Mazda6 (GJ) – Nasze wrażenia i opinie

Mazda6 GJ (2012– 2016) / Mazda6 GL (2016- )

Postprzez fertigus » 16 lip 2013, 12:22

bieski napisał(a):
fertigus napisał(a):2,5 litrowym dieslem

2,2 litra ;)

no oczywiście, że 2,2, bo w głowie cały czas czekam na przejażdżkę 2,5 l w pędzynie
fertigus

Postprzez chmooreck » 16 lip 2013, 12:38

Benzynówka z manualem (2.0l) Cię rozczaruje po dieslu.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez R4v » 16 lip 2013, 14:16

kryniu69 napisał(a):UWAGA osoby wysokie! Ja mam 192 cm wzrostu, i tylko przy odpowiednim ustawieniu fotela, maksymalnie w dół i bardziej płasko niż zazwyczaj ustawiam w innych autach, tylko wtedy nie dotykam głową podsufitki. A jak auto podskoczy na większej dziurze to już lekko uderzam.

Dziwne. Ja mam 196 i nie uderzam, do sufitu jeszcze z 5cm lekko. Ale u mnie poszło w nogi, a nie w kadłub ;) Natomiast mam zastrzeżenia do wysokości zagłówków, jakby poszły jeszcze z 5cm w górę to by się nic nie stało. Choć jest i tak o niebo lepiej niż w GH, którą zastępczą miałem. Tam wysokość fotela jak w maluchu, a zagłówek mi się kończył na karku.

Fajne jest, że wycieraczki są normalne, bo te płaskie kosztują majątek, a kończą się w pół roku. Albo to ja miałem takie "szczęście".
Początkujący

Od: 29 cze 2013, 09:00
Auto: M6 GJ 2.0 SkyEnergy AT Kombi

Postprzez Marcinii » 16 lip 2013, 14:19

Hmm ja mam właśnie te płaskie wycieraczki zamontowane, które już od nowości i tak nie były idealne, czasem smugi zostawiały.
Forumowicz

Od: 17 lut 2013, 07:24
Auto: Mazda 6, 2.0 165KM, 2013

Postprzez paolo1973 » 22 lip 2013, 13:41

Potwierdzam szumy wiatru przy drzwiach (szybach). Czy ktoś interweniował już w ASO ?
Początkujący

Od: 10 cze 2009, 12:19
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 165KM

Postprzez Ci3chy » 22 lip 2013, 14:14

Ja dzisiaj u dealera zgłosiłem ten problem(przy okazji reklamacji felg które zostały zarysowane przy montażu) i zaproponowali mi przejechanie się podobnym modelem samochodu. Jeśli w nim problem będzie również występował to znaczy że ten typ tak ma i nic z tym nie zrobią, jeśli nie to znaczy że z moim jest coś nie tak. Jeśli jednak dużo osób zwraca na to uwagę to znaczy że ten model ma po prostu taką wadę.
Początkujący

Od: 2 lip 2013, 11:57
Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT 2013r.
SkyPASSION – Jet Black
kombi

Postprzez hijack » 24 lip 2013, 12:32

Kilka stron wcześniej ktoś pytał o kolory – Na stronie Mazdy poszukajcie Mazda 6 konfigurator, można się tam pobawić i pozmieniać kolory, felgi, wnętrze itp. Ja nie mogę się już doczekać mojego białego sedana. Za dwa tygodnie odbieram.
Początkujący

Od: 24 lip 2013, 12:26
Auto: Mazda 6 GJ

Postprzez D-fens » 24 lip 2013, 14:45

U mnie raz szumi raz nie. Nie wiem od czego to zależy. Czasami po otwarciu i zamknięciu szyby ustaje. Ale nie na tyle jest to głośne, żeby musiał reklamować.
@hijack – wierzę, że nie możesz się doczekać. Ja mam już swoją białą piękność od prawie tygodnia (biały sedan) i napatrzeć się nie mogę.

Wysłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 4
D-fens himself
Mazda 6 Sport Kombi 2008 2.0 MZR-CD 140 KM w wersji Exclusive.
Wcześniej Mondeo 5d 2002 2.0 TDCI 130 KM
Jeszcze wcześniej Vectra B 1998 1.6 16v
A jeszcze wcześniej MPK, PKS, PKP, TAXI i z buta..
Forumowicz

Od: 25 paź 2008, 13:34
Auto: Mazda 6 GJ Sedan 2.0 benzyna 6MT Snowflake White
Mazda MX-5 NB 1998 1.8

Postprzez chmooreck » 24 lip 2013, 14:51

To może to jest problem z niedomykającą się (czasami) szybą ?
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez D-fens » 24 lip 2013, 15:04

Albo uszczelki się muszą "ułożyć"?

Wysyłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 2
D-fens himself
Forumowicz

Mazda MX-5 NB 1998 1.8

Postprzez przemekost » 24 lip 2013, 15:25

D-fens napisał(a):U mnie raz szumi raz nie. Nie wiem od czego to zależy. Czasami po otwarciu i zamknięciu szyby ustaje. Ale nie na tyle jest to głośne, żeby musiał reklamować.
@hijack – wierzę, że nie możesz się doczekać. Ja mam już swoją białą piękność od prawie tygodnia (biały sedan) i napatrzeć się nie mogę.

Obstawiam że to złudzenie. Tzn. strzelam – jest "głośno", otwierasz szybę – jest jeszcze głośniej, zamykasz szybę i wydaje Ci się że nie słychać hałasu, a w rzeczywistości jest tak samo "głośno".
Forumowicz

Od: 19 mar 2013, 20:02
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP SkyPASSION Soul Red

Postprzez gripens » 24 lip 2013, 19:59

Witam wszystkich na forum, jestem nowym zarejestrowanym użytkownikiem tego forum, choć przyznam się, że przeglądam je już jakich czas jako "gość", bo jest niezłym źródłem wiedzy o naszych mazdach – jeździłem wcześniej wersją GY z 2004r.

Tydzień temu odebrałem swoją nową 6. Stałem przed wyborem 2óch wersji benzyniaków 2.0 165KM: SkyEnergy ze skrzynią automatyczną lub SkyPassion z manualem (cena ta sama). Wcześniej jeździłem automatami sporadycznie, więc byłem do nich nastawiony dość sceptycznie, po prostu uważałem to za niepotrzebny wydatek przy zakupie nowego samochodu. Ale po przejechaniu się wersją ze skrzynią automatyczną (oczywiście testowałem oba samochody jeden za drugim) najzwyczajniej w świecie zakochałem się. Komfort jazdy jest świetny, praktycznie nie czuć zmiany biegów, skrzynia reaguje natychmiastowo redukując biegi w przypadku chęci przyspieszenia, nie ma żadnych efektów dławienia się, gubienia itp.

Jeżeli chodzi o silnik 2.0 165KM w benzynie to całkowicie odpowiada mi jego dynamika i kultura pracy. Porównując go do silnika mojej poprzedniej 6 z 2004r. (2.0 diesel 136KM) jest naprawdę super. Silnik jest elastyczny, żwawo reaguje na pedał gazu.

Wnętrze – o tak, za każdym razem jak wsiadam to uśmiecham się sam do siebie. Jest naprawdę komfortowe i fajnie zaprojektowane, wygodne fotele, miękkie plastiki sprawiające wrażenie bardzo solidnych, centralny wyświetlacz (jego rozmiar mi całkowicie odpowiada, nie mam wrażenia, że jest za mały czy za duży). Co mi się rzuciło w oczy: schowki w drzwiach są małe, zmieści się w nich jedynie niewielka butelka i nic więcej. Za to fajnym pomysłem jest "dżojstik" przy dźwigni zmiany biegów, obsługa funkcji jest bardzo intuicyjna, przynajmniej dla mnie. Żona ma już inne zdanie na ten temat:–)

Wibrująca maska przy wysokich prędkościach – wyczytałem o tym tutaj na forum, ale ja tego nie widzę. Jechałem jak na razie maksymalnie 165 km/h wg nawigacji i nie zaobserwowałem tego efektu.

Wyciszenie – jak dla mnie jest ok.

Podsumowując, jeżeli miałbym wybierać drugi raz na pewno wybrałbym ten sam samochód ( a rozważałem zakup (i przy okazji odbywałem jazdy próbne) kilkoma innym modelami znanych marek). Mazda zrobiła na mnie największe i najlepsze wrażenie.
Początkujący

Od: 24 lip 2013, 09:17
Auto: Mazda 6 GJ 2013 SkyActiv-G 2.0 165KM 6AT Aluminium Metallic (kombi)

Postprzez monkahead » 24 lip 2013, 20:07

Witam,

Uważam nową Mazdę 6 za przepiękny samochód ale dziwię się niektórym komentarzom w tym wątku. Myślę, że ich autorzy jeszcze są w po zakupowej ekstazie.

Pracuje od kilku lat w automotive, duże międzynarodowe korporacje, dostawcy OE "części na pierwszy montaż" do największych firm motoryzacyjnych, m.in. też do Mazdy, do Japonii. Powiem Wam że nikt nie ma takiego fioła na punkcie jakości jak Mazda, potrafią przysłać reklamację dostawcy nawet za to, że dostarczył części o jeden dzień ... za wcześnie, także myślę że to pokazuje jak pokręceni są Japończycy. Dlatego nie potrafię zrozumieć jak w nowym japońskim aucie klasy średniej za 120 tyś zł, który niby aspiruje do klasy premium drga maska przy wyprzedzaniu TIR'a, słychać uszczelki/hałas/szumy podczas szybkiej jazdy, system i-ELOOP kwalifikuje się do poprawki w autach które jeszcze nie wyjechały z ASO. To jakiś żart, takie rzeczy nie powinny mieć miejsca w Dacii Duster za 40 tyś zł. Ok wszyscy tną koszta ale jest jakaś granica, może niedługo będziemy akceptować szyby z folii ;) Niestety taki jest kierunek motoryzacji w XXI wieku i jak dalej firmy będą robić faceliftingi co 2 lata, a nowy model co 4, to dopracowanych aut będzie coraz mniej. To taka moja subiektywna ocena.

Nie mniej jednak auto jest piękne, także życzę wszystkim udanej eksploatacji nowej 6tki.
Forumowicz

Od: 3 mar 2013, 10:18
Auto: MX-5 NC Summer Edition

Postprzez adamus28 » 24 lip 2013, 20:40

Ja mam auto już 2 miesiące, przejechałem 1960km i cały czas jestem zadowolony i dumny jeżdzac tym autem
Słuchając czy raczej czytając niektóre opinie są na wyrost zwłaszcza te negatywne,przed kupnem mazdy jeżdziłem peugeotem 508 ful wypas,toyotą avensis,fordem mondeo i róznicy nie zauważyłem czy to w wyciszeniu,drzącej maski,no może jedną wygląd tak ładnego auta jak mazda 6 nie znalazłem u kokurencji nigdzie.Oczywiście ma jakieś małe wady ale każe auto je ma ,wystarczy wejśc na inne fora innych marek takie jak "VW, czy nawet takich marek premium jak BMW,Mercedes czy Audi myśle nie mniej mają wad niż Mazda pozdrawiam
Forumowicz

Od: 24 lut 2013, 00:53
Auto: Mazda 6 2.5 192KM AT 2013 Skypassion
Jet Black Sedan

Postprzez ZOOMik » 24 lip 2013, 23:26

Ci3chy napisał(a):Jeśli w nim problem będzie również występował to znaczy że ten typ tak ma i nic z tym nie zrobią, jeśli nie to znaczy że z moim jest coś nie tak. Jeśli jednak dużo osób zwraca na to uwagę to znaczy że ten model ma po prostu taką wadę.

To czy coś z tym zrobią (ASO) czy nie zależy (pomijam kwestię "chęci") od tego czy w ogóle da się coś z tym zrobić, więc zacząć powinni od ustalenia przyczyny.

przemekost napisał(a):
D-fens napisał(a):U mnie raz szumi raz nie. Nie wiem od czego to zależy. Czasami po otwarciu i zamknięciu szyby ustaje. Ale nie na tyle jest to głośne, żeby musiał reklamować.

Obstawiam że to złudzenie. Tzn. strzelam – jest "głośno", otwierasz szybę – jest jeszcze głośniej, zamykasz szybę i wydaje Ci się że nie słychać hałasu, a w rzeczywistości jest tak samo "głośno".

Przychylam się do tej hipotezy chwilowego "przytępienia" słuchu w wyniku otwarcia szyby :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez D-fens » 24 lip 2013, 23:59

@up
Logiczne rozumowanie ale nie. Jadę sobie w ciszy ale potrzebuję otworzyć okno. Po zamknięciu słychać wyraźnie ale nie zawsze szum. Mi to jak pisałem nie przeszkadza bo według mnie i tak jest to bardzo dobrze wyciszone auto. A do tego audio robi swoje.
Znam ludzi, którzy czepiają się, że w modelu demo szczelina montażowa ma 2 mm a w wydanym aucie jest 3 mm. Każde ma prawo się trochę różnić i to jest fajne.
Spokojnej nocy.

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
D-fens himself
Forumowicz

Mazda MX-5 NB 1998 1.8

Postprzez Leszkowy » 25 lip 2013, 08:43

U mnie słychać zawsze od prędkości ok. 80 km/h.
Dwa dni temu robiłem trasę i mogłem jeszcze raz obserwować to zjawisko <oczko> .
Przy 120 szumy z tych uszczelek przebijają nawet hałas z zakoli !
Potwierdzają to także pasażerowie.
Jeszcze wcześniej jechałem Passkiem i ewidentnie tam te zjawisko praktycznie przy ww. prędkości nie występuje.
Ciekawe czy fabryka zbada ten "problem" i wezwie posiadaczy na poprawki tych uszczelek drzwi czy może poczeka do liftingu. Ja obstawiam to drugie.
Ja może poczekam z rok i jak nic w temacie sie nie zmieni to oddaje auto do wyciszenia firmom, które poprawiają fabrykę w takim zakresie.
To wg. mnie defekt, który psuje ewidentnie przyjemność jazdy tym autem z większymi prędkościami :) .

Dopisano 25 lip 2013, 08:51:

U mnie słychać zawsze od prędkości ok. 80 km/h.
Dwa dni temu robiłem trasę i mogłem jeszcze raz obserwować to zjawisko <oczko> .
Przy 120 szumy z tych uszczelek przebijają nawet hałas z zakoli !
Jeszcze wcześniej jechałem Passkiem i ewidentnie tam te zjawisko praktycznie przy ww. prędkości nie występuje.
Ciekawe czy fabryka zbada ten "problem" i wezwie posiadaczy na poprawki tych uszczelek drzwi czy może poczeka do liftingu. Ją obstawiam to drugie.
Ja może poczekam z rok i jak nic w temacie sie nie zmieni to oddaje auto do wyciszenia firmom, które poprawiają fabrykę w takim zakresie.
To wg. mnie defekt, który psuje ewidentnie przyjemność jazdy tym autem z większymi prędkościami :) .
Forumowicz

Od: 28 gru 2012, 12:32
Auto: Mazda 6 GJ 2.0 Skyactiv-G 165KM i-ELOOP MT SkyPASSION. Soul Red.
Sedan.

Postprzez chmooreck » 25 lip 2013, 09:09

Leszkowy napisał(a):Ciekawe czy fabryka zbada ten "problem" i wezwie posiadaczy na poprawki tych uszczelek drzwi czy może poczeka do liftingu.

Obawiam się, że i lifting nic w tej kwestii nie zmieni... Obym się mylił.
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez R4v » 25 lip 2013, 09:52

Leszkowy napisał(a):Przy 120 szumy z tych uszczelek przebijają nawet hałas z zakoli !

Nawet w Polo jest ciszej. Tylko mi się jakoś nie wydaje, że problem jest w uszczelkach. Nie potrafię zidentyfikować źródła hałasu, coś jakby ze słupków przednich. A może przez ten trójkącik przy którym zwyczajowo było mocowane lusterko tak puszcza ten huragan?
Początkujący

Od: 29 cze 2013, 09:00
Auto: M6 GJ 2.0 SkyEnergy AT Kombi

Postprzez miko17 » 25 lip 2013, 17:39

Właśnie odebrałem swoją szóstkę. Pierwsze wrażenia po przebiegu 15 km.W salonie sparowano mi iPhona 5 – szybko bez żadnych problemów. Jazda super, pierwsze tankowanie bez problemu <jupi> . A zalecenia z salonu przejechania pierwszych 2000 km (chyba nikt jeszcze nie pisał o takim "dotarciu" silnika) maksymalnie do 4500 obrotów. Potem przejechać się na maxa (np S8, autostrada). No i niespodziewanie dostałem gratis wykładzinę do bagażnika. Trafiłem na super salon :) . Jak trochę pojeżdżę postaram podzielić się wrażeniami.
Początkujący

Od: 18 mar 2013, 20:51
Auto: Od 25.07.013 Mazda 6 GJ Skypassion 2.0 165 sedan Jet Black Off White Navi