyjniku, czy dostac sie do czujnika i w srodku zakleic jakis detektor swiatla , nie wiem ale jak by byla taka opcja to by bylo lepiej niz montowac jakies inne urzadzenia , bo po co mi ten czujnik, skoro i tak jezdzimy cala dobe na swiatlach
Początkujący

Od: 12 kwi 2009, 12:58
Auto: mazda 5 2.0tdci 2006r

Postprzez htb » 21 cze 2009, 10:28

wszczur no wlasnie w Polsce zaden plus z posiadanie czujnika zmierzchowego bo i tak cala dobe mamy obowiazek jezdzic na swiatlach. dodatkowo w Mazdzie 5 jest on chyba umiejscowiony razem z czujnikiem deszczu u gory na szybie i nie bardzo jest co z nim zrobic, tzn. czyms zakleic bo bedzie to wygladalo delikatnie mowiac obciachowo :) W innych markach jest on inaczej zlokalizowanyi latwiej go zakleic kawalkiem tasmy i mamy porzadany efekt bez zadnych kombinacji w elektryce.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 17:05
Auto: Mazda 5, TOP 2.0 CD (143KM)

Postprzez gorylla » 21 cze 2009, 11:54

bredok napisał(a):U mnie w trybie auto światła zapalają się przy włączonym zapłonie, a ów czujnik zmierzchowy pracuje jak "przyciemniacz deski rozdzielczej i wyświatlacza". Za dnia podświetlane są wskazówki zegarów, a wyświetlacz z komputera/radia świeci mocniej. Natomiast o zmierzchu zapalają się wszystkie wskaźniki, przełączniki itp. a wyświetlacz z komputera/radia świeci ciemniej niż za dnia.

U mnie jest tak samo, poza niezapalaniem świateł w dzień. A o reszcie co piszesz "przyciemniacz itd." zapewniam Cię, że nie o to chodzi w czujniku światła. Dopatrujesz się pozytywnych wątków ubocznych jego pracy, zapominając o wątku głównym, jakim jest ułatwienie życia użytkownikowi poprzez automatyczne włączanie/wyłączanie świateł. A prawda jest taka, że przy obecnych przepisach w Polsce to ułatwienie okazuje się zupełnym brakiem ułatwienia. Może nie problemem, bo zawsze można odpalić normal, ale na pewno nie ułatwieniem.

Może rzeczywiście jak pisał HTB masz zrobiony jakiś szacher-macher w pracy czujnika i może warto zrobić sobie coś podobnego?
Jeszcze tylko kilka chwil i na rybki...

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 maja 2009, 10:38

Postprzez htb » 21 cze 2009, 13:01

W poprzednim samochodzie (corolla z 2002) nie mialem czujnika zmierzchowego, tylko pozycja normal. Ale gdy gasilem silnik swiatla nadal niestety swiecily i wlasnie w serwisie Toyoty robili taki myk, ze przelacznik moglem miec caly czas w pozycji normal a po wylaczeniu silnika swiatla rozniez gasly. Podejrzewam ze w przypadku Mazdy moze byc podobnie tyle ze "przekret" jest robiony dla pozycji Auto.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2008, 17:05
Auto: Mazda 5, TOP 2.0 CD (143KM)

Postprzez bredok » 24 cze 2009, 20:56

gorylla przypierniczyłeś się do mnie tylko nie wiem dlaczego. Niczego sie nie dopatruje, za to ty doskonale ważysz każde słowo analizujac je po kilka razy! Mam wrażenie iż próbujesz uchodzić za najmądrzejszego. To może ja tobie przypomnę jaki jest temat:

wszczur napisał(a):Jazda obowiazkowa na swiatlach przez 24 godziny a w mojej 5 sa trzy opcje wlacznika swiateł pozycje mijania i automat(czyli czujnik zmierzchu).
pytanie – jak przerobic czujnik zmierzchu aby caly czas widzial ciemnosc -czyli zawsze zalanczal swiatla i w dzien i w nocy

Ja zatem opisałem, że u mnie czujnik zmierzchu cały czas widzi ciemność, a co za tym idzie widocznie istnieje taka możliwość by tak zrobić/przerobić/ustawić skoro u mnie tak właśnie to działa, a dodam iż jest to już druga piątka w wersji Top którą mam. Sam na własną rękę nic nie robiłem. Obecna Madzia pochodzi od pierwszego właściciela z Danii, a poprzednia którą miałem była z Austrii.

