Mazda6 (GJ) – Nasze wrażenia i opinie

Mazda6 GJ (2012– 2016) / Mazda6 GL (2016- )

Postprzez qmekk » 3 cze 2013, 22:58

Ja juz mam za sobą 6000 :)

Co do automatycznego zamykania się samochodu przy odejściu jest jeszcze jeden przypadek, który moim zdaniem jest źle obsłużony. Wychodzę z samochodu, otwieram bagażnik, wyciągam, zamykam, odchodzę. W tym przypadku nie zamyka mi się maszyna sama.

Mam nadzieję, że nowa wersja softu, który w pewnym momencie na pewno się pojawi takie przypadki będzie poprawnie obsługiwał.

Co do serwisu, to oni nic nie wiedzą, bo samochód jest za nowy :) Ja już czekam 3 tygodnie na odpowiedź serwisu na moje stuki w hamulcach. Śmiech na sali. Jeszcze trochę i będę żartował z mazdy, że jej bezawaryjność (liczba napraw w serwisach autoryzowanych) jest tak mała, bo serwis jest bezradny i nic nie wie, ludzie to w końcu obchodzą i robią na boku, a nie, że te samochody są takie super <dupa>

Z tego co pamiętam, to automatyczne włączenie świateł mijania zależną od jasności na zewnątrz ustawiało się w setup vehicle na monitorze.

Ostatnio miałem okazję jechać w nocy z automatycznym włącznikiem / wyłącznikiem długich – bajka :) Czasami brakowało takiego krótkiego podświetlenia drogi, ale generalnie bajka.

Generalnie jest parę usterek moim zdaniem, drobnych, bo drobnych, ale jest:
1. stuki w hamulcach (jak na razie tylko to ja mam)
2. przy glosnym graniu muzy elektonicznej trzęsie się to sreberko na drzwiach. Glosno znaczy 50 :)
3. i-eloop – ale to juz historia
4. zwroccie uwagę, ze kolejnosc przyciskow przy joysticku jest inna niz na panelu. Tam phone z audio jest odwrotnie – ja uwazam to za drobną usterkę użytecznościową, bo moznaby te przyciski na joysticku przyciskac nie patrzac na nie, ewentualnie patrząc na panel przy nawigacji.
5. automatyczne zamykanie się samochodu – kolega opisał kilka wpisów wyżej

Poza tym – cud machina :)
-------------------------------------------------------------------------
Jak ktoś chce mieć FUN z jazdy, to musi być posiadaczem MAZDY !
-------------------------------------------------------------------------
Początkujący

Od: 20 mar 2013, 01:00
Auto: Mazda 6 GJ, 2.0 Benzyna, Sky Passion, Meteor Grey, Gdańsk, Polska

Postprzez grzegokow1612 » 4 cze 2013, 08:23

qmekk napisał(a):przy glosnym graniu muzy elektonicznej trzęsie się to sreberko na drzwiach. Glosno znaczy 50

ja mam takie coś w prawych drzwiach jak silnik osiąga obroty przy rozpędzaniu się miedzy 2 a 3 tys obrotów muzyka wystarczy na 20 i już słychać sreberko ale to nie wina zepsutego głośnika bose tylko coś po prostu w drzwiach bo przy wyłączonym sprzęcie tez to jest. a mam dopiero 3000 tys km przejechane.no i kierownica która mnie denerwuje od początku nie była ustawiona prosto jak wezmę ją do prostego auto ucieka w prawo jadę z tym na serwis ogólnie autko miód malina zobaczymy co dalej?
Forumowicz

Od: 31 sty 2013, 11:19
Auto: MAZDA 6 (GJ) 2013 SKYPASSION 2.0 165 KM,MT, I-ELOOP NAVI,JASNA SKÓRA,GRAY METEOR

Postprzez Marcinii » 4 cze 2013, 09:06

A ja nie sreberko słyszę czasem a tą klapkę od nawigacji, gdzie karta siedzi. Jak się klapkę otworzy to już nie słychać nic. Ale to było jeszcze cichutko, teraz regularnie słyszę coś w okolicach radia, lekko pod od strony pasażera, nie trzeba muzyki, wystarczy, że przejadę się po mniej równej drodze :/
Forumowicz

