VIN – dowiedz się więcej o swoim samochodzie (vide pierwszy post).
Witam,
dzwoniłem do serwisu mazdy żeby poznać historię auta ale powiedzieli, że muszę przyjechać autem z dokumentami, żeby mi coś o nim powiedzieli.
Jako, że nie uśmiecha mi się jazda kilkaset km, żeby dowiedzieć się z czym mam do czynienia może ktoś da radę wygenerować raport dla aut
JMZGY19R661419679
JMZGY19R661413476
Z góry dzięki,
Marcin
PS: Jakby ktoś miał namiary na sprawdzony egzemplarz M6 po lifcie kombi mocniejszy diesel lub benzyna również proszę o info na prv mar78@o2.pl
dzwoniłem do serwisu mazdy żeby poznać historię auta ale powiedzieli, że muszę przyjechać autem z dokumentami, żeby mi coś o nim powiedzieli.
Jako, że nie uśmiecha mi się jazda kilkaset km, żeby dowiedzieć się z czym mam do czynienia może ktoś da radę wygenerować raport dla aut
JMZGY19R661419679
JMZGY19R661413476
Z góry dzięki,
Marcin
PS: Jakby ktoś miał namiary na sprawdzony egzemplarz M6 po lifcie kombi mocniejszy diesel lub benzyna również proszę o info na prv mar78@o2.pl
-
markl
Boss429 napisał(a):dzieki patrzyłem na tej drugiej ruskiej stronie i mi nie chciało nic pokazać
zawsze sprawdzaj na wszystkich możliwych jakie masz, czasami tak jest, że jedna pokazuje, druga nie... w końcu to ruskie
- Od: 10 sty 2011, 00:23
- Auto: M6 GY 2004 CiTD HP /Impression
Citroen C4 1.6 HDI
Seat Inca 1.9 D 1Y
ciekawe skąd oni mają tyle info- ci Rosjanie
mój kolor- Passion Rosa Mica, urodzona 13 stycznia 1994
mój kolor- Passion Rosa Mica, urodzona 13 stycznia 1994

-
Ania_TM
gunio69 napisał(a):Proszę o rozczytanie mi vin'uma być Mazda 3 1,6 Diesel z 2007
JMZBK146281661051
Zobacz tu:
http://www.japancars.ru
http://www.japancats.ru
Kiedy Pan Bóg zamyka drzwi to otwiera okno.
Witam.
Byłby ktoś tak miły i przesłał na priv lub maila historię serwisową aut o numerach VIN jak poniżej?
1. JMZBK14F241121721
2. JMZBK14Z241119099
Byłbym naprawdę wdzięczny.
Pozdrawiam
akallabeth
pl.akallabeth@gmail.com
Byłby ktoś tak miły i przesłał na priv lub maila historię serwisową aut o numerach VIN jak poniżej?
1. JMZBK14F241121721
2. JMZBK14Z241119099
Byłbym naprawdę wdzięczny.
Pozdrawiam
akallabeth
pl.akallabeth@gmail.com
- Od: 20 maja 2011, 12:40
- Auto: Mazda 3 2.0 150KM 2003r.
Dzięki za te stronki, ale szukałem na nich i może coś przeoczyłem ale nie widzę tam historii aut.
Pozdrawiam i ponawiam prośbę z mojego wcześniejszego posta.
akallabeth
pl.akallabeth@gmail.com
Pozdrawiam i ponawiam prośbę z mojego wcześniejszego posta.
akallabeth
pl.akallabeth@gmail.com
Kolego, bo te strony to nie ASO
Co Ty myślisz, że ASO tak wszem i wobec ujawnia dane swoich klientów i ich pojazdów? Naprawy i akcje serwisowe, przeglądy i przebiegi są tylko w bazie ASO Mazdy, więc tam pytaj 
Tutaj masz standardowe info po nr VIN. To co samochód powinien mieć wychodząc z fabryki...
Tutaj masz standardowe info po nr VIN. To co samochód powinien mieć wychodząc z fabryki...
