Mazda CX-5 z USA

Mazda CX-5 2012–

Postprzez aRb » 17 wrz 2020, 08:50

kapete napisał(a):A może trzeba by wgrać polski soft?
Ja wymieniałem tuner na europejski, ale dopiero wgranie polskiego softu dało polskie napisy.

Z tego co doczytałem to kolega " klimator" wymienił tylko radionawigację , nic nie pisze o wymianie tunera.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 19:25
Posty: 106 (6/3)
Skąd: Szczecin
Auto: CX-5 ,benzyna 2.5L , AWD automat. 2015

Postprzez klimator » 17 wrz 2020, 09:10

W NB1 nie ma polskiego języka oraz w mojej wersji nie ma osobnego tunera jest całe radio, tak jak już napisałem :) języki są możliwe do wybrania zrobiłbym zdjęcie ale nie mam teraz dostępu do auta :) dzisiaj zrobię bo chyba się nie rozumiemy :)
Początkujący
 
Od: 22 wrz 2019, 18:58
Posty: 13 (0/1)
Auto: CX-5, 2.5B, 2013, USA

Postprzez aRb » 17 wrz 2020, 09:33

Oczywiście nie będę się spierać , ale jeżeli miałeś wcześniej takie radio jak pokazałeś ma zdjęciu to współpracuje ono z tunerem satelitarnym który znajduje się nad schowkiem pasażera (widać go po wyjęciu schowka)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 19:25
Posty: 106 (6/3)
Skąd: Szczecin
Auto: CX-5 ,benzyna 2.5L , AWD automat. 2015

Postprzez klimator » 17 wrz 2020, 09:50

Ok jeszcze poszukam bo może gdzieś przeoczyłem :) ale złącze aux i usb mam w schowku w podłokietniku może gdzieś tam niezauważyłem ? ale dlaczego przycik NAV w takim przypadku nic nie robi ?

Dopisano 17 wrz 2020, 11:23:

W schowku mam jedynie gniazdo zapalniczki i gniazdo USB+AUX za zaślepką, pod schowkiem pasażera nic nie mam patrzyłem już jak wymieniałem radio :)

Jeszcze raz zaznaczę że nie chodzi tutaj o nawigację i jej język bo nie potrzebuję a o język w samym radiu na wyświetlaczu NB1
Załączniki
received_322947828958238.jpeg
Początkujący
 
Od: 22 wrz 2019, 18:58
Posty: 13 (0/1)
Auto: CX-5, 2.5B, 2013, USA

Postprzez aRb » 17 wrz 2020, 12:53

Tak jak wcześniej pisałem tuner satelitarny znajduje nad schowkiem pasażera na konsoli (na wprost siedzenia pasażera) , po jego wyjęciu spójrz do góry i sprawdź bo to akurat też mnie interesuje (bo jeżeli go masz i po wymianie na radio EU wszystko działa to nie trzeba wymieniać tunera).
Tak wygląda

Natomiast przycisk NAV nie będzie działał bo nie masz czytnika karty SD i samej karty .
Załączniki
20190909_163935.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 19:25
Posty: 106 (6/3)
Skąd: Szczecin
Auto: CX-5 ,benzyna 2.5L , AWD automat. 2015

Postprzez klimator » 17 wrz 2020, 15:36

No to u mnie go nie ma mam tylko moduł bluetooth
Załączniki
MVIMG_20200917_161523.jpg
Początkujący
 
Od: 22 wrz 2019, 18:58
Posty: 13 (0/1)
Auto: CX-5, 2.5B, 2013, USA

Postprzez aRb » 17 wrz 2020, 17:29

Sprawa tunera wyjaśniona , na twoim zdjęciu po prawej stronie widać dwie śruby (gwinty) i ja mam tu zamontowany ten tuner satelitarny – jak się okazało chyba6 nie potrzebny , bo jak go odłączyłem to radio dalej gra.
Dziękj za odpowiedźi bo to naprowadziło mnie do jego odłączenia.Więc chyba poszukam radio EU.
Jeszcze tylko jedno pytanie czy wymiana polega na demontażu i montażu bez przeróbek.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 19:25
Posty: 106 (6/3)
Skąd: Szczecin
Auto: CX-5 ,benzyna 2.5L , AWD automat. 2015

Postprzez klimator » 17 wrz 2020, 21:15

Ja tylko wypialem i wpialem radio nic nie robilem więcej ale chyba kupiłem jakieś chu... bo nie mogę zmienić języka na ang z niemieckiego i coś mi nie zaczytuje książki telefonicznej przez co nie widzę kto dzwoni poza tym wszystko działa kamera cofania rowniez i fale normalnie wyszukują
Początkujący
 
Od: 22 wrz 2019, 18:58
Posty: 13 (0/1)
Auto: CX-5, 2.5B, 2013, USA

Postprzez aRb » 18 wrz 2020, 09:34

No i teraz to już całkiem się pogubiłem , posiadam radio (radionawigację ) NB1 TomTom jak na zdjęciach w poprzednich postach , z tego co się orientuję ( może źle ) to cały układ składa się z radia , wzmacniacza i tunera ( w moim przypadku – satelitarny Sirius)
Jak to się dzieje że po odłączeniu tego tunera radio nadal działa ? Czy radio posiada wewnętrzny tuner ? Jeżeli tak jest to czy wystarczy kupić samo radio EU aby posiadać częstotliwości parzyste ?
Po co są tunery tzw. europejskie i w zamian za co i gdzie są montowane ? A może wzmacniacz spełnia rolę tunera .
Jak rozpoznać że radio obsługuje system Bose np. na tylnej ściance
Sorry że tyle niewiadomych ale jestem laikiem w tych sprawach a chciałbym mieć możliwość odbioru częstotliwości parzystych.
W/g tego co napisał kolega "klimator" wystarczy wymienić radio , ale chciałbym mieć pewność
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2017, 19:25
Posty: 106 (6/3)
Skąd: Szczecin
Auto: CX-5 ,benzyna 2.5L , AWD automat. 2015

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy CX-3 / CX-5 / CX-7 / CX-9