Mazda3 2.0 Pb, 2005, (allegro: 6347712474), 14.900 zł, Nowa Karczma.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez Stenis » 22 lip 2016, 15:11

Witam,

Jestem zainteresowany kupnem Mazdy3 z silnikiem benzynowym 2.0. Podczas przekopywania dużej ilości ofert w internecie natknąłem się na ogłoszenie na którym auto na moje oko (jestem kompletnym amatorem) wygląda całkiem ok. W aukcji wstawionych jest bardzo dużo zdjęć wystarczy zjechać nieco poniżej opisu. Czy mógłbym prosić forumowiczów o wyrażenie swojej opinii na temat tego auta? Z góry wielkie dzięki za pomoc.

http://allegro.pl/mazda-3-2-0-benzyna-1 ... ml#thumb/1
Początkujący

Od: 22 lip 2016, 11:24
Auto: póki co brak...

Postprzez e-tomek » 22 lip 2016, 16:17

A nie, na oko to nie patrz, te samochody są przez cały dzień przygotowywane do sprzedaży, stąd lśniący lakier (mycie i polerowanie) i czyste wnętrze (pranie tapicerki) – po prostu są odpicowane. Z jednej strony – pewnie, że fajnie jak czysty, z drugiej – jeśli chodzi o kupno, zawsze można zrobić to samemu, a lepiej wiedzieć co się kupuje, poza tym nie wiadomo jak ostro była robiona polerka.

W ofercie ma też inne, opis praktycznie ten sam.

Kalkulacja średnio trochę wypada, bo nie dał za nią w Niemczech więcej niż 2700 EUR, a to nie jest budżet pozwalający na zakup jakiegoś super egzemplarza, poza tym nie sądzę, że ktoś jeździ lawetą (skoro zwozi więcej samochodów) po osobach prywatnych, tylko zaopatruje się w jakichś komisach.

Niektórzy na tym forum już 6 miesięcy szukają 3-ki 2.0, także jeśli jesteś amatorem to naprawdę musisz być szczególnie uważny, a bez wizyty na podnośniku – by sprawdzić podwozie – ja bym w ogóle nie radził podchodzić do tematu.
A sprawdzić zawsze można, ale dobrze by było zaopatrzyć się we własny miernik grubości lakieru, no i przetrzepać dokładnie.
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez talk_about85 » 22 lip 2016, 16:23

Jak widze opis ze ktos pisze o spalaniu 5-6 l benzyny w takim aucie to wydaje mi sie probuje zrobic z czlowieka idiote <glupek2>. Ze zdjec na pewno felgi z modelu RX-8. Widac ze poniszczone dekli tez brak. Jak to mowia na standardowych sprezynach taka koza sie robi. Pytan jak zawsze mnostwo co z rdza ile jej jest co z bezwypadkowoscia tak na prawde co silnikiem ktory lubi pic olej. Wyglada w miare srodek rowniez w ladnym stanie.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez widmo82 » 22 lip 2016, 17:44

powiem to setny raz... umyty silnik daje -10pkt w ocenie auta przy zakupie. A jeszcze przy tym wieku to nic się nie dowiesz czy coś cieknie. Jak będziesz na miejscu to pojedź gdzies w las i zobacz jak zbiera sygnal ta podmieniona pletwa na dachu. CO do opisu, że to jest bogata wersja... <glupek2> Obstawiam max początek 2005 z racji starej wersji kluczyka. Opuść siedzenia i zobacz na slupkach czy widać jak brudny byl samochód zanim dopadła go chemia – często pomijane miejsce przy picowaniu auta, tak samo jak wewnętrzna część pasow :)
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez porky » 22 lip 2016, 21:40

