Negocjacje cenowe z dealerem
"...będzie na "sztywno" czy też będą możliwości negocjacji..." – w Lublinie Pan "sprzedawca" jak zapytałem miesiąc temu czy jest możliwość negocjacji ceny odpowiedział – "Ja już sprzedałem ponad 30 samochodów", pewnie przez ten miesiąc sprzedał kolejne 50 i jak tu negocjować cenę przy takiej sprzedaży –
, ktoś wcześniej pisał, że Mazdy są na promie, pewnie cały załadunek tego promu jedzie karawaną lawet do Lublina…

- Od: 15 sty 2012, 10:58
Witam
W moim przypadku było podobnie.
Negocjowałem z kilkoma dealerami w Polsce cenę mojego Cx5.
Dodam że w takiej samej opcji no może z małą różnicą- manual.
Auto kupione w grudniu. O upustach mogłem zapomnieć
Cena 133900 plus kilka dodatków takich jak siatka do bagażnika, światła led do jazdy dziennej
Pakiet powitalny (czerwone podświetlenie led pod nogami pasażera i kierowcy)
Listwy progowe komplet 4szt.(przednie kierowcy i pasażera z podświetlonym ledowym
Napisem CX5 – naprawdę fanie wygląda) oprócz tego dodatkowe oświetlenie bagażnika – standardowe jest beznadziejne a i po zamontowaniu dodatkowego szału nie ma
Za te dodatki zapłaciłem około 4000 zł nieco taniej około kilkuset złotych na przykład światła led katalogowo 1718
Z rabatem 1489 zł.
Reasumując auto za 137900, dostałem w gratisie. ......dywaniki i tylną chromowaną listwę bagażnika hehe ale uwaga udało się wynegocjować komplet kół zimowych 17" opony +felgi.
To były najlepsze warunki spośród 4 ofert dealerów.
Pozostali otwarcie przyznali że nie mam na co liczyć na jakikolwiek rabat
Auto było dostępne od ręki, przypadek losowy sprawił że ktoś zrezygnował.
Inaczej czas oczekiwania około 4 miesięcy na zamówiony egzemplarz.
To proste- popyt na ten model jest tak duży że dodatkowe promocje rabaty i przekonywanie potencjalnyc nabywców do zakupu CX5 są zupełnie niepotrzebne. Stąd pewność siebie u dealerów i niechęć do negocjacji cenowych.Po co Panowie dealerzy mają reklamować i zachęcać do zakupu sporymi rabatami produkt który w momencie załadunku na statek w Japoni ma już swojego nabywcę w Europie lub na innym kontynencie.
Jeden ze sprzedawców powiedział mi wprost, jeśli pan nie kupi to i tak go sprzedam za kila dni.
Sprawdziłem. ................nie rzucał słów na wiatr
Tak więc przyznam że byłem nie mniej zdziwiony niż Ty podejściem "MAZDY" do potencjalnych nabywców.
W moim przypadku brałem jeszcze pod uwagę Tiguana, Rav4, i CRV.
Wygrała Mazda głównie ze względu na całkowicie nową konstukcję nowy silnik design bezpieczeństwo "made in Japan 100%"
I żeby nie było.......... mam co nieco do zarzucenia. Znajdziesz w tym wątku kilka wpisów wyżej.
Jednak mimo tego jestem naprawdę zadowolony.
Aha mojego CX5 kupiłem w Radomiu, i pedałowałem po niego 400 km ze Świdnicy (dolnośląskie).
Pzdr.
W moim przypadku było podobnie.
Negocjowałem z kilkoma dealerami w Polsce cenę mojego Cx5.
Dodam że w takiej samej opcji no może z małą różnicą- manual.
Auto kupione w grudniu. O upustach mogłem zapomnieć
Cena 133900 plus kilka dodatków takich jak siatka do bagażnika, światła led do jazdy dziennej
Pakiet powitalny (czerwone podświetlenie led pod nogami pasażera i kierowcy)
Listwy progowe komplet 4szt.(przednie kierowcy i pasażera z podświetlonym ledowym
Napisem CX5 – naprawdę fanie wygląda) oprócz tego dodatkowe oświetlenie bagażnika – standardowe jest beznadziejne a i po zamontowaniu dodatkowego szału nie ma
Za te dodatki zapłaciłem około 4000 zł nieco taniej około kilkuset złotych na przykład światła led katalogowo 1718
Z rabatem 1489 zł.