Tyle odemnie
Forumowicz

Od: 18 sie 2008, 15:00
Auto: Mazda 5 MZR CD

Postprzez gorylla » 25 cze 2009, 09:19

Oj bredok, bredok...

Skoro tak się rzucasz, to może i ja przypomnę, skąd się wziął ten nasz OT.

bredok napisał(a):Dziwne historie opowiadacie i tyle. Ja mam już drugą "5" z 2006 roku i światła zapalają się automatycznie i świecą ciągle bez względu na porę dnia (ustawione w trybie auto), zmienia się jedynie intensywność podświetlenia tablicy rozdzielczej.

Nie wiem i zupełnie tego nie rozumiem, czemu zabolała cię tak moja późniejsza uwaga, że inni mają ze światłami inaczej jak ty i nie powinieneś się dziwić.

Poza tym myślę, że twoje uwagi co do OT winienieś kierować nie tylko do mnie, ale i innych dyskutantów- np. htb, jarku007- w swoich postach oni również nie pisali o rozwiązaniu problemu, a o swoich spostrzeżeniach. Jednak ja ich wypowiedzi nie traktowałem jako OT, tylko jako cenne zdanie w dyskusji. Poza tym przyjacielu nie zapominaj się, nie jesteś moderatorem, żeby mi przypominać temat wątku.

Dziwię się również, że nie wziąłeś się za htb, który ci delikatnie zasugerował, że możesz mieć szacher-macher w elektronice. Może zbyt delikatnie i nie zajarzyłeś.

Podsumowując, jak będę w serwisie zapytam o możliwość zmiany ustawień świateł "po bredokowemu".
Jeszcze tylko kilka chwil i na rybki...

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 maja 2009, 10:38

Postprzez jarku007 » 25 cze 2009, 15:55

Chłopaki dajmy na luz . To tylko światła ;) .<br><br>Dzwoniłem dzisiaj do " swojego " serwisu z zapytaniem o funkcje <b>auto</b> . <br> <b> Tryb auto w różnych Mazdach był montowany – bez czujnika i z czujnikiem światła .</b> <br>To tłumaczy wiele , ponieważ brak czujnika będzie powodował włączanie się świateł zaraz po zapaleniu silnika .<br> Z czujnikiem tak nie jest .<br> Jest to funkcja która załącza światła ( dzięki sensorowi ) po zapadnięciu zmroku ( np. przejazd przez tunel , wieczór – itp ) . <br>W oryginale z fabryki wygląda to mniej więcej tak , aczkolwiek jest możliwość modyfikacji czujnika światła tak aby zapalał światła zaraz po uruchomieniu silnika .<br> Z tym tylko że jest to z ekonomicznego punktu nie opłacalne . <br>Niestety nie spytałem ile taka usługa by kosztowała w ASO ( a na pewno dość sporo ) .<br><br>Przypuszczam że elektryk samochodowy poradzi sobie z tym w dość prosty sposób <br>( ale mnie się nie pytajcie jak , bo ogólnie mam dwie lewe ręce ;) )
    Pozdrawiam
    Mazda5 Mzr-cd top 07'
    Honda Civic sport vtech 05'
    Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2008, 13:42
Auto: Mazda /Honda /Mercedes

Postprzez wszczur » 14 lip 2009, 00:20

no prosze zmiana przepisow i po problemie
teraz otworzym nowy temat jak i gdzie do 5 wstawic swiatla dzienne
Początkujący

