polak900 napisał(a): 323-1984 napisał(a):Brakuje schowków, nie wspominając o kieszeniach bocznych!
Ponadto brakuje wytłoczki na drobne, karty lojalnościowe etc. ( w poprzedniej wersji ją miałem).
Grandą jest również brak podnośnika!
Nie no nic tylko się powiesić, bez przesady czy to są wady nowej mazdy

Wady to może nie, ale minusy i owszem

I to również:
Wicio23 napisał(a):2. Przyciski otwierania/zamykania szyb w drzwiach kierowcy – podświetlanie tylko przycisku drzwi kierowcy!! – w tej klasie auta nie powinno to mieć miejsca
3. Brak "klapki na długie przedmioty" w oparciu tylnego siedzenia
Dopisano 9 cze 2013, 01:13:netcoding napisał(a):Czytając wasze opinie zaczynam poważnie sie zastanawiać nad rezygnacja z zakupu GJ która zreszta juz do mnie płynie. Bo jak juz wychodzą takie pierdoly to co będzie za rok lub dwa

Piszcie wiecej o nawet najdrobniejszych problemach bo to ma duże znaczenie. Pozdrawiam
Za rok lub dwa już ich może nie być, bo zostaną wyeliminowane przez producenta, tzw. choroby wieku dziecięcego...tak to jest jak się kupuje całkowicie nowy model. Jeśli Ci nie śpieszno to może odłóż zakup na później
Dopisano 9 cze 2013, 01:19:grzegokow1612 napisał(a):kierownica która mnie denerwuje od początku nie była ustawiona prosto jak wezmę ją do prostego auto ucieka w prawo
Taka "niedoróbka" występowała też w 3BL- do poprawy w ramach gwarancji w ASO.
Dopisano 9 cze 2013, 01:24:Maz666 napisał(a):przetestowałem taki scenariusz: wyłączam samochód, wysiadam, zamykam drzwi, samochód pika, otwieram bagażnik, zamykam bagażnik oddalam się od samochodu –
samochodu jest zamknięty.
No i tak powinno być.
Maz666 napisał(a):Ten temat zamykania to jakiś kosmos, jak można wprowadzać coś o
czym nikt nie wie jak działa.
Jak to nie wie...system keyless w 6GJ jest zdaje się ten sam co w 6GH i u mnie w 3BL (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić)...nie ma z nim żadnych problemów, wygodna sprawa. Co chcesz wiedzieć?
Dopisano 9 cze 2013, 10:45:Maz666 napisał(a):– brak automatycznego blokowania drzwi
Brak tej funkcji nawet w najnowszych Mazdach uważam za jakiś kiepski żart. Co ciekawe jakoś na rynek amerykański można to było rozwiązać jak należy. Np, w BL zamiast tych archaicznych, mechanicznych "cyngli" do blokowania drzwi od środka są "przyciski", jest to sterowane elektrycznie i w związku z tym jest także możliwość ustawienia automatycznego blokowania drzwi. Ech...
Dopisano 9 cze 2013, 10:55:Maz666 napisał(a):– system automatycznego blokowania drzwi, jeżeli kluczyk oddali się od samochodu. U mnie działa to tak:
a) wyłączam samochód, wysiadam, zamykam drzwi, oddalam się od samochodu, samochód pika i zamyka się – wszystko fajnie

Maz666 napisał(a):b) wyłączam samochód, wysiada pasażer, wysiadam jako kierowca, zamykam drzwi, oddalam się od samochodu, samochód się nie zamyka. Dlaczego ?
Coś robisz nie tak...może oddaliłeś się za wcześnie, tzn. kiedy pasażer jeszcze drzwi nie zamknął, itp. Nie wiem, powinno działać. Musisz potrenować

Maz666 napisał(a):c) wyłączam samochód, wysiadam jako kierowca, zamykam drzwi, samochód zaczyna pikać, otwieram tyle drzwi, oddalam się od samochodu, samochód się nie zamyka, o co chodzi ?
j.w. coś robisz nie tak...może za szybko odszedłeś (zanim pojawił się sygnał "piknięcie")?
Maz666 napisał(a):d) jestem na stacji benzynowej i mam kluczyk w kieszeni, wyłączam samochód, otwieram wlew paliwa, wysiadam, zamykam drzwi, przechodzę żeby zatankować, samochód się zamyka, tankuję, zaczyna wyć alarm

