Mazda6 (GJ) – Nasze wrażenia i opinie

Mazda6 GJ (2012– 2016) / Mazda6 GL (2016- )

Postprzez maselek » 2 mar 2013, 18:32

Panowie co jest !! Szbko z GJ na "Nasze mazdy" już nie mogę się doczekać fotek. Prezentować te swoje perełki :D
Forumowicz

Od: 29 kwi 2008, 20:51
Auto: M6' GH 2.0 Pb

Postprzez grzegokow1612 » 2 mar 2013, 23:33

Witam dziś sie dowiedzialem jak dziala system i-stop w nowej 6 myslalem ze uruchomienie po wylaczeniu sie silnika np na swiatlach powodowane jest przez rozrusznik a tutaj niespodzianka wcale ze nie tylko tloki sa tak ustawiane ze iskra powoduje popchniecie tloka i uruchamia silnik w przeciagu 0.30 sekundy i to naprawde sprawdza sie rewelacyjnie wcale tego nie czuc i zeby nie kontrolka to nawet bylo by to nie do wylapania.
Ostatnio edytowano 3 mar 2013, 21:19 przez bieski, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie piszemy całego teksu z wielkich liter. Mam nadzieję że to było ostatni raz :P
Forumowicz

Od: 31 sty 2013, 11:19
Auto: MAZDA 6 (GJ) 2013 SKYPASSION 2.0 165 KM,MT, I-ELOOP NAVI,JASNA SKÓRA,GRAY METEOR

Postprzez oan » 2 mar 2013, 23:47

Dzień dobry,
jeżdżę wprawdzie dopiero kilka dni (od środy) i tylko po mieście więc za dużo nie mogę powiedzieć. Choć na razie wrażenia są świetne.
Najbardziej urzekł mnie I-stop – działa genialnie, szybko do tego zdarzyło mi się kilka razy, że zorientowałem się dopiero po chwili, że silnik zamilkł :).
W porównaniu do mojego poprzedniego (Lancer Sportback) 6 w ogóle nie wydaje dźwięku.
Nad spalaniem pracuję, na razie nie spaliłem nawet pół baku.

Z minusów to brak śmietniczki i dość mało miejsca nad głową z przodu. W Mitsubishi miałem dwa razy tyle – na szczęście nie jestem strasznie wysoki :). Nie widzę też nigdzie przycisku do zamknięcia drzwi (choć jest możliwość ustawienia zamknięcia automatycznego). Wziąłem sobie instrukcję – poczytam do snu. Warto zwrócić uwagę na skalę tych "minusów" – czepialstwo.
oan

Postprzez OldSeb » 3 mar 2013, 20:15

maselek napisał(a):Panowie co jest !! Szbko z GJ na "Nasze mazdy" już nie mogę się doczekać fotek. Prezentować te swoje perełki :D

Moja jest już w poczekalni :)
Jak już jestem przy klawiaturze – auto podoba mi się coraz bardziej z każdym przejechanym kilometrem. Pojeździłem wczoraj i dziś trochę po krętych ślimakach i auto prowadzi się w ostrych zakrętach niesamowicie. Poza tym cały dzień bez korków i komp pokazuje średnie spalanie 7,8 – oczywiście w całości po Warszawie <spoko>
Mądrzy urzędnicy, nawet korzystając z ułomnych przepisów, potrafią podjąć właściwe decyzje. W odwrotnej sytuacji nawet najlepsze prawo nie uchroni obywateli przed głupimi decyzjami. Ch. de Gaulle
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 lut 2013, 21:08
Auto: Mazda 6 GJ 2012 2.0 SKYACTIV-G

Postprzez Leszkowy » 4 mar 2013, 16:29

Testował, "latał" bokiem i wylądował <rotfl>
http://www.youtube.com/watch?v=ZlClcPOZzTM
Forumowicz

Od: 28 gru 2012, 12:32
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP MT SkyPASSION. Soul Red.
Sedan.

Postprzez adamus28 » 4 mar 2013, 18:29

Witam tutaj mam coś dla niezdecydowanych jeszcze na nową Mazde GJ :D
http://tvnplayer.pl/programy-online/mot ... 17963.html
Forumowicz

Od: 24 lut 2013, 00:53
Auto: Mazda 6 2.5 192KM AT 2013 Skypassion
Jet Black Sedan

Postprzez OldSeb » 4 mar 2013, 21:12

Nie powiem, że nie jest przyjemniej słyszeć te wszystkie ochy i achy :D
Zobaczymy jak to wszystko wytrzyma próbę czasu. Natomiast w 100% zgadzam się z ostatnim zdaniem podsumowującym – "Trudno znaleźć w klasie bardziej ekscytujący samochód".