Od: 12 kwi 2009, 12:58
Auto: mazda 5 2.0tdci 2006r

Postprzez Trzmiel » 27 lut 2010, 21:05

Witam wszystkich.
Mam pytanie czy jest możliwe wyłączenie automatycznego /na stałe/ włączania świateł i powrót do orginalnej wersji oświetlenia czyli w pozycji 0 przełącznika całkowity brak oświetlenia a w pozycji auto samoczynne włączanie świateł z wykorzystaniem czujnika światła. Gdy samochód stoi z włączonym silnikiem nie można wyłączyć świateł tylko przełączyć na pozycyjne dlaczego? to jest irytujace /w serwisie Mazda w Warszawie stwierdzili że jest to niemożliwe do zrobienia bo samochód tak został zaprojektowany na rynek polski /prawda czy sie nie znają na Mazdzie? lub po prostu im się nie chce?/, Czy można zmienić ustwienie komputera lub jak zmienić instalację? Czy ktoś już to przerabiał w Warszawie lub okolicach? . Lub inaczej jak podpiąć światła do jazdy dziennej aby nie śweciły się tylne swiatła a automatycznie czujnik swiatła przełączył by oświetlenie na mijania po spadku natężenia światła zewnętrznego. Zaznaczam że w mojej Mazdzie czujnik światła działa bo wieczorem w pozycji włacznika świateł na =auto zapala się automatycznie kontrolka zielona właczonych świateł. Czyli gdzieś mozna by podłaczyc kable do dziennych ale jak i gdzie? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Maciek
Trzmiel

Postprzez Pawko_6 » 28 lut 2010, 21:26

Potwierdzam, ten sam problem w moim CX-e. Wkurza mnie odpalanie na włączonych światłach(przełączam wówczas na postojowe). Pracowałem nad tym tematem i wnioski na razie są takie, że serwis ma rację. W Polsce są sprzedawane wersję z DRL-em na stałe zapisane w module BCM lub automatycznym włączniku świateł i dlatego nie da się zmienić. W wersji amerykańskiej dezaktywuje się funkcję DRL, włączeniem nożnego postojowego(zwiera końcówkę modułu do masy), wiec to można spokojnie przerobić. Niestety w europejskich wersjach na pewno są inne moduły i na podstawie schematów zza oceanu trudno jest temat rozpracować, a do EU nie mam dostępu. Bez schematów nie dam rady, po omacku w aucie na gwarancji nie będę grzebał. Prośba o materiały, razem damy radę. Temat jest właściwie wspólny dla 3,5,6 i CX-ów.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez lester » 5 kwi 2011, 18:04

Przyłączam się do gorącej prośby moich poprzedników. mam Madzię 5 – 2010 i od prawie roku frustruje mnie zapalanie się xenonów podczas zapłonu (włączam postojowe). W serwisie powiedzieli, że tak musi być i się przyzwyczaję... badziewie prawda (za przeproszeniem) nie przyzwyczaiłem się i jestem sfrustrowany, że nie można takiego idiotyzmu zmienić... Mam auto w garażu, stoi przodem 0,3 metra od ściany... wkładam kluczyk, chcę zapalić silnik i dostaję po oczach z xenonów które walą w białą ścianę.. !?@&$!

Jeśli ktoś znajdzie realny sposób aby to wyłączyć stawiam dużą flaszkę lub skrzynkę piwa !.
Początkujący

Od: 21 cze 2010, 14:08
Auto: M5 2.0, MZR Sport 2010'

Postprzez Pawko_6 » 6 kwi 2011, 21:25

lester napisał(a):Jeśli ktoś znajdzie realny sposób aby to wyłączyć stawiam dużą flaszkę lub skrzynkę piwa !.

Realny sposób, to podłączenie małego urządzenia z trzema przewodami, przy tym wymagana podstawowa znajomość elektryki.
Działanie następujące:
-po włączeniu zapłonu, zaświecą się tylko pozycyjne i konsola, bez mijania
-po uruchomieniu silnika wszystko wraca do normalnego stanu, czyli mijania i pozycyjne bez konsoli.
Jeżeli Ci to odpowiada, mogę objaśnić, co należy zrobić. Koszt przedsięwzięcia 27 zł + własna praca.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez lester » 30 wrz 2011, 15:17

Witam. Sorry za długi brak odpowiedzi... Pawko twój pomysł nie jest zły, lecz taki trochę zamiennik... Mi chodzi o to aby jeśli ustawienie jest na "0" to nic się nie świeci ani przy wyłączonym silniku ani przy włączonym, czyli tak jak to jest we wszystkich normalnych autach :–)
Początkujący