- Od: 10 sty 2011, 00:23
- Auto: M6 GY 2004 CiTD HP /Impression
Citroen C4 1.6 HDI
Seat Inca 1.9 D 1Y
Do pierwszego:
IN: JMZBK14F241121721
Producent: Mazda Motor Corporation
Ilość miejsc: 4
Kolor zewnętrzny: 25E
Kolor wnętrza: BP7
Wyprodukowano dla:
Kraj przeznaczenia: Niemcy
Miejsce pochodzenia: Japonia
Data produkcji: 09.10.2003
Model:
Kodeks ciała: BK ()
Rodzaj nadwozia: pięciodrzwiowy hatchback
Rodzaj napędu: na przednie koła
Napędzanych kół: przód
Silnik: Skrzynia biegów:
Kod rozmiaru (cc) Cylinder Moc silnika (KM) Uwaga: Typ mechaniczna, 5-biegowa
wtryskiwaczy benzynowych (EGI)
Katalog ID: AEBA10 kompletnego kodu: BP4S-EAC
Niestety, do odczytania konfiguracji kodu nie jest możliwe
Do drugiego:
VIN: JMZBK14Z241119099
Kolor zewnętrzny: 29Y
Kolor wnętrza: BP6
Wyprodukowano dla:
Data produkcji: 01.10.2003
Model:
Tyle udało mi się znaleźć na
http://www.mazda-fun.net.ru/vin/
Może to coś pomoże
IN: JMZBK14F241121721
Kolor zewnętrzny: 25E
Kolor wnętrza: BP7
Wyprodukowano dla:
Data produkcji: 09.10.2003
Model:
Katalog ID: AEBA10 kompletnego kodu: BP4S-EAC
Niestety, do odczytania konfiguracji kodu nie jest możliwe
Do drugiego:
VIN: JMZBK14Z241119099
Kolor zewnętrzny: 29Y
Kolor wnętrza: BP6
Wyprodukowano dla:
Data produkcji: 01.10.2003
Model:
Tyle udało mi się znaleźć na
http://www.mazda-fun.net.ru/vin/
Może to coś pomoże
Do agnostyk:
No właśnie tak mi się wydawało dlatego poprosiłem aby, jeśli to możliwe, ktoś, kto ma dostęp do takich danych mógł mi na maila wysłać info o tym czy auto było serwisowane i czy nie miało jakiegoś dzwona.
Do Boss429:
Dzięki bardzo za pomoc, ale te informacje które podałeś wcześniej znalazłem na tej stronie i na innych podanych w pierwszym poście tematu.
Pozdrawiam
akallabeth
No właśnie tak mi się wydawało dlatego poprosiłem aby, jeśli to możliwe, ktoś, kto ma dostęp do takich danych mógł mi na maila wysłać info o tym czy auto było serwisowane i czy nie miało jakiegoś dzwona.
Do Boss429:
Dzięki bardzo za pomoc, ale te informacje które podałeś wcześniej znalazłem na tej stronie i na innych podanych w pierwszym poście tematu.
Pozdrawiam
akallabeth
OK, Dziekuje,
Pierwszy z podanych linkow nic mi nie znajduje, w drugim natomiast jest ale nie bardzo potrafie rozszyfrowac skroty – mozna prosic o pomoc?
NIgdzie nie moge sie doszukac informacj nt. filtra czastek stalych , jaka moc jest modelu czy w tym modelu zamontowany filtr czastek stalych
Z gory dziekuje,
Pierwszy z podanych linkow nic mi nie znajduje, w drugim natomiast jest ale nie bardzo potrafie rozszyfrowac skroty – mozna prosic o pomoc?
NIgdzie nie moge sie doszukac informacj nt. filtra czastek stalych , jaka moc jest modelu czy w tym modelu zamontowany filtr czastek stalych
Z gory dziekuje,
- Od: 19 maja 2011, 19:53
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZ-CD (90 KM) 2007
gunio69 napisał(a):NIgdzie nie moge sie doszukac informacj nt. filtra czastek stalych , jaka moc jest modelu czy w tym modelu zamontowany filtr czastek stalych
Silnik to produkcja francuska PSA.
1.6 MZ-CD (90/109 KM @ 4000 obr./min, 215/240 Nm @ 1750 obr./min, 5-biegowa skrzynia ręczna, kod Y6)
Charakterystyka obydwu silników reprezentuje typowy poziom z połowy mijającej dekady – wiatr w żagle łapią w okolicach 2 tys. obr./min. Obydwa zasilane są wtryskiem common rail.
1,6-litrowy turbodiesel to stary znajomy, zapożyczony z koncernu PSA i uzbrojony w pompę i wtryski Boscha (Ford – Delphi). Wersja 90-konna przez cały okres produkcji pozbawiona była filtra cząstek stałych FAP, natomiast 109-konna wzbogaciła się o niego kilkanaście miesięcy po uruchomieniu produkcji. Aby upewnić się, czy dany egzemplarz posiada filtr FAP, należy sprawdzić numer VIN (np. tutaj) – jeśli raport podaje normę emisji spalin Euro 3, auto nie posiada filtra. Dla silnika 1.6 MZ-CD producenta zaleca olej 5W30. Mocne strony jednostki to niezła kultura pracy, dobra dostępność części i wyjątkowa wstrzemięźliwość – użytkownicy bez trudu uzyskują średnie zużycie paliwa na poziomie 5 litrów oleju napędowego na "setkę".