A to niespodzianka samochód wykrył ruch pasażera który siedział obok

Co zrobić ? Zostawić kluczyć w samochodzie ? A jak to jest dziecko ?
Możesz zostawić kluczyk razem z pasażerem lub dezaktywować czujniki monitorujące wnętrze za pomocą przycisku na pilocie.
Dopisano 9 cze 2013, 11:02:ksatenza napisał(a):U mnie kieszenie na butelki całe porysowane... Klapa od schowka pasażera też, sam nie wiem od czego ale mam wrażenie, że od kolan... Więc te plastiki i lakier do bani...
No niestety...blachy są cienkie, lakier i tworzywa miękkie, więc łatwo i brzydko się rysują
Dopisano 9 cze 2013, 11:15:Parayasio napisał(a):Panel gdzie jest lewarek, do zmiany biegów piano coś tam nie wiem kto to wymyślił ale porysowało mi się od papieru toaletowego STANDARDOWEGO, mam nerwa bo sobie myślę że chyba Ci księgowi co projektują auta już zupełnie potracili głowę nie dość że przyciąga kurz to jeszcze łatwość porysowania elementu powiedzmy wybitna.
Pretensje tym razem nie do "księgowych", lecz projektantów, bo ci doskonale powinni zdawać sobie sprawę, że tzw. "piano black", czyli lakier fortepianowy ślicznie się prezentuje wyłącznie w salonie lub/i katalogach natomiast w codziennym użytkowaniu to "zakała" – kurzy się i rysuje nadzwyczaj łatwo i jak to wygląda sam już wiesz.
polak900 napisał(a):Zainteresuj się jakimś dobrym środkiem go kokpitu, niestety z tymi plastikami tak już jest
Na powyższą "przypadłość" niewiele to pomoże, co najwyżej zmniejszy elektryzowanie się a co za tym idzie kurz się tak nie będzie imał tego dziadostwa i tyle, no ewentualnie jeszcze mikrorysy wypełni i przymaskuje, jak zastosuje dobry "szuwaks"
Dopisano 9 cze 2013, 11:20:Marianek napisał(a):To ze pewne parametry są zapisywane to wiem od dawna to było, ale ze teraz wszytko już zapisuje

.
Wszystko to może nie, ale znacznie więcej niż we wcześniejszych modelach, np. ile razy szybę opuściłeś...dobrze, że nie spodnie
Dopisano 9 cze 2013, 12:14:Gajdzin napisał(a):Ja w prasie amerykańskiej czytałem sporo narzekania na ekran nawigacji – że za mały i wpasowany w deskę rozdzielczą, jakby ktoś go dodał w ostatniej chwili. Osobiście tak tego nie odbieram.
A ja się zgadzam z tą krytyką – to ta jedna, z niewielu rzeczy trzeba przyznać, która im ewidentnie nie wyszła...mnie osobiście kole w oczy.
Dopisano 9 cze 2013, 12:55:grzegokow1612 napisał(a):polak900 napisał(a):5,2l i 7,1 l nie ma takiej opcji
kolego jest taka opcja ale to bardzo delikatna jazda i trzeba bardziej sie skupiać na tym delikatnym wciskaniu gazu niż jeździe no chyba ze ktoś ma to we krwi to była jazda można powiedzieć sprawdzająca możliwości oszczędnego silnika ale wynik i tak nawet jak teraz troszkę większy to w 100% zadowalający trzeba doliczyć 0,5 litra i to już jest realne spalanie przy normalnej jeździe.
Mam propozycję...Załóżcie dla takich wątek "jazda o kropelce", bo ludzie oczytają się, że 2.0 a może i 2.5 w mieście spala 7 litrów a później kupią auto i płaczą, że rzeczywistość wygląda zgoła inaczej
Dopisano 9 cze 2013, 13:02:mobb2 napisał(a):Własnie testuje autko w warunkach miejskich ( Wrocek) ile moge wyjechac na baku ( spalanie – wyzerowałem kompa) obecnie mam przejechane 520 km i jeszcze ok 340 mi pokazuje komp. ( średnie spalanie 6,7 l/100 km – wynik tylko i wyłącznie z maista).
O proszę...jeszcze lepszy rekordzista
Dopisano 9 cze 2013, 13:08:grzegokow1612 napisał(a):Cholera włąśnie tez obawiam się tej falującej maski i słabego lakieru ale ja jeszcze na swoją czekam wstrzymana z powodu i-eloopu, jeśli chodzi o tą maskę to faktycznie jakaś ona tak delikatna nawet przy otwieraniu jak się ja podeprze to faluje
Faluje, bo teraz blachy są cienkie jak papier i tyle w temacie.
Dopisano 9 cze 2013, 13:26:Paweł napisał(a):Prawdopodobnie tylko wersja amerykańska ma ten guzik. W e-specu nie ma czegoś takiego (ani guzika otwierania klapy, ani ryglowania zamków drzwi – tzn. ten drugi jest, ale w dzynksie obok klamki).
I to jest właśnie dla mnie niepojęte, że na tamten rynek oferują te "drobne" udogodnienia a nas mają w

