Mazda3 1.6 ON, 2007, (otomoto: 6000783661), 17.900 zł, Zamość.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez Alanego527 » 21 cze 2015, 22:33

Witam!
Od pewnego czasu rozglądam się za używaną Mazdą 3,dziś byłem na oględzinach tego samochodu:

http://otomoto.pl/oferta/mazda-3-lift-super-stan-ID6y6FXf.html#1ab35cba61

Samochód ogólnie wygląda dobrze,ale jak wiadomo używane samochody w Polsce trzeba kupować bardzo ostrożnie...

No więc tak,najpierw przeszedłem się wokół samochodu patrząc na numery i rocznik szyb,
wszystkie tylne szyby noszą numer 43R-08577,przednie boczne 43R-08612
i wszystkie są z rocznika 2007.
Nie byłem pewien w 100%,ale głośno powiedziałem,że szyby z przodu wymieniane,Pan z komisu przyznał że frontowa szyba wymieniona ale kierowcy i pasażera z przodu uznał za oryginalne,pewności nie miałem,więc się nie kłóciłem.

To co zaświeciło mi dużą lampkę,to dziwne ślady pod podłogą w bagażniku (obok koła dojazdowego)

otomoto6000783661.jpg

Gdy Pan zobaczył że dobieram się do tego miejsca odszedł,dlatego miałem okazję szybko zrobić zdjęcie <diabełek>

Facet cały czas podkreślał że samochód jest z Włoch,że Mazde to tylko z Włoch brać bo z Belgii źle wyposażone a z Niemiec i Holandii gniją.
I albo ja coś źle wyczytałem,albo komis chce ukryć pochodzenie auta,bo gdy wklepałem VIN w vin-info
jako kraj pochodzenia pokazało mi Japonię (Nr. VIN: JMZBK14Y281608367)
Samochód stał bez tablic,gdy zaproponował przejażdżkę (z której skorzystałem,niestety na prawym fotelu) założył tablice Niemieckie,gdy zapytałem o te tablice powiedział że wziął pierwsze lepsze.

Do tego mata pod maską jest poszarpana,wygląda na robotę szczurów,tutaj też Pan z komisu przyznał mi rację.

Bardzo proszę was o opinię gdyż jestem bardzo młodym kierowcą i cała moja wiedza jest czysto teoretyczna,nie chce kupić jakiejś konserwy bo na samochód zbierałem od podstawówki i to ma być zakup na lata.
Ostatnio edytowano 22 cze 2015, 19:26 przez stachan, łącznie edytowano 1 raz
Powód: 8.3.
Alanego527

Postprzez raczq » 22 cze 2015, 06:41

Kraj pochodzenia to kraj produkcji a nie na jaki rynek jest wypuszczany :) więc Japonia jak najbardziej prawidłowo. Sam mam M3 z rynku włoskiego.
Jeżeli chodzi o te ślady w bagażniku to niech wypowie się znawca ale moim zdaniem to są fabryczne ślady zabezpieczenia spoin.
Forumowicz

Od: 27 paź 2013, 12:04
Auto: Mazda 3 BK 1.6 TOURING ACTIVE PACK

LPG by www.autogaz-busko.pl 07.2015

Postprzez some1 » 22 cze 2015, 07:18

Przede wszystkim od takich tematów mamy osobny dział: viewforum.php?f=35

Tak jak kolega napisał, VIN zawiera zakodowane miejsce produkcji, a nie kraj dystrybucji.
Więcej danych i przynajmniej częściową historię auta sprawdzisz w ASO po numerze VIN, albo skontaktuj się tu na forum z Mariankiem.

Koniecznie zabierz samochód na przegląd przedzakupowy do ASO albo warsztatu który zna się na tych samochodach, zwłaszcza, że jak piszesz auto ma służyć długo.
Forumowicz

Od: 4 lip 2010, 17:47
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF TOP '07

Postprzez Marianek » 22 cze 2015, 13:08

Ślady jak najbardziej normalne, tak wyszło z fabryki. Co do komentarza że najlepsze z Włoch to tak samo powie jak będzie miał z Francji. Nie ma reguły tu i tu będą buble a jak znam handlarzy tych dobrych nie kupują, bo Polacy ich nie kupują. Każdy chce najtaniej niestety a handlarze chcą zarobić jak najwięcej.
Wyposażenie BK na rynek Włoski, Niemiecki Belgijski był taki sam różni się nazewnictwo.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez talk_about85 » 23 cze 2015, 11:30

Chlop troche racji ma w tym co mowi natomiast auto wymaga sprawdzenia jak kazde inne. Wiesz z jakiego regionu Włoch pochodzi? Umawiales sie na sprawdzenie w jakims serwisie czy warsztacie?
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez Alanego527 » 25 cze 2015, 12:57

Nie wiem z jakiego regionu pochodzi.
Sprawdzić mogę na stacji kontroli pojazdów bo ASO Mazdy niestety nie ma w okolicy.
To jak to jest z tymi szybami? W drzwiach przednich powinny mieć takie same numery jak pozostałe czy nie?
Alanego527

Postprzez talk_about85 » 25 cze 2015, 14:28

Dowiedz sie gdzie konkretnie jezdzila to cos wiecej moze bedzie wiadomo :). Co do szyb nie chce sie wypowiadac bo nawet nie mam jak tego dzisiaj sprawdzic. Zapomnij o sprawdzaniu takiego auta tylko na stacji diagnostycznej. Chcesz kupic samochod na lata to przydaloby sie zeby sprawdzil go jeszcze mechanik sprawdzic silnik odkrecic dolna oslone sprawdzic wycieki i diagnostyka komputerowa.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007