Wariant MZR-CD otrzymał japoński silnik RF, rozwijany od ponad dwóch dekad. Ten sam motor trafiał również między przednie koła "piątki" i "szóstki". Standardowo montowany filtr cząstek stałych (DPF) zasadniczo dyskwalifikuje go jako źródło napędu do auta użytkowanego w warunkach miejskich. Konstrukcja filtra wymaga, aby co kilkaset kilometrów kierowca podróżował przez kilkanaście minut z prędkością obrotową min. 2000 obr./min, umożliwiając wypalenie nagromadzonych cząstek sadzy. Krótkie dystanse lub zbyt delikatna jazda mogą doprowadzić do zapchania lub uszkodzenia filtra. Niestety, DPF negatywnie wpływa także na zużycie paliwa, które w mieście oscyluje wokół 7,5 l/100 km, w trasie natomiast spada do ok. 5,5 l/100 km. Uwaga! Ta wersja wymaga specjalnego oleju Mazda Dexelia 5W30 (Mazdowskie Dexelie nie różnią się zwyczajowo od produktów firmy Elf, ale ten konkretny typ zawiera 3-krotnie mniej szkodliwych dla systemu DPF związków).
Może to się przyda
http://moto.pl/MotoPL/1,98754,8806310,M ... 2009_.html
gunio69 napisał(a):NIgdzie nie moge sie doszukac informacj nt. filtra czastek stalych , jaka moc jest modelu czy w tym modelu zamontowany filtr czastek stalych
W dziale m3 i y6 było to wielokrotnie poruszane;
1. FAPA montowali po pseudo "liftingu" w polowie 2005 (zmienili czerwone reflektory z tylu + kluczyki scyzoryki itd)
2. Jeżeli VIN ma postać JMZBK14Y... to jest FAP
3. moc modelu w tych dekoderach można rozpoznać tak: HI-POWER = 109 KM, LO-POWER 90KM (większość belgów)
Witam
Kurcze miałem nie fart dzisiaj. Stoję na światłach i gość na motorze wpakował mi się w tył i cały błotnik mam do wymiany, bo jest popękany i tylko kupno i lakierowanie mi pozostaje.
Gdzie mogę znaleźć w M3 HB tabliczkę z kodem koloru nadwozia?
Bardzo proszę o szybką odpowiedz bo jestem na łączu ze sprawcą i chce wycenić straty
Pzdr
Łączę z tematem: Kod lakieru – gdzie jest zapisany?
Pozdrawiam lukaszm
Kurcze miałem nie fart dzisiaj. Stoję na światłach i gość na motorze wpakował mi się w tył i cały błotnik mam do wymiany, bo jest popękany i tylko kupno i lakierowanie mi pozostaje.
Gdzie mogę znaleźć w M3 HB tabliczkę z kodem koloru nadwozia?
Bardzo proszę o szybką odpowiedz bo jestem na łączu ze sprawcą i chce wycenić straty
Pzdr
Łączę z tematem: Kod lakieru – gdzie jest zapisany?
Pozdrawiam lukaszm
- Od: 21 lis 2010, 15:14
- Auto: Mazda 3 2006r/po lifcie
1.6 DiTD z FAP
nigdzie, po VINie się dowiesz jaki masz kolor, czyli zostaje ci wejść w jakiś dekoder VIN i odczytać. Jeżeli jednak miałeś już malowane auto to na fabryczny kolor bym nie liczył.
Po za tym po co ty gadasz ze sprawcą, spisujecie protokół, potem tym się zajmują firma ubezpieczeniowa, jak dostaniesz odszkodowanie w wysokości 1000 zł to trzeba ich wyśmiać i robić wtórne oględziny.
Po za tym po co ty gadasz ze sprawcą, spisujecie protokół, potem tym się zajmują firma ubezpieczeniowa, jak dostaniesz odszkodowanie w wysokości 1000 zł to trzeba ich wyśmiać i robić wtórne oględziny.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Udało mi sie znaleźć tabliczkę z numerem lakieru a właściwie białą karteczkę. Sa one zazwyczaj przyklejone do zderzaków od wewnętrznej strony. Prawdopodobnie służą one do określenia koloru elementu podczas montowania auta...
Ale tak jak wspomina kolega Blumek, można szybciej odkodować numer lakieru po VINie.
Na forum juz bylo o dekoderach ...
Ale tak jak wspomina kolega Blumek, można szybciej odkodować numer lakieru po VINie.
Na forum juz bylo o dekoderach ...
- Od: 23 mar 2010, 02:47
- Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4
Mi lakiernik mowil, ze kod jest zapisany na tej tabliczce z VINem przy drzwiach pasazera. Jutro zerkne.