Komentując post wyżej – na Rosjan zawsze można liczyć <rotfl>
Mądrzy urzędnicy, nawet korzystając z ułomnych przepisów, potrafią podjąć właściwe decyzje. W odwrotnej sytuacji nawet najlepsze prawo nie uchroni obywateli przed głupimi decyzjami. Ch. de Gaulle
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 lut 2013, 21:08
Auto: Mazda 6 GJ 2012 2.0 SKYACTIV-G

Postprzez Gumiś » 4 mar 2013, 22:32

Na jeździe testowej byliśmy na początku roku, ale trochę na głowie miałem i zapomniałem tu opisać.
Przyznam że byłem zaskoczony pozytywnie osiągami, niby tylko 165hp no ale też tylko~1400kg, co sprawia że tragedii nie było, a wręcz całkiem ok.
Prześwit dość spory, ale nie czuć tej 'kozowatości', generalnie prowadzenie jak na FWD bardzo dobre, myślę że razem z Accordem i Mondeo top w swoim segmencie. Głośnej pracy automatu nie dane było mi sprawdzić gdyż dali mieli manuala :/ Swoją drogą sprzęgło strasznie lekko chodzi, zdecydowanie za lekko. Z automatem jechałem CX5 i faktycznie skrzynie było słychać ale to kiepski punkt odniesienia.
Wnętrze, wyłączając segment premium, na pewno ścisła czołówka klasy D. Kilka drobnych niedopatrzeń jednak do zaakceptowania.
Ojciec do zmiany auta przymierza się od ponad roku, więc trochę tematu przez ten czas przerzuciliśmy i co rusz nam jakieś auto odpadało.
Ostatecznie stosunkiem ceny do tego co auto oferuje wygrała Mazda. Szkoda że najmocniejszy silnik nie ma nawet 200hp, ale niską masą szóstka nadrabia. Liga osiągów ta sama co w mojej 530d, szału nie ma, ale ojciec twierdzi że tyle mu wystarczy.
Dzisiaj zamówił czarnego sedana 2,5 SkyPassion. Odbiór najpewniej w czerwcu.

PS. W nawigacji ma pojawić się język polski, upgrade w serwisie ma być bezpłatny, możliwe że tym roku.
Początkujący

Od: 4 sty 2013, 01:29
Auto: BMW 530dA

Postprzez air23 » 5 mar 2013, 10:27

Leszkowy napisał(a):http://tvnplayer.pl/programy-online/mot ... 17963.html

dobre!!!
Początkujący

Od: 31 sty 2013, 13:38
Auto: MAZDA 6 2,5 2013r

Postprzez grzegokow1612 » 5 mar 2013, 12:22

Jestem przekonany zamawiam sky passion 2.0 mowili ze dorzucą jeszcze nawigację gratis troche przerażają mnie koła 19 ale mam opla 4 na profilu tylko o 5 mm wiekszym i jest ok. jeśli chodzi o awaryjność to zobaczymy a co mi tam najwyżej po 3 latach sprzedam jak sie leasing skończy.Pozdrawiam.
Forumowicz

Auto: MAZDA 6 (GJ) 2013 SKYPASSION 2.0 165 KM,MT, I-ELOOP NAVI,JASNA SKÓRA,GRAY METEOR

Postprzez pers » 5 mar 2013, 13:45

te 200kg mniej gj vs gh jest zastanawiające co jest cieńsze czego nie ma ze że auto gabarytowo wieksze waży aż 200kg mniej przy analogicznym silniku i wyposażeniu, wszystko musi być dużo delikatniejsze, dotyczy to też cx5 od glk/mniejszego/ czy q5 250kg mniej a od x3 czy crv 150 kg mniej, nie wiem czy to powód do radości, z ekologicznego punktu widzenia zapewne ale chyba tylko.
Początkujący

Od: 22 wrz 2012, 08:20
Auto: gh 2.0D 09

Postprzez chmooreck » 5 mar 2013, 14:12

Poczytaj o skyactive.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez adamus28 » 5 mar 2013, 14:36

Może naraże się właścicielom modelu GH,ale dla was wszystko co jest nowsze jest złe,niektórzy z góry przekreślają model GJ np. cytuje"zastanawiające co jest cieńsze czego nie ma " w filmie powyżej jest przedstawione na przykładzie tłoka z korbowodem jak to jest z tą wagą.Nie mówie że samochód jest super ,bezawaryjny itd bo to czas pokaże,co do wyglądu to oczywiście każdy ma swoje zdanie ,mi się podoba tak samo zewnątrz jak i w środku do tego dobre wyposażenie itd.Na moim przykładzie powiem że nigdy mazdy pod uwage nie brałem (nie podobała mi się w środku) ale teraz to inna bajka .Teraz czekam na odbiór 2,5l GJ 192km Skypassion sedan czarny, napewno moje spostrzeżenia opinie na temat tego auta będą rzetelne i prawdziwe bo chyba na tym polega forum,klub mazdy a nie chwalenie tylko swojego modelu pozdrawiam :)
Forumowicz

Jet Black Sedan

Postprzez polak900 » 5 mar 2013, 15:09

Nowa szóstka jest bardzo ładna, stojąc i patrząc na nią z trzema przypadkowymi osobami w salonie, zgodnie stwierdziliśmy, że trochę ją ugrzecznili w porównaniu z GH.
Wszystko poza tym to już inna bajka, środek GH w porównaniu do środka GJ to tani plastik:), choć bardzo dobrze spasowany, u mnie nic nie trzeszczy po ponad 2 latach użytkowania
Silnik 165 km lepiej się zbiera z niższych obrotów, natomiast 192 km mógłby być trochę bardziej zwinny
Najważniejsze, że pomiędzy tymi silnikami jest wyraźna różnica.
Zawieszenie jest bardziej komfortowe niż w starej GH, ale nie ma problemu z prowadzeniem.
Jakbym nie miał GH to na pewno zakupił bym ten model
O awaryjności i spalaniu się nie wypowiadam, za wcześnie.

