Witam wszystkich forumowiczów,
Minął tydzień od kiedy stałem się użytkownikiem nowej szóstki, wersja 2.0 MT sedan. 400 km za mną, chciałbym podzielić się pierwszymi spostrzeżeniami i zapytać o kilka kwestii innych użytkowników, widzę że grono powoli rośnie

Pierwsza sprawa – auto jest piękne

Posiadam wersję w kolorze soul red i aż mi głupio jak wysiadając na parkingu przed pracą czy sklepem nie mogę przestać się oglądać oddalając się od samochodu – auto jest duże, drapieżne i preneztuje się moim zdaniem duzo lepiej w rzeczywistości niż na zdjęciach w katalogach czy internecie.
Wrażenia z jazdy – jak wielu innych użytkowników siłą rzeczy będę odnosić sie do poprzedniego auta – vectra c sedan w dieslu. Mazda jest zdecydowanie twardsza, wyraźnie wyczuwalne są nierówności jezdni, o których wcześniej nie miałem pojęcia – nie mam tu na myśli dziur a pofalowania asfaltu czy nierówności spowodane łataniem jezdni. Jednak coś za coś – jazda przy większej prędkości poza miastem sprawa niesamowitą frajde, auto trzyma się drogi jak przyklejone, pełna kontrola. Dynamika silnika zdecydowanie inna niż vectry – jazda w zakresie obrotów 2-4 tyś raczej spokojna i oszczędna, zabawa zaczyna się powyżej 4 tyś. Jeszcze do wczoraj starałem się nie przekraczać 5 tyś z uwagi na okres docierania, jednak po przekroczeniu 350km nie wytrzymałem i pociągnałem mazde do 6,5 tyś – jest moc !

Najlepsze wrażenie po wciśnięciu pedału do podłogi, auto bardzo ładnie ciągnie i myślę że po 3-4 tyś przebiegu będzie jeszcze lepiej. Obawiałem się, że brak turbiny i dieslowskiego momentu obrotowego obróci się, pomimo 45KM więcej, porównywalnymi osiągami i wrażeniami z przyśpieszenia ale na szczęście byłem w błedzie. Dynamiczna jazda zdecydowanie w zakresie 4-7 tyś i jest pięknie.
Krótko o spalaniu – spokojna jazda poza miastem – 5,5-6 l / 100, bardziej dynamiczna w granicach 7 l. Miasto 8-9 l w zależności jak często sprawdza się osiągi

Wnętrze – nie powala ale też niczego mu specjalnie nie brakuje, jest trochę czarno, ale po chwili człowiek stwierdza, że wszystko do siebie pasuje i nadaje odpowiedni ton drapieżnej szóstce. Siedziska foteli wydają się trochę krótkie co przy moim wzroście 190 cm może powodować pewien dyskomfort podczas dłuższych przebiegów, ale póki co na krótkich trasach rzędu 50-100 km niczego konkretnego nie odczułem więc pewnie będzie OK.
Wyposażenie – elektoniczne bajery cieszą i są przydatne, m.in: hamulec na wzniesieniu, czujniki martwego kąta, czujniki świateł (również długie/krótkie – system działa bardzo dobrze), wycieraczek, parkowania, bezkluczykowy zapłon, skrętne biksenony czy system i-stop. Z nawigacji na razie korzystałem raz więc nie będę sie wypowiadał. Audio nie bose ale wystarczające.
Napotkałem też kilka mankamentów, które chciałbym skonfrontować z innymi użytkownikami, generalnie czy też tak macie, albo jak sobie z tym radzicie:
1) Ruszanie z 1-biegu – dośc wyraźnie słychać pracę sprzęgła, nie jest to dźwięk nieprzyjemny czy niepokojący, jednak nie spotkałem sie z czymś takim w poprzednich autach. Może to kwestia dotarcia ? Druga rzecz, która też może jest kwestią wyczucia i przejechanych km, to sytuacja gdy po całkowitym puszcze sprzęgła i normalnym dodawaniu gazu, bezpośrednio po puszczeniu sprzęgła następuje jakby chwilowy brak wzrostu obrotów, silnik nie ciągnie przez ułamek sekundy, by po chwili wszystko wróciło do normy. Obie sutyacje dotyczą tylko 1-biegu – czy też tak macie ?
2) Automatyczne przełączanie ekranu w tryb nocny – ustawiłem auto, ale cały czas mam tryb dzienny. W instrukcji piszą, że za ściemnienie ekranu odpowiada ten sam czuknik co świateł dziennych. Świała działają poprawnie, ekran niestety nie. Jasny ekran szczegolnie przeszkadza gdy nocą włączona jest nawigacja – mocno razi po oczach, jak jest u was ?
3) Muzyka z USB – na pendrivie utworzylem kilka katalogów z różnymi rodzajami muzyki, system audio jednak ich nie widzi i pokazuje jedną długą listę wszytkich mp3 we wszystkich katalogach – czy da się to jakoś zmienić ? Druga rzecz to po wyłączeniu radia/zapłonu i ponownym uruchomieniu, odtwarzanie mp3 zaczyna się od początku listy, system nie startuje od ostatnio słuchanej piosenki, czy da się to zmienić?
Tyle jeśli chodzi o problemy, na szczęście nie są specjalnie uporczywe. Kwestie elektroniczne mogą być na pewno poprawione przez ugrade`y systemu podczas przeglądów, liczę jednak na wasze sugestie.
Nie rozpisuje się też więcej na inne tematy bo post robi się wyraźnie za długi

Czekam na odpowiedzi i służe pomocą innym forumowiczom.
Pozdrawiam
sei