Od: 21 cze 2010, 14:08
Auto: M5 2.0, MZR Sport 2010'

Postprzez Wojtek » 19 lut 2012, 03:32

lester napisał(a):Jeśli ktoś znajdzie realny sposób aby to wyłączyć stawiam dużą flaszkę lub skrzynkę piwa !.

hehehe...
a przywieziesz ta skrzynke piwa do mnie do UK? :>

wlasnie niedlugo sie za to zagadnienie zabieram ;)

Edit:

a dla bardziej dociekliwych podaje link, w ktorym mowa jest o zmianie modulu swiatel...
i wtedy kazdy bedzie mail to co chce... ;)

viewtopic.php?f=124&t=78048

ps. jak znajdzie sie dwoch chetnych (o przeciwnych celach) tzn jeden bedzie chcial miec zawsze swiatla wlaczone, a drugi nie, to zawsze mozna sie wymienic modulem ;)

a ponizej cytat:

Rabti napisał(a):
glowasiek napisał(a):to cos duzo bo tutaj chca £158 za przekaznik/modul swiatel – o cene dowiadywalem sie w zeszlym tygodniu.

Ogolnie sa 4 rozne przekazniki wiec trzeba wiedziec, ktory zamowic:

EDIT 19.02.2012

Poprawne opisy modułów świateł:
GS1D-67-890A UNIT,AUTO LIGHT (W/O AUTO HEAD LAMP>W/O RUNNING LAMP)
GS1E-67-890A UNIT,AUTO LIGHT (W/AUTO HEAD LAMP>W/O RUNNING LAMP)
GS1F-67-890A UNIT,AUTO LIGHT (W/O AUTO HEAD LAMP>W/RUNNING LAMP)
GS1G-67-890A UNIT,AUTO LIGHT (W/AUTO HEAD LAMP>W/RUNNING LAMP)

Gdzie:
– w/o – oznacza "bez"
-w/ – oznacza "z"

Dobra wiadomosc dla tych co maja running lights, czyli swiatla automatyczne odpalane po przekreceniu stacyjki na pozycje ON...

udalo sie "wylaczyc" ta nieprzyjemna opcje bez wiekszych kosztow :D
minusem jest, ze trzeba pamietac o zalaczaniu swiatel... <diabełek>

EDIT 18.06.2012

Dobra wiadomosc dla tych co maja running lights z manetka swiatel auto...

teraz juz nawet pozbyto sie running lights w autach z pozycja auto lights – zaznaczam, ze pozycja na manetce auto dziala jak powinna ;)

viewtopic.php?f=124&t=102916
Arkana Obrazek Renault Obrazek Mii Obrazek
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Wojtek » 18 cze 2012, 16:52

update – mozna juz wylaczyc ta opcje ;)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez bilu83 » 18 lip 2012, 07:23

Wojtek,

A czy można się dowiedzieć jak opcje Running Lights się wyłącza? O jakich niewielkich kosztach mówisz?
Zaznaczę iż posiadam Madzie bez manetki z Auto.
Można to zrobić samemu?
Początkujący

Od: 28 wrz 2010, 22:20
Auto: Mazda 5 2.0 146KM 2008 facelift PB

Postprzez Wojtek » 18 lip 2012, 20:23

zapraszam do watku wskazanego wczesniej...
nastepnie, demontaz swojego modulu i porownanie jego symboli... a tymi z watku...
jezeli sa takie same, to postapic dalej jak tam napisano ;)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez piotr_k10 » 22 paź 2015, 14:40

Po zakupie mazdy 5 2005 rok światła włączają się automatycznie.
Czy można wyłączyć tą opcję?
Czy to opcja mazdy czy raczej dołożony jakiś automatyczny włącznik?
Początkujący

Od: 28 kwi 2015, 22:20
Auto: 5

Postprzez Wojtek » 22 paź 2015, 16:18

Co rozumiesz pod pojęciem:
piotr_k10 napisał(a):...światła włączają się automatycznie.
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM