– 2.0 SkyActiv-G 165KM 6MT SkyPassion: 114700
– 2.2 SkyActiv-D 175KM 6MT SkyPassion: 142700
– Różnica: 28000
Zgadzam się, że nie są to perfekcyjne porównania, bo Mazda zadbała o to, żeby nie dało się łatwo porównać
Z dwóch porównań – tego jak powyżej i diesla 175KM MT z benzyną 192KM AT w mojej ocenie to pierwsze zasługuje na porównywanie "jabłek z gruszkami" choć zgodzę się, że o jednoznaczne porównanie jest trudno. Jeździłem obydwoma autami przez długi czas, dieslem około tygodnia, benzyną 2 tygodnie. Jeśli miałbym porównać w jednym zdaniu obydwie wersje silnikowe, to musiałbym powiedzieć, że dwulitrowej benzyny w ogóle bym nie kupił, natomiast na swojego diesla, którego mam mieć za tydzień czekam z utęsknieniem. Mocniejszą benzyną nie jeździłem, ale patrząc na parametry z osiągami spodziewam się czegoś bardzo zbliżonego do diesla 175KM w manualu. Ktoś wspomniał o "kulturze w obchodzeniu się", że w "klekocie" jest mniejsza. Jeśli chodzi o różnicę w dźwięku między dieslem i benzyną, to powiem, że na wolnych obrotach jej nie słychać, natomiast przy wysokich benzyna wypada blado. Z tego co pamiętam, a nie były to dawne czasy, kiedy mieliśmy zimę diesel nagrzewał się w ciągu paru minut, podgrzewanie foteli czuło się jeszcze szybciej.
Do Gajdzin: ze złotówki po 5 latach przy 5% oprocentowaniu będziesz miał 1,22zł, nie zaś 1,34.
Spodziewam się, że rzeczywista różnica w spalaniu między 2,5 benzyną i mocniejszym dieslem w automacie wyniesie między 3 i 3,5l w związku z czym zwrot z tytułu większego wydatku przy zakupie następuje po ok. 5 latach (przy założeniu rocznego przebiegu na poziomie 20tyś.). Ciekaw jestem o ile diesel będzie droższy przy odsprzedaży, bo będzie, czyż nie?
Nowych 6stek na drogach coraz więcej. Wszystkim ich właścicielom bądź użytkownikom życzę radości i bezpieczeństwa.