bo nie sądzę, żeby nie wiedzieli jakie są potrzeby, o koszty raczej też nie chodzi, więc nie wiem...nie rozumiem...jestem @#$%^&
Dopisano 9 cze 2013, 13:44:situs napisał(a):Mazda chciałaby pozycjonować swoją szóstkę blisko klasy premium
Chcieć to może i chciałaby, ba nawet poprzez działania PR próbuje to przyszłym klientom zasugerować, ale trzeba być chyba ślepym i głuchym żeby w tu uwierzyć
Dopisano 9 cze 2013, 13:55:Leszkowy napisał(a):Oleju nie dolewaj do wartości max. Taki częsty nawyk nie jest zdrowy dla silnika. Ma być pomiędzy min a max.
Powielasz forumowe mity.
Leszkowy napisał(a):Nie wymieniaj wcześniej oleju. Fabryka na docieranie zalewa olejem ułatwiającym ułożeni się silnika. Czytać instrukcję i nie poprawiać inż. fabrycznych

O ciekawe, mogę poprosić o wiarygodne źródło tej informacji
Dopisano 9 cze 2013, 16:27:TOiOWO napisał(a):Cóż, moja trochę negatywna opinia na temat modelu GJ, może wynika z tego że oczekiwałem na coś lepszego
No właśnie…mam wrażenie i nie jestem w tym odosobniony, że wiele osób w naszym kraju oczekuje od Mazdy…zbyt wiele. Owszem marka wyróżnia się stylistycznie, ale od strony technicznej, jakości materiałów to poprawne, ale nic poza tym, „wozidełko”. Może to tu jest pies pogrzebany...trzeba po prostu „wrzucić na luz”
Dopisano 9 cze 2013, 16:43:grzegokow1612 napisał(a):Oczywiście ze opiszę moje doświadczenia z jasną skóre jeśli chodzi o orginalne jeansy to posiadamy takie i mimo wszystko farbuja kupowane w sklepie levi's a wiec chyba coś pod tylek będzie trzeba podłożyć ha ha dobrze ze często nie jeździmy w jeansach.ale co tam jaoś 3 lata wytrzymam nawet jak mialbym ja co 2 miesiace czyścic.
Jeśli będziesz chciał prawidłowo zadbać o skórę to i tak co ok. 3 miechy powinieneś ją wyczyścić i zakonserwować. Co do jasnej a tym bardziej białej skóry to z oczywistych powodów jest zdecydowanie trudniejsza do utrzymania w czystości/ładnym stanie. Jeśli chodzi o farbowanie od jeansów to nie ma znaczenia czy drogie, markowe czy tanie, bo zarówno jedne jak i drugie mogę Ci "zapaprać" tapicerkę – niestety musisz uważać w czym jeździsz. Są jeszcze inne "przykazania" użytkownika tego rodzaju tapicerki, ale nie będę się rozpisywał, bo to nie miejsce – jest na forum wątek temu poświęcony.
Dopisano 9 cze 2013, 17:02:OldSeb napisał(a):Nie za bardzo kumam o co chodzi z tym ryglowaniem

Przecież można to zrobić przyciskiem na drzwiach kierowcy. Inna sprawa, że otwarcie jest możliwe również tylko tym cynglem na drzwiach a nie można zrobić tego jak człowiek, czyli ciągnąc za klamkę. Trochę to niewygodne ale tak jak piszecie – to jest typowe czepialstwo
To nie jest Kolego "czepialstwo", bo Mazda ludziom "mydli oczy" technologią SkyActiv a takie ryglowanie jakim nas cały czas raczy to poziom "kamienia łupanego"
Dopisano 9 cze 2013, 17:20:Sebal napisał(a):– już któryś raz pojawia się negatywna opinia o braku ryglowania drzwi jednym przyciskiem. Naprawdę tak Wam to potrzebne? Ja miałem kiedyś to w innym samochodzie i kazałem sobie to wyłączyć. Podejrzewam że tak jak w GH da się tę funkcję włączyć przez kompa w ASO tyle że barany z ASO niezbyt znają się na mazdach (nie wszyscy oczywiście)
Nie wyzywaj ludzi od baranów, bo tak się składa, że sposób wyzwolenia ryglowania w GJ, zresztą podobnie jak w 3BL, jest mechaniczny, tym "cynglem" a nie elektryczny- przełącznikiem, więc co miałoby tu ASO włączać przez kompa. Nic. W związku z powyższym nie da się również zrealizować "auto ryglowania". W tej klasie auta w 2013 r to jest kompromitacja i ośmieszanie się tego producenta i kropka.
Dopisano 9 cze 2013, 17:41:TOiOWO napisał(a):Podłokietnik z przodu jeździ tam i z powrotem, z beznadziejną blokadą, jak pies z .......... z suką.

Nie no, mistrzu rozwaliłeś mnie tym porównaniem...