Od jakiegoś czasu planuję zmienić auto i wybór padł na mazda 3 I generacji. Budżet około 10-12tys.
Znalazłem parę interesujących (oczywiście wg. mnie ofert) i chciałbym skonsultować z osobami, które się na tym znają, dlatego właśnie tutaj napisałem.
Oto oferta, która mnie interesuje:

I teraz takie moje pytania, które się same nasuwają:
– jak spisuje się silnik 1.6 z gazem? czy nie lepiej skupić się na samej benzynie?
– jak to jest z tą rdzą? po rozmowie z kilkoma znajomymi każdy mi odradzał mazdę właśnie przez tą rdzę
– jak jest z awaryjnością i takimi typowymi usterkami?
– widziałem też kilka ofert ze skrzynią automatyczną jak wygląda ich użytkowanie i trwałość? Nie miałem nigdy doświadczenia ze skrzyniami automatycznymi (wydają się wygodniejsze), ale pewnie traci się trochę mocy i rośnie spalanie. Jakieś sugestie od osób użytkujących mazdy ze skrzyniami automatycznymi?
Dodam jeszcze, że auto będzie głównie służyło do jazdy w mieście, choć kilka razy w roku będą dłuższe trasy (po 400-500km w jedną stronę), więc też pytanie jak jest z komfortem w trakcie dłuższych podróży? O ile to ma znaczenie nie jestem wielkoludem i mam jakieś 1,75m.
Pozdrawiam