Zegar – aktualne spalanie oraz zasięg

Mazda6 GJ (2012– 2016) / Mazda6 GL (2016- )

Postprzez xbios » 8 gru 2020, 07:39

Witam,
Mazda 6 2020 rok. Po pierwszym tankowaniu zniknął z zegara zasięg oraz aktualne spalanie. Zakładam, że przypadkiem coś wcisnąłem ale nie potrafię tego włączyć. W googlu tez nie znalazłem odpowiedzi. Pomocy :)
Początkujący

Od: 6 gru 2020, 22:45
Auto: MAZDA 6 III SPORT KOMBI SKYACTIV-G 165KM 2020

Postprzez katoda » 13 gru 2020, 16:29

Pomiędzy różnymi typami wyświetlacza środkowego przełączasz się klawiszem INFO – to raz. Dwa, masz możliwość przełączenia się pomiędzy różnymi typami bocznych wyświetlaczy zasięgu i spalania (wskaźnikowy/numeryczny plus zdaje się wyłączenie całkowite) przy pomocy pokrętełka po lewej stronie nad obrotomierzem.
EDIT: pokrętełko wciskasz, a nie kręcisz :)
Forumowicz

Od: 26 kwi 2008, 22:04
Auto: M6 kombi '19 Skyactiv-G 2.0 Skycruise

Postprzez jeannejbryson » 23 lis 2025, 12:27

xbios napisał(a):Witam,
Mazda 6 2020 rok. Po pierwszym tankowaniu zniknął z zegara zasięg oraz aktualne spalanie. Zakładam, że przypadkiem coś wcisnąłem ale nie potrafię tego włączyć basketball legends . W googlu tez nie znalazłem odpowiedzi. Pomocy :)

W Mazdzie 6 często zdarza się, że po tankowaniu zasięg i bieżące spalanie znikają, bo przypadkowo wyłączono je przyciskiem. Najczęściej pomaga wciśnięcie przycisku INFO na kierownicy i przełączenie widoków. Po ponownym aktywowaniu opcji „Fuel Economy” wszystkie dane wracają na wyświetlacz.
Początkujący

Od: 23 lis 2025, 12:19

Postprzez PolyTrackk » 20 maja 2026, 08:26

jeannejbryson napisał(a): PolyTrack
W Mazdzie 6 często zdarza się, że po tankowaniu zasięg i bieżące spalanie znikają, bo przypadkowo wyłączono je przyciskiem. Najczęściej pomaga wciśnięcie przycisku INFO na kierownicy i przełączenie widoków. Po ponownym aktywowaniu opcji „Fuel Economy” wszystkie dane wracają na wyświetlacz.

Miałem dokładnie to samo w swojej Mazdzie 6 i też na początku myślałem, że coś się popsuło po tankowaniu. U mnie zniknęło średnie spalanie i zasięg i już chciałem jechać na diagnostykę. Okazało się, że wystarczyło przypadkowo przełączone menu — wcisnąłem INFO na kierownicy i faktycznie po przejściu przez widoki i ponownym włączeniu „Fuel Economy” wszystko wróciło. Trochę mylące, ale jak się już wie, gdzie to jest, problem znika w 10 sekund.
Początkujący

Od: 20 maja 2026, 08:18

Postprzez Privall » 24 cze 2026, 05:25

PolyTrackk napisał(a):Miałem dokładnie to samo w swojej Mazdzie 6 i też na początku myślałem, że coś się popsuło po tankowaniu. U mnie zniknęło średnie spalanie i zasięg i już chciałem geometry dash jechać na diagnostykę. Okazało się, że wystarczyło przypadkowo przełączone menu — wcisnąłem INFO na kierownicy i faktycznie po przejściu przez widoki i ponownym włączeniu „Fuel Economy” wszystko wróciło. Trochę mylące, ale jak się już wie, gdzie to jest, problem znika w 10 sekund.

W Mazdach (i wielu innych nowszych autach) projektanci chcieli dać kierowcy tzw. "czysty widok" (często przydatny podczas jazdy nocą, żeby ekrany nie rozpraszały wzroku), ale umieszczenie tego pod jednym, łatwym do przypadkowego kliknięcia przyciskiem INFO na kierownicy regularnie płata figle właścicielom.
Początkujący

Od: 10 paź 2025, 04:33