Reasumując auto za 137900, dostałem w gratisie. ......dywaniki i tylną chromowaną listwę bagażnika hehe ale uwaga udało się wynegocjować komplet kół zimowych 17" opony +felgi.
To były najlepsze warunki spośród 4 ofert dealerów.
Pozostali otwarcie przyznali że nie mam na co liczyć na jakikolwiek rabat
Auto było dostępne od ręki, przypadek losowy sprawił że ktoś zrezygnował.
Inaczej czas oczekiwania około 4 miesięcy na zamówiony egzemplarz.
To proste- popyt na ten model jest tak duży że dodatkowe promocje rabaty i przekonywanie potencjalnyc nabywców do zakupu CX5 są zupełnie niepotrzebne. Stąd pewność siebie u dealerów i niechęć do negocjacji cenowych.Po co Panowie dealerzy mają reklamować i zachęcać do zakupu sporymi rabatami produkt który w momencie załadunku na statek w Japoni ma już swojego nabywcę w Europie lub na innym kontynencie.
Jeden ze sprzedawców powiedział mi wprost, jeśli pan nie kupi to i tak go sprzedam za kila dni.
Sprawdziłem. ................nie rzucał słów na wiatr
Tak więc przyznam że byłem nie mniej zdziwiony niż Ty podejściem "MAZDY" do potencjalnych nabywców.
W moim przypadku brałem jeszcze pod uwagę Tiguana, Rav4, i CRV.
Wygrała Mazda głównie ze względu na całkowicie nową konstukcję nowy silnik design bezpieczeństwo "made in Japan 100%"
Jednak mimo tego jestem naprawdę zadowolony.
Aha mojego CX5 kupiłem w Radomiu, i pedałowałem po niego 400 km ze Świdnicy (dolnośląskie).
Pzdr.
Ostatnio edytowano 22 lut 2013, 01:01 przez heyslawek, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 3 lut 2013, 22:34
- Auto: Mazda CX-5 SKYPASSION 2.0 4x4 160KM M/T 2012– (KE)
Szanowni Koledzy,
Chociaż nie jestem jeszcze Waszym pełnoprawnym forumowym kolegą, bo dopiero rozważam (ale na poważnie
) zakup CX-5, mam nadzieję, że pomożecie troszeczkę zarówno mi jak i kolejnym osobom mającym podobny dylemat.
Pytanie jak w tytule: czy podczas zakupu nowego samochodu w salonie mieliście możliwość negocjacji ceny, a jeśli tak to ile udało Wam się wynegocjować ? Czy udało Wam się uzyskać konkretny upust czy też dealer zaproponował jakieś elementy wyposażenie w cenie ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Chociaż nie jestem jeszcze Waszym pełnoprawnym forumowym kolegą, bo dopiero rozważam (ale na poważnie
Pytanie jak w tytule: czy podczas zakupu nowego samochodu w salonie mieliście możliwość negocjacji ceny, a jeśli tak to ile udało Wam się wynegocjować ? Czy udało Wam się uzyskać konkretny upust czy też dealer zaproponował jakieś elementy wyposażenie w cenie ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Dzięki za odnośnik, ale ten temat zdążyłem przejrzeć – 46 stron postów i nikomu nie udało się uzyskać nic ponad alarm, dywaniki. Komplet kół zimowych w jednym przypadku można uznać chyba za euforię.
Czy w/w to rzeczywiście wszystko na co można liczyć ? nikt z Was nie dostał żadnego upustu cenowego ?
Czy w/w to rzeczywiście wszystko na co można liczyć ? nikt z Was nie dostał żadnego upustu cenowego ?
Jak kupowałem 6 to max co można było uzyskać na model z bieżącego rocznika to 5%, ale przy zakupie na firmę i z akcesoriami, przy "golasie" na poziomie 3% kończyły się rozmowy. Na piśmie nie dostaniesz więcej jak 2%, ale na telefon lub "na gębę"...