Wiem jedno samochód ma wzięcie, bo przy mnie odebrało 2 klientów wersje 2.0 pb, O M6 w wersji D prawie nikt się nie pyta.
Byłem w salonie w sobotę, i przeważnie mało kto tam zaglądał, ale od momentu pojawienia się cx-5 zainteresowanie jest duże
Nawet dzwonią z innych miast żeby zamówić lub zarezerwować auto.

Dla tych co kupią GJ gratuluje wyboru, jak dla mnie super auto, choć delikatnie ugrzecznione <spoko>
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Gumiś » 5 mar 2013, 16:29

Z rana pozytywnie zaskoczył nas diler. Wczoraj przy zamówieniu była mowa o odbiorze w czerwcu. Dzisiaj telefon że taka szóstka jaką ojciec zamówił dopływa już do europy i zamienił się z dilerem do którego ona płynęła. Odbiór na początku kwietnia a być może nawet w tym miesiącu :D .
Początkujący

Od: 4 sty 2013, 01:29
Auto: BMW 530dA

Postprzez adamus28 » 5 mar 2013, 18:42

Gumiś napisał(a):Z rana pozytywnie zaskoczył nas diler. Wczoraj przy zamówieniu była mowa o odbiorze w czerwcu. Dzisiaj telefon że taka szóstka jaką ojciec zamówił dopływa już do europy i zamienił się z dilerem do którego ona płynęła. Odbiór na początku kwietnia a być może nawet w tym miesiącu :D .

Witam mam nadzieje ze nie moją która też ma być 12 kwietnia ,za która wpłaciłem zaliczke bo serwis zamówił sobie prędzej bo jak ja chciałem to też powiedzieli że na czerwiec pozdrawiam <lol>
Forumowicz

Jet Black Sedan

Postprzez air23 » 5 mar 2013, 21:49

adamus28 napisał(a):Może naraże się właścicielom modelu GH,ale dla was wszystko co jest nowsze jest złe,niektórzy z góry przekreślają model GJ np. cytuje"zastanawiające co jest cieńsze czego nie ma " w filmie powyżej jest przedstawione na przykładzie tłoka z korbowodem jak to jest z tą wagą.Nie mówie że samochód jest super ,bezawaryjny itd bo to czas pokaże,co do wyglądu to oczywiście każdy ma swoje zdanie ,mi się podoba tak samo zewnątrz jak i w środku do tego dobre wyposażenie itd.Na moim przykładzie powiem że nigdy mazdy pod uwage nie brałem (nie podobała mi się w środku) ale teraz to inna bajka .Teraz czekam na odbiór 2,5l GJ 192km Skypassion sedan czarny, napewno moje spostrzeżenia opinie na temat tego auta będą rzetelne i prawdziwe bo chyba na tym polega forum,klub mazdy a nie chwalenie tylko swojego modelu pozdrawiam :)

No w końcu ktoś zdecydował się na 2,5l większość osób wybiera 2,0 nie rozumiem dlaczego?! :) Gratuluje wyboru ja też zamówiłem czarną z biała skórą! Moja ma dojechać 20 marca jak odbiorę podzielę sie spostrzeżeniami.
Początkujący

Od: 31 sty 2013, 13:38
Auto: MAZDA 6 2,5 2013r

Postprzez grzegokow1612 » 5 mar 2013, 22:42

Może dlatego ze 2.5 litra jest tylko w automacie i ja dlatego też jej nie biorę
Forumowicz

Postprzez Sebal » 5 mar 2013, 23:02

grzegokow1612 napisał(a):Może dlatego ze 2.5 litra jest tylko w automacie i ja dlatego też jej nie biorę

Zastanawiam się czasami dlaczego niektórzy tak bronią się przed automatami. Przecież to sama przyjemność z jazdy. Obecne automaty to nie to co kiedyś.
Forumowicz

Od: 21 sie 2007, 10:22
Auto: było:
Mazda 6 2.0 diesel GY
Mazda CX-7 diesel ER
Mazda 2 1.3 86 KM DE
Mazda 6 2.2 180 KM GH
Mazda 6 2.2 175 KM AWD GJ
Mazda 3 2.0 150 KM AT BL
Jest:
Mazda CX 60 PHEV KH
Mazda 3 2.0 120 KM AT BM

Postprzez bieski » 5 mar 2013, 23:10

air23 napisał(a):nie rozumiem dlaczego?!

Mi się wydaję że większa akcyza za silniki > 2.0 troszkę odstrasza. 20k dopłaty za 27 KM. Trochę dużo :|
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