ten grill to nie jest z wersji TOP SPORT ? bo zderzak trochę nie pasuje

ot: szukam ponad pół roku mojej trójki ;)
Początkujący

Od: 10 maja 2016, 14:03
Auto: M3 BK 2.0LF 2005
IS

Postprzez Stenis » 22 lip 2016, 21:57

Dzięki za zwrócenie uwagi na szczegóły pewnie o których sam bym nie pomyślał. Na pewno przy sprawdzaniu auta będziemy mieli własny miernik lakieru i sprawdzimy podwozie. Jeśli chodzi o cenę to na pewno będę próbował coś wynegocjować o ile samochód okaże się warty kupienia. Co do spalania to wydaję mi się, że po prostu jest to opis skopiowany z innego samochodu, spokojnie liczę się z tym, że to autko będzie palić trochę więcej ;). Hmm nawet nie wiedziałem, że są to felgi od RX-8 good to know spytam o dekielki gdzie odpadły ;). Widmo dzięki bardzo za rzeczy do sprawdzenia na pewno to sprawdzimy przy oględzinach, a co do mycia też mi się to bardzo nie podoba... Grill chyba jest faktycznie od wersji TOP SPORT, ale to nawet lepiej jeżeli chodzi o wygląd to dużo bardziej podoba mi się ta opcja.

Dzisiaj wieczorem dzwoniliśmy do sprzedawcy powiedział, że z elektryki wszystko jest sprawne, mechanicznie też nie ma żadnych zastrzeżeń. Wszystko oryginalne w szybach zgadza się rocznik. Błotniki były już robione wszystkie cztery i podobno podwozie też w dobrym stanie. Czyli klasyka handlarz w pełni chwali swój produkt :).
Początkujący

Postprzez talk_about85 » 23 lip 2016, 00:30

Dodam jeszcze ze kompresje silnika trzeba sprawdzic obowiazkowo. To dobrze ze handlarz chwali bedziesz mogl go... lapac za slowa i cos ponegocjowac jesli sie da. Widzialem to auto pare tygodni temu na sprzedaz ale nie pamietam dokladnie ile. Skojarzylem po nazwie miejscowosci. Jakie wieksze miasto w poblizu sie znajduje? Dobranoc.
Forumowicz

Postprzez Stenis » 23 lip 2016, 08:25

Dobrze, że mówisz o tej kompresji silnika. Wiesz co Nowa Karczma jest w sumie niedaleko Gdańska ja mam tam 70 km mniej więcej więc jakieś półtorej godziny drogi. Na pewno jak znajdę trochę czasu to będę chciał jechć obejrzeć autko.
Początkujący

Postprzez talk_about85 » 24 lip 2016, 23:32

Mialem czekac na relacje z ogledzin i wtedy to napisac ale jednak teraz wspomne ze Mazdy z silnikami benzynowymi sprzedaja sie dosc szybko szczegolnie trojki z silnikiem 2.0 ktorych jest dosc malo. Przypadkow ze ktos za kilka dni mial wyruszyc na ogledziny a auta juz nie bylo naczytalem sie duzo dlatego zalecam w przypaku egzemplarza ktory przejdzie wstepna selekcje szybkie ogledziny w terenie.
Forumowicz

Postprzez Stenis » 25 lip 2016, 07:39

Dzisiaj będę dzwonił i dowiem się czy autko jeszcze stoi i postaram się umówić na oględziny w weekend.(w tygodniu kompletnie nie mam jak tam pojechać niestety, no chyba, że w nocy ale oglądanie auta pod latarką średnio mi się uśmiecha.)

EDIT: [26/07/2016] 10:50

Dodzwoniłem się i jestem umówiony na oględziny na najbliższą sobotę 30/07/2016. Czy ktoś z okolic Trójmiasta (Nowej Karczmy) nie chciałby podjechać żeby rzucić okiem na to autko :)? Jeszcze jedna ważna informacja, dzisiaj popołudniu będę miał numer VIN gdzie polecacie je sprawdzić :)?
Początkujący

Postprzez Stenis » 27 lip 2016, 11:53

Wiem, że nie powinno się dublować postów jednak zależy mi na tym, żeby temat odświeżył się na głównej. Chciałbym zapytać, czy nie znalazłby się ktoś chętny na oględziny tego autka w najbliższą sobotę rano tj.30/07/2016 dokładna godzina jeszcze do ustalenia. Autko stoi w Nowej Karczmie (około 50 km od Gdańska)
Początkujący

Postprzez talk_about85 » 7 sie 2016, 21:03

Jak sie sprawy potoczyly bo nic nie piszesz?
Forumowicz

Postprzez Stenis » 8 sie 2016, 15:03

Przepraszam najmocniej, że nic nie pisałem w temacie. Niestety z przyczyn osobistych musiałem odwołać oględziny i muszę nieco odłożyć w czasie zakup samochodu... Z tego co widziałem auto jest wciąż dostępne na allegro.
Początkujący