Od: 17 lut 2013, 07:24
Auto: Mazda 6, 2.0 165KM, 2013

Postprzez Maz666 » 4 cze 2013, 09:37

Z wycieraczkami u mnie akurat ciekawa sprawa, bo z tego co widzę to większość osób pisze że to działa
bez sensu, ja nie zauważyłem z tym na razie żadnych problemów, mam cały czas na automacie i też nie
zanotowałem żeby się załączały bez deszczu, może to kwestia czasu. Odnośnie regulacji czułości świateł
zgadza się to można ustawić tylko że ja mam wrażenie że jeżeli chodzi o poziom jasności przy którym się
zapalają jest ok, więc nic nie przestawiałem. Podsumowując z automatem w czasie deszczu kicha, można
powiedzieć ze względu na pogodę od tygodnia nie mam automatu :( Przyciemnianie podświetlania,
dokładnie tak jak ktoś napisał, można wyłączyć tym patyczkiem koło kierownicy ale nawet jeżeli się to
zrobi, jak będzie ciemno trzeba będzie kręcić tym znowu, absurd. Kolega tomb napisał że u niego wyjście z
samochodu nie załącza automatycznie blokady, pewnie dlatego że masz wyłączone automatyczne
blokowanie (menu ustawienia auta na dużym wyświetlaczu). Odnośnie menu samochodu to jest też ciekawy
temat, cześć ustawień jest na dużym wyświetlaczu a cześć na małym, znowu jakiś dziwny wynalazek <co?> Odnośnie przypadku który opisał qmeek, przetestowałem taki scenariusz: wyłączam samochód, wysiadam, zamykam drzwi, samochód pika, otwieram bagażnik, zamykam bagażnik oddalam się od samochodu –
samochodu jest zamknięty. Sprawdziłem odchodząc od samochodu, zostawiając kluczyć i sprawdzając czy
bagażnik/drzwi są zamknięte. Może to różnica w działaniu pomiędzy sedanem a kombi ? Nie jestem
pewien jaką wersję posiada kolega. Ten temat zamykania to jakiś kosmos, jak można wprowadzać coś o
czym nikt nie wie jak działa. Temat sreberka przy głośnym graniu muzyk, mam to samo i mam zamiar to
reklamować, na razie jeszcze testuje. Jednym z argumentów dla których kupiłem model PASSION był lepszy
system audio a tu widzę niezła wpadka. Najlepsze jest to że przy jednej płycie która grała ok. w moim 8
letnim Civicu, tu wszystko trzeszczy. No i jeszcze wracając do tematu świateł. Byłem wczoraj w serwisie
żeby zrobili mi coś z Xenonami, świecą za nisko. Niestety ale będzie drugi podejście, nie powiedzieli tego
wprost ale mam wrażenie że nie mają pojęcia jak je ustawić i będzie telefon to wielkiego brata. Więc
módlmy się żeby się coś poważnego nie zepsuło :)
Początkujący

Od: 3 cze 2013, 14:21
Auto: MAZDA 6 PASSION 2.0 SEDAN 6MT + NAVI

Postprzez chmooreck » 4 cze 2013, 10:15

Maz666 napisał(a):Przyciemnianie podświetlania,
dokładnie tak jak ktoś napisał, można wyłączyć tym patyczkiem koło kierownicy ale nawet jeżeli się to
zrobi, jak będzie ciemno trzeba będzie kręcić tym znowu, absurd

A nie jest czasem tak jak w GH, ze przyciśnięcie tego patyczka od regulacji przełącza między trybami ? Tzn z przełączaniem na nocny i bez przełączania. Ja na tryb przyciemniony przełączam praktycznie tylko jak mam dłuższą nocną trasę. Nie trzeba nic kręcić, wystarczy nacisnąć (przynajmniej w GH).
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez netcoding » 4 cze 2013, 10:41

Czytając wasze opinie zaczynam poważnie sie zastanawiać nad rezygnacja z zakupu GJ która zreszta juz do mnie płynie. Bo jak juz wychodzą takie pierdoly to co będzie za rok lub dwa :( Piszcie wiecej o nawet najdrobniejszych problemach bo to ma duże znaczenie. Pozdrawiam
Tworzenie stron www, CMS – zapraszam http://www.netcoding.pl
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 18:37

Postprzez Marcinii » 4 cze 2013, 10:48

Bez przesady. Nawet ze świadomością tych mankamentów, o których tu piszemy ponownie wybrałbym te auto :)
Forumowicz

Postprzez tomb745 » 4 cze 2013, 11:00

Wciśnięcie patyczka kasuje licznik. Czy wiecie jak uzyskać średnie spalanie, ale nie od poczatku lecz w danej trasie (licznik A lub B)?
Ostatnio edytowano 4 cze 2013, 11:36 przez tomb745, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 22 kwi 2013, 14:45
Auto: GJ 6 kombi, sky-passion 2,2 175 KM, diesel, AT

Postprzez chmooreck » 4 cze 2013, 11:03

W GH sa 2 "patyczki" jeden od regulacji jasności (i ten po wciśnięciu przełącza tryby), a drugi od licznika... W GJ jest jeden od licznika i jasności ? ;)
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Marcinii » 4 cze 2013, 11:04

tomb745 napisał(a):Wciśnięcie patyczka kasuje licznik. Czy wiecie jak uzyskać średnie spalanie, ale nie od poczatku lecz w danej trasie (licznik A lub B)?

