Czesc druga relacji – przejechane 150 km.
Ciezko mi zdjac usmiech z buzi a zona mowi ze ciezko tez wyciagnac z auta
Zaczynam powoli dostrajac sie do stylu pracy automatu. Jest to bardzo inteligentna bestia. Czasami mamwrazenie ze domysla sie czy chce jechac spokojniej czy troche powariowac. Spokojnie dozujac gaz auto plynie po ulicy. Faktycznie kola 19 cali daja rade. Balem sie ze kazda dziura bedzie odczuwalna we wnetrzu ale nic takiego sie nie dzieje. Momentami jedzie sie nia jak dobrej klasy limuzyna
Kiedy dozujemy gaz glebiej i bardziej zdecydowanie auto reaguje bardziej spontanicznie i sportowo (oczywiscie w cudzyslowie).
Wrazenia z wnetrza sa bbbb dobre. Sporo moich obaw dotyczacych detali zostalo rozwianych.
Jakosc wiekszosci elementow jest na prawde wzorowa a co smieszne mam wrazenie ze niektore materialy sa lepsze niz w wersjach nizszych ktore ogladalem w salonie. Tapicerka w kolorze bezowym powoduje ze auto wyglada w srodku na 2 razy wieksze i 2 razy drozsze. Wszystkim niezdecydowanym polecam taki wlasnie kolor wnetrza.
Porownywalem na parkingu dealera mojego cx-a z wariantem czarnym w srodku i jest to przepasc. Podobne wrazenia mialem zawsze ogladajac wnetrze cx7 jasne i ciemne ale to kwestia gustu ....
Co ciekawego jeszcze ....
Np swiatla dzialaja tak : przy wlaczeniu opcji auto w dzien pala sie do jazdy dziennej ale oczywiscie tylko z przodu i zalaja sie gdy wlaczymy w automacie "D", jak komputer uzna ze jest ciemno zapala bixenony, przy wlaczeniu swiatel normalnym od razu odpalaja sie xenony.
Wiekszosc dzwiekow mozna w aucie ustawic samemu i to nie tylko do roznych systemow ale np alarmu.
Przy systemie automatycznego kluczyka nie trzeba klikac inteligentnego guzika na klamce tylko wystarczy oddalic sie od auta na 80-100 cm a auto zamknie sie samo. Dzieje sie tak jednak tylko wtedy jesli otwarte i zamkniete byly tylko drzwi kierowcy. Bardzo madre i fajne rozwiazanie. Oczywiscie mozna samemu ustawic czasy dogaszenia swiatek we wnetrzu i zamykania drzwi.
System bose dziala tak ze az zal go wylaczac. Przy dobrej jakosci muzyce z plytki wrazenie jest super szczegolnie po wlaczeniu dzwieku przestrzennego.
System audio sam dopasowuje glosnosc i parametry dzwieku do sytuacji w aucie i na drodze zeby jakosc dzwieku byla jak najlepsza np po otwarciu okna dzwiek sie zmienia
Mozna wlaczyc i wylaczyc czujnik deszczu w komputerze. Navi dziala bez problemu ale polecali mi zrobienie aktualizacji map przez neta.
No i kolejna fajna rzecz : czujnik cisnienia w oponach. W roznych markach aut taki zapis oznacza ze trzeba wymienia. Opony w zakladach ktore maja wiedze jak to robic a przy okazji kroja nas z PLN .
Mazda wymyslila rzecz genialna : mianowicie po zakupie nalezy wlaczyc jednym guzikiem opcje inicjowania czujnika cisnienia ktory obliczy i zapamieta stosunek obwodu opony do czas jej pelnego obrotu ( czy cos takiego) i monitorujr te proporcje. Jesli cos sie w niej zmieni daje znac. Opcje inicjowania trzeba powtorzyc przy zmianie opon np na zimowe i tyle. Sprawa prosta.
Podobalo mi sie rowniez ze mozna sobie zaplanowac i zapisac nastepny przeglad wg kilometrow i czasu, wymiany oleju etc