- Od: 10 kwi 2013, 19:27
- Auto: Mazda 6 GJ PE MT SkyENERGY Sport Kombi Jet Black 2013
Blixten,
„Polityka rabatowa” (opusty cenowe) tego producenta, w porównaniu do innych marek, jest raczej "skąpa" a w chwili obecnej dodatkowo Twoją pozycję negocjacyjną osłabi ogromny popyt na nowe modele, więc niestety nie robiłbym sobie nadziei, że wiele „ugrasz”, ale próbować zawsze warto
„Polityka rabatowa” (opusty cenowe) tego producenta, w porównaniu do innych marek, jest raczej "skąpa" a w chwili obecnej dodatkowo Twoją pozycję negocjacyjną osłabi ogromny popyt na nowe modele, więc niestety nie robiłbym sobie nadziei, że wiele „ugrasz”, ale próbować zawsze warto

Chciałem wybadać grunt przed podejściem/spotkaniem z dealerem – dziękuję za dotychczasowe wpisy, które utwierdziły mnie w przeczuciu, że przypadek marki Mazda różni się znacznie od polityki innych marek. Polityka i sprzedaż Mazdy jest inna i skoro jest duży popyt, to szanse na upust małe...
Ale i tak najpierw się umówię na jazdę i spróbuję swoich sił.
Pozdrawiam szczęśliwych właścicieli
Ale i tak najpierw się umówię na jazdę i spróbuję swoich sił.
Pozdrawiam szczęśliwych właścicieli
Koledzy,
Jestem po jeździe próbnej, rozmowach z lokalnym dealerem jak i kontakcie z innymi wieloma dealerami, do których trafiło dokładnie to samo zapytanie o konkretny model (benzyna SkyMotion) i te same elementy dodatkowego wyposażenia. Wynik ?
Oferty poszczególnych dealerów różnią się ostateczną wartością, część z dealerów nie była w ogóle skłonna do upustów, ale pozostali....
Z moich dotychczasowych negocjacji uzyskałem wartość ponad 8000 PLN z tytułu samego upustu oraz wartości (katalogowych) dodatkowych akcesoriów.
Nie piszę tego aby się chwalić, przeciwnie; założyłem ten wątek i zachęcam do wymiany doświadczeń dla wspólnych korzyści przyszłych właścicieli. Zakładam, że im więcej wiemy jakie są możliwości, tym większe mamy szanse wynegocjować, bo chyba warto próbować ?
Konkurencja na rynku jest coraz większa
Prośba do Admina: proponuję nie włączać tego wątku w temat "Szybkie pytania".
Pozostawienie tego tematu jako odrębny umożliwi przyszłym forumowiczom ciekawych możliwości negocjacji szybki dostęp do doświadczeń poprzedników w jednym miejscu zamiast przeszukiwać 46 stron (na tą chwilę) wielowątkowych "szybkich pytań".
Pozdrawiam
Jestem po jeździe próbnej, rozmowach z lokalnym dealerem jak i kontakcie z innymi wieloma dealerami, do których trafiło dokładnie to samo zapytanie o konkretny model (benzyna SkyMotion) i te same elementy dodatkowego wyposażenia. Wynik ?
Oferty poszczególnych dealerów różnią się ostateczną wartością, część z dealerów nie była w ogóle skłonna do upustów, ale pozostali....
Z moich dotychczasowych negocjacji uzyskałem wartość ponad 8000 PLN z tytułu samego upustu oraz wartości (katalogowych) dodatkowych akcesoriów.
Nie piszę tego aby się chwalić, przeciwnie; założyłem ten wątek i zachęcam do wymiany doświadczeń dla wspólnych korzyści przyszłych właścicieli. Zakładam, że im więcej wiemy jakie są możliwości, tym większe mamy szanse wynegocjować, bo chyba warto próbować ?
Konkurencja na rynku jest coraz większa
Prośba do Admina: proponuję nie włączać tego wątku w temat "Szybkie pytania".
Pozostawienie tego tematu jako odrębny umożliwi przyszłym forumowiczom ciekawych możliwości negocjacji szybki dostęp do doświadczeń poprzedników w jednym miejscu zamiast przeszukiwać 46 stron (na tą chwilę) wielowątkowych "szybkich pytań".
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 26 lip 2013, 10:48 przez Blixten, łącznie edytowano 1 raz
Blixten napisał(a):Prośba do Admina: proponuję nie włączać tego wątku w temat "Szybkie pytania".
propozycja przyjęta
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
Nie ma sztywnej granicy, bo inaczej sprzedaje się egzemplarz, który dopiero (wy)jedzie z fabryki, a inaczej taki, który stoi na placu. Na nowe mazdy jest bardzo duży popyt i stosunkowo nieduża marża (Japończycy szukają wpływów jak w amoku – np. niedawno podnieśli ceny wszystkich części o 10%), dlatego nie ma co liczyć na spektakularne rabaty, jak np. programowo u Citroena.
the right man in the wrong place...
Paweł, masz rację – mój przykład dotyczy właśnie samochodu stojącego w tej chwili u dealera.
Mimo to, różnica do modelu, który miałbym zamówić do produkcji to około 2000 i to w akcesoriach.
Zorientowałem się już, że popyt na Mazdę jest nieporównywalny z innymi markami i nie liczę na taki upust jaki np. dostałem przy zakupie mojego obecnego auta (sam upust 10000 PLN + różne drobne akcesoria eksploatacyjne).
Zdaję sobie również sprawę, że dealer jest bardziej skłonny dorzucić coś extra w postaci akcesoriów (ich cena dla kienta nie zawsze jest takim samym kosztem dla dealera) niż rezygnować zupełnie z swojej marży.
Mimo to, różnica do modelu, który miałbym zamówić do produkcji to około 2000 i to w akcesoriach.
Zorientowałem się już, że popyt na Mazdę jest nieporównywalny z innymi markami i nie liczę na taki upust jaki np. dostałem przy zakupie mojego obecnego auta (sam upust 10000 PLN + różne drobne akcesoria eksploatacyjne).
Zdaję sobie również sprawę, że dealer jest bardziej skłonny dorzucić coś extra w postaci akcesoriów (ich cena dla kienta nie zawsze jest takim samym kosztem dla dealera) niż rezygnować zupełnie z swojej marży.
Moją CX-5 zamówiłem w marcu, czeka na podpisanie leasingu i mam nadzieję, że na początku sierpnia będę już jeździł.
Wersja SkyEnergy 2.0 165KM manual napęd 2x4, aluminium całość 117 900. Rabat około 7-8 tys.
Dostałem, chodź po sporej awanturze ubezpieczenie gratis i w tej cenie jeszcze poniższe akcesoria.
Ceny podane przez dealera:
– światła Led – 1747 zł
– podświetlenie powitalne + listwy progowe – 1599 zł
– osłony przeciwsłoneczne – 387 zł
– dywaniki welurowe – gratis
– alarm DEST DOG 70 – gratis
– chlapacze przód/tył – 492 zł
– osłony pod zderzak przód/tył – 2029 zł
– folia ochronna tylnego zderzaka – 225 zł
– mata ochronna bagażnika z osłoną – 211 zł
=6690 zł
Do tych cen dochodzi cena montażu w wysokości: 1400 zł
Całość opiewa na kwotę brutto: 8090 zł
Wersja SkyEnergy 2.0 165KM manual napęd 2x4, aluminium całość 117 900. Rabat około 7-8 tys.
Dostałem, chodź po sporej awanturze ubezpieczenie gratis i w tej cenie jeszcze poniższe akcesoria.
Ceny podane przez dealera:
– światła Led – 1747 zł
– podświetlenie powitalne + listwy progowe – 1599 zł
– osłony przeciwsłoneczne – 387 zł
– dywaniki welurowe – gratis
– alarm DEST DOG 70 – gratis
– chlapacze przód/tył – 492 zł
– osłony pod zderzak przód/tył – 2029 zł
– folia ochronna tylnego zderzaka – 225 zł
– mata ochronna bagażnika z osłoną – 211 zł
=6690 zł
Do tych cen dochodzi cena montażu w wysokości: 1400 zł
Całość opiewa na kwotę brutto: 8090 zł
- Od: 13 kwi 2013, 21:20
- Auto: Focus 1,6 2002r
CX-5 2x4 2.0 2013
Uaaga: sprawdźcie cennik ze strony Mazda.pl – wydaje mi się, że CX-5 175km AT staniał o 6000zł.
http://www.mazda.pl/assets/poland/model ... anguage=en
http://www.mazda.pl/assets/poland/model ... anguage=en
Ostatnio edytowano 6 lis 2013, 15:32 przez Marency, łącznie edytowano 1 raz
-
Marency
fomicz napisał(a):Mój chyba nie staniała a jeżeli już to niewiele. Wychodzi 133400 a było coś koło 134.
BTW: Czy ten silnik (D 175KM) jest wart dopłaty 13 tys.?
Dokładnie, spadły ceny wszystkich diesli, benzyna bez zmian. Marency: masz prezent
Ja czekam na wyprzedaż rocznika 2013 – może dadzą coś już w Styczniu ?
3% upustu, alarm i dywaniki w cenie nie bardzo mnie zachęcają do zakupu, a z tym mi się aż tak nie spieszy...
Pamiętacie może w jakim miesiącu tego roku była wyprzedaż z 2012 ?