Kasujesz średnie spalanie w momencie jakim chcesz :)
Forumowicz

Postprzez Maz666 » 4 cze 2013, 11:08

Też uważam że nie ma co przesadzać, autko jest ogólnie super. Ja się zastanawiałem na Akordem, ale jak zobaczyłem nową Mazdę to się zakochałem :)

Dopisano 4 cze 2013, 11:15:

Dokładnie w GJ jest jeden od licznika i jasności. Reszta rzeczy koło wskaźników sterowana z kierownicy.
Początkujący

Od: 3 cze 2013, 14:21
Auto: MAZDA 6 PASSION 2.0 SEDAN 6MT + NAVI

Postprzez tomb745 » 4 cze 2013, 11:38

Marcinii napisał(a):
tomb745 napisał(a):Kasujesz średnie spalanie w momencie jakim chcesz :)

Tzn jak to zrobić, by miec srednie od poczatku i w trasie?
Forumowicz

Postprzez grzegokow1612 » 4 cze 2013, 11:44

Prawda jest taka ze gdybym miał wybierać jeszcze raz autko nawet wiedząc o tych usterkach to była by to mazda,moim zdaniem takie usterki nawet najmniejsze trzeba zgłaszać żeby w ASO mieli pojecie ze coś takiego występuje wtedy wprowadzą jakieś poprawki mam taką nadzieję.

Dopisano 4 cze 2013, 11:51:

jeszcze jedno ciekawe kiedy pojawią się uchwyty bagażnika na sedana bo pod listwami miejsce na zamocowanie jest tylko musiały by być wymienione listwy na takie z otwieranym klapkami mazda powinna się za to wsiąść przecież to już przeszło pol roku od wejścia modelu na rynek polski.MAZDA POLSKA CHYBA JESZCZE NIC NA TEN TEMAT NIE WIE ?
Forumowicz

Od: 31 sty 2013, 11:19
Auto: MAZDA 6 (GJ) 2013 SKYPASSION 2.0 165 KM,MT, I-ELOOP NAVI,JASNA SKÓRA,GRAY METEOR

Postprzez Marcinii » 4 cze 2013, 12:27

tomb745 napisał(a):Tzn jak to zrobić, by miec srednie od poczatku i w trasie?

Jak masz na liczniku wyświetlone średnie spalanie to bodajże wystarczy że przytrzymasz klawisz info na kierownicy.
Forumowicz

Postprzez netcoding » 4 cze 2013, 14:07

No ja myśle :) aktualnie jeżdżę mazda 6 gg USA i jestem mega zadowolony poza wymianami eksploatacyjnymi nic nigdy nie naprawialem :) rozwazalem zakup hondy accord ale ostatecznie zdecydowałem sie na nowa 6.

Jedyne co to obawa czy te bajery i elektronika nie padnie :) to jedyne czego sie obawiam, pozatym auto fajne z tego co obczailem na jeździe testowej na której byłem 2x :) no i na ulicy prezentuje sie swietnie w szczególności kombi soul red choć biała tez wyglada fajnie :)

A tak z ciekawości w razie usterki i wizyty w serwisie zwracane są koszty dojazdu? Chodzi mi o paliwo :)
Forumowicz

Postprzez chmooreck » 4 cze 2013, 14:22

netcoding napisał(a):A tak z ciekawości w razie usterki i wizyty w serwisie zwracane są koszty dojazdu? Chodzi mi o paliwo :)

<rotfl>
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez netcoding » 4 cze 2013, 16:27

Proszę sie nie nabijac to mój pierwszy nowy samochód i tak mnie zaciekawilo :) bo 1,2,3 razy to można sie przejechać, ale wiecej nie ze swojej winy to są koszty, tym bardziej jak ktoś ma do serwisu 100 km.
Ostatnio edytowano 4 cze 2013, 20:55 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie trzeba cytowac calej poprzedzajacej wiadomosci...
Forumowicz

Postprzez tomb745 » 4 cze 2013, 20:53

Zapomnij, zwrócić mogą tylko koszty holowania przez assistance Mazdy lub ubezpieczyciela.
Ostatnio edytowano 4 cze 2013, 20:54 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie trzeba cytowac calej poprzedzajacej wiadomosci...
Forumowicz

Postprzez Cantore » 5 cze 2013, 11:22

Czyżby M6 MPS było kwestią czasu (342KM): http://www.caradvice.com.au/193821/mazd ... ip-return/
Forumowicz

Od: 24 maja 2008, 15:10
Auto: Mazda 6 (2004 r.), benzyna 2.0

Postprzez motomike6 » 5 cze 2013, 18:46

Cantore napisał(a):Czyżby M6 MPS było kwestią czasu (342KM): http://www.caradvice.com.au/193821/mazd ... ip-return/

Wyglada ze moze doczekamy sie nowej 6 w MPS.
Czas pokaze

Remember to always be true no matter what you do
Forumowicz

Od: 15 maja 2012, 15:34
Auto: Jest GJ 2.